(11.20 hodin)
(pokračuje Urban)

Důležité je, že tady je návrh na nějakých max. 12 mld. korun, které by šly zpátky do systému tak, aby spotřebitelé a firmy - tedy domácnosti a firmy - neutržili nějakou velkou ránu z hlediska nárůstu cen elektrické energie. Já bych si představil, že ten nárůst bude někde kopírovat inflaci příštího roku, nicméně tento návrh výrazným způsobem snižuje ten schod, který byl avizován Energetickým regulačním úřadem.

Dovolte ještě jednu poznámku na závěr. Chci vám tady avizovat novelu, kterou připravuje sociální demokracie, která může být pro mnohé velmi zajímavá. A já doufám, že bude i populární, protože to je novela, která říká, že kdo bude dostávat dotaci ze státního rozpočtu, musí být transparentním vlastníkem. Tedy - my chceme vidět na všechny konečné vlastníky solárních elektráren. Myslím, že s touto normou přijdeme velice brzy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. To byla tedy zpravodajská zpráva. V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Bylo by dobré, kdyby se přihlásil pan zpravodaj a dal návrh, který zde avizoval pan předkladatel.

 

Poslanec Milan Urban: Dobře. To mohu udělat. Samozřejmě. Já bych chtěl na základě požadavku pana ministra navrhnout hlasování o zkrácení lhůty na projednávání na 4 dny.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Čili zkrácení lhůty na projednávání na 4 dny. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy z místa. Nehlásí se nikdo. V tuto chvíli tedy ukončím obecnou rozpravu. Ptám se pana navrhovatele a zpravodaje, zda si ještě přejí vystoupit. Vidím, že tomu tak není. Budeme se tedy zabývat návrhy, které byly vzneseny. Budeme o nich samozřejmě hlasovat. Já přivolám naše kolegy. (Gongování.)

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Ptám se, zdali si někdo přeje, aby se tomuto tisku věnoval ještě jiný výbor. Žádný další návrh? Ano, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, jsem přesvědčen, že se jedná o změnu zákona vázanou zejména k otázkám finančním a k ekonomice, a myslím si, že rozpočtový výbor by měl k tomu zaujmout také stanovisko, že to nemůže projít jenom hospodářským výborem. Takže můj návrh zní - rozpočtový výbor.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. V tuto chvíli tedy máme navrženy dva výbory: hospodářský a rozpočtový. Ujistím se, že žádný další návrh už není zamýšlen. Budeme tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko ano. (Námitky ze sálu, není jasné, o kterém výboru se hlasuje v hlasování číslo 17.)

Ano, tento návrh se týká hospodářského výboru. Samozřejmě - v pořadí, v jakém byly podány a o výborech jednotlivě. (Šum ze sálu k průběhu hlasování.) Já si skutečně nedokážu vysvětlit, jak v tuto chvíli mohlo zareagovat hlasovací zařízení, než dokončit hlasování, když jsem standardně stiskl tlačítka. Toto hlasování tedy musím prohlásit za zmatečné, jakkoliv neznám důvod toho, proč se tomu tak stalo. A prosím vás, abyste hlasovali o tomto návrhu znovu.

 

Hlasujeme tedy o návrhu, že tímto tiskem se bude zabývat výbor hospodářský.

V tuto chvíli hlasování zahajuji a doufám, že žádný zákeřný útok na mě nepřijde. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 18 z přihlášených 173 pro 162, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Dalším hlasováním bude hlasování o tom, že tento tisk projedná výbor rozpočtový.

Zahajuji toto hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 19 z přihlášených 173 pro bylo 47 poslanců, proti 70. Tento návrh byl zamítnut.

 

Čeká nás ještě jedno hlasování. Tím je hlasování o návrhu na zkrácení lhůty na 4 dny.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo podporuje tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 20 z přihlášených 173 poslanců pro 36, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Mohu tedy konstatovat, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru hospodářskému a lhůta byla zkrácena na 4 dny. Končím projednávání tohoto tisku.

 

Budeme se věnovat následujícímu bodu, kterým je

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení
a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 65/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Radek John. Prosím, pane místopředsedo, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych na základě pověření vlády uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů, krizový zákon, ve znění pozdějších předpisů, v rámci jeho druhého čtení.

Návrh zákona jsem podrobně odůvodnil v rámci prvého čtení. Dovolím si tedy připomenout jenom to nejpodstatnější. Hlavním důvodem pro zpracování návrhu zákona je nutnost zapracovat do právního řádu České republiky směrnici Rady Evropské unie ze dne 6. prosince 2008 o určování a označování evropských kritických infrastruktur a posuzování potřeby zvýšit jejich ochranu, přičemž lhůta pro transpozici této směrnice uplyne 12. ledna 2011. Z tohoto důvodu se navrhuje, aby zákon nabyl účinnosti již dnem 1. ledna 2011.

Dalšími důvody, které vedly ke zpracování návrhu zákona, jsou jednak potřeba zvláštní právní úpravy, která by vytvořila podmínky pro řešení problematiky kritické infrastruktury na národní úrovni, jednak potřeba upravit nejasné vztahy a kompetence v oblasti krizového řízení na krajské a obecní úrovni. Návrh zákona rovněž naplňuje úkoly vyplývající ze tří usnesení vlády.

Návrh zákona byl přikázán k projednání toliko výboru pro obranu a bezpečnost, který tak učinil na svém zasedání dne 6. října 2010. Výbor nepřijal k návrhu zákona žádný pozměňovací návrh a doporučil, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s návrhem zákona souhlas, za což si dovolím výboru z tohoto místa poděkovat.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji vám za pozornost a podporu při projednávání tohoto vládního návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně, pane ministře. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk pod číslem 65/1. Prosím pana zpravodaje výboru pro obranu a bezpečnost, pana poslance Václava Klučku, aby se ujal slova. Prosím, máte slovo, pane zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP