(9.30 hodin)
(pokračuje Drábek)

A také upozorňuji na to, že v té obecné úpravě pro další léta, o kterých jsem mluvil, je tento poměr zachován. To znamená, pokud se navrhuje pro budoucnost, aby úroveň platů soudců byla odvozována od platové úrovně 2,5násobku průměrného platu fyzické osoby v nepodnikatelské sféře, tak právě proto je u státních zástupců ta úroveň nastavena na 2,25násobek, tak aby ten poměr odpovídal i nadále.

Co se týká úpravy na rok 2011, my jsme v tuto chvíli ve velmi nepříjemné situaci, kdy na rozdíl od soudců, kde již to podání bylo Ústavním soudem vyřízeno, tak u státních zástupců podání Ústavním soudem ještě vyřízeno není. To znamená my v tuto chvíli nemůžeme zodpovědně nastavit dlouhodobý způsob odměňování nějakým koeficientem, protože máme před sebou pravděpodobně ještě nález Ústavního soudu, který se k úrovni platů státních zástupců vyjádří. Proto také, byť je ta úprava v návrhu definována od začátku roku 2011, v tuto chvíli nelze předjímat, jakým způsobem bude případně nutno reagovat na případný nález Ústavního soudu. Já bych chtěl ujistit, že vláda si je tohoto problému vědoma. V žádném případě nepodceňuje důležitost práce státních zástupců. Je to naprosto jednoznačně vyjádřeno i tím, že vláda mi uložila svým usnesením, abych do konce prvního čtvrtletí příštího roku, právě na základě případného nálezu Ústavního soudu, předložil novou úpravu odměňování státních zástupců. A já se k tomu hlásím, tedy v prvním čtvrtletí příštího roku budu vládě předkládat novou celkovou úpravu platových poměrů státních zástupců a věřím, že tato úprava bude dlouhodobě za prvé motivující pro státní zástupce a jasně vyjadřující důležitost jejich činnosti a za druhé, že dlouhodobě nastaví dostatečně atraktivní podmínky pro to, aby byla motivující. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Opálka chtěl fakticky reagovat.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, chtěl bych využít faktickou poznámku jen k otázce na pana ministra. V pátém volebním období byl zrušen zákon, nebo lépe řečeno jeho parametrická část, kdy se plat poslance odvíjel od platu nejvyššího státního úředníka. Od té doby uplynula pěkná řádka let, a já mám tedy dotaz, jak jsou dneska vysoké platy vrchních ředitelů a náměstků ministrů vůči platům ústavních činitelů, lépe řečeno poslanců a senátorů. Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr bude hned reagovat.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Budu hned reagovat. Ta čísla jsou lehce dohledatelná v nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců státní správy, když to teď řeknu velmi zjednodušeně. Je pravdou, pokud mám odhadnout, kam směřuje otázka kolegy Opálky, že na rozdíl od platu ústavních činitelů, který již od roku 2007 je zmrazen a v minulém roce byl snížen o 4 %, v tuto chvíli se navrhuje snížení o dalších 5 %, tak je pravdou, že naopak platy státních úředníků v posledních letech každoročně se o něco zvyšují. To je naprosto jednoznačný fakt. Dobře víte, že pro příští rok probíhají jednání, a ta jednání ještě nejsou definitivně uzavřena, o snížení nebo jiném způsobu úpravy platových tabulek zaměstnanců ve státní sféře tak, aby ta celková situace v národním hospodářství tomu odpovídala. Ale musím jednoznačně uznat na tomto plénu, že původní záměr odvozování platů ústavních činitelů od průměrného platu v nepodnikatelské sféře tím zamrazením od roku 2007 byl určitým způsobem popřen, nicméně to základní zadání v tuto chvíli je, aby ústavní činitelé jasně deklarovali spoluzodpovědnost za celkový vývoj české ekonomiky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane ministře. Já samozřejmě nemám problém s vaší deklarací, já mám problém s tím, že by veřejnost měla vědět, jaké jsou rozdíly v těch platech, protože média neustále útočí jenom na jednu skupinu. Zmrazení není jenom od roku 2007, to už je od roku 2002. Prakticky to zmrazení akorát jednou rozpustil Senát, který stihl, nebo nestihl určitou změnu. Ale já bych rád, aby tady padly jasné cifry. Pokud to nemáte dnes, byl bych rád, kdyby to bylo při druhém čtení, případně ve výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. A teď tady mám zase řádné přihlášky. Byla to řádná paní poslankyně Váhalové a pak pan poslanec Braný. Takže poprosím nejdřív paní poslankyni Váhalovou.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Páni ministři, dámy a pánové, problematika odměňování soudců a státních zástupců by měla být řešena tak, aby podmínky pro odměňování těchto činitelů byly stabilní, platy předvídatelné a neměnily se z roku na rok. Existuje reálná hrozba, že přijetím navrhovaného zákona dojde ve státním zastupitelství k nestabilitě a demoralizaci státních zástupců, a tím k narušení pracujícího systému.

Jednotící myšlenkou důvodové zprávy je, že platy soudců a státních zástupců jsou nepřiměřené proti platům jiných profesí hrazených ze státního rozpočtu. Toto tvrzení nemá však oporu ve zjištěních platů a dalších požitků pracovníků justice jiných zemí Evropské unie ani v objektivních zjištěních a srovnání výše platů a požitků jiných pracovníků státní správy. Po velmi dlouhou dobu v minulosti byly profese soudce a státního zástupce postaveny na stejnou úroveň co do požadavků na výkon, stejné vzdělání, morální bezúhonnost, stejně náročné odborné zkoušky, tak i v povinnostech, omezení soukromého života, nemožnost podnikání. Rovnocenné bylo i odměňování, resp. později byly vytvořeny mírné rozdíly zohledňující soudce, který na svých bedrech nese odpovědnost konečného rozhodnutí. Toto pojímání postavení státního zastupitelství je zakotveno v právních úpravách mnoha demokratických států Evropy. (Hluk v sále.)

Postavení a hodnocení státních zástupců v České republice je již nyní na konci žebříčku sledovanosti zemí, mezi nimiž je mimo jiné i Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko. V případě přijetí vládního návrhu se toto postavení státních zástupců ještě zhorší... (Poslankyně se odmlčela.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Také prosím o klid.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Právě jsem chtěla požádat o klid. Děkuji, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, už jenom nějaký kašel a už je to v pořádku. (Zvoní.) Prosím.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Vláda vyhlásila jako jednu ze svých priorit boj s korupcí a k tomu je potřeba i efektivní a fungující státní zastupitelství. Bez státních zástupců bojovat proti korupci jednoduše nelze. Státní zástupci a jejich oprávnění a práce v trestním řízení zajišťují, aby nezávislý soudce měl o čem rozhodovat. Je vhodné a potřebné vládní návrh odmítnout a rozhodnout se odpovědně pro tuto chvíli, nikoli nezodpovědně ve vztahu k budoucnosti státních zástupců.

Předložený návrh považuji za populistický a jeho dopady mohou být velmi výrazné.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Teď se o slovo přihlásil zpravodaj pan poslanec Vilímec, kterému tedy musím udělit slovo ihned. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji, pane místopředsedo. Jak jsem uvedl ve své zpravodajské zprávě, teď opakuji v obecné rozpravě, že navrhuji zkrácení lhůty k projednání tohoto tisku ve výborech na 15 dnů.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď se přihlásil o slovo pan poslanec Braný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP