Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
29. října 2010 v 9.04 hodin
Přítomno: 173 poslanců

 

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně a poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi popřát vám dobré ráno a zahájit třetí jednací den. Zahajuji tedy třetí jednací den 7. schůze Poslanecké sněmovny, takže vás prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami nejdřív. Pan poslanec Tluchoř má náhradní kartu číslo 7, pan poslanec Vidím má náhradní kartu číslo 6.

Neúčasti vypadají takto. Omlouvá se poslanec Adam Vojtěch, Josef Cogan, omlouvá se Milada Halíková, Jan Hamáček, Petr Jalowiczor, omlouvá se Jiří Krátký, Pavol Lukša a Jiří Paroubek. Mám tady také omluvy členů vlády. Omlouvá se premiér Petr Nečas, Vít Bárta, je tady omluva Ivana Fuksy, Miroslava Kalouska, Jiřího Pospíšila, Karla Schwarzenberga a omlouvá se také Alexandr Vondra.

Teď už se můžeme věnovat pořadu schůze. Budeme se věnovat pevně zařazeným bodům schváleného pořadu. Tak mi dovolte, abych zrekapituloval, že by to byly postupně body 21, 7, 10, 11, 6, 8, 9. 12. Ještě tedy zopakuji. Jsou to tisky 133, 65, 70, 81, 17, tisk 84, 85 a 25. Pak bychom se věnovali bodům z bloku Zprávy, návrhy a další. To by se jednalo o body 59 až 85 schváleného programu. Přečtu vám i sněmovní tisky. Týká se to tisků 76, 77, 1, 68, 2, 3, 4, 5, 21, 6, 31, 32, 125, 13, 12, 15, 37, 16, 10, 95, 96, 121, 51, zřizování podvýborů a sněmovní tisk 89.

Ještě tady mám náhradní karty. Takže poslanec Chlad má náhradní kartu číslo 15 a poslanec Babák má náhradní kartu číslo 16.

Prosím, pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Pane předsedající, paní a pánové, do toho roztomilého výčtu bodů, kterými se dnes budeme zabývat, bych si dovolil požádat jenom o jednu změnu. Chci požádat, aby body 18 a 19 schváleného pořadu právě probíhající schůze byly projednávány dnes jako druhý a třetí bod v pořadí 18, 19, bod druhý a třetí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Říkáte body 18 a 19. Tyto dva body, aby byly projednávány dnes jako druhý a třetí. 18, 19, to je podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. A ten druhý na to navazuje. Takže tyto dva zákony navrhujete zařadit jako 2 a 3 dnes na ráno. Takže o tom hlasovat. Dobře. Slyšeli jsme návrh poslance Vidíma, zařadit dnes a vypadá, že to je jediný návrh, který tady zazněl ke změně programu. Nikdo jiný se ke změně programu nehlásí. Měli bychom hlasovat. Zagonguji.

 

Jediný návrh na změnu, který by se měl asi hlasovat dohromady, oba dva body 18 a 19. Já vás jenom seznámím, že se jedná o vládní návrhy zákona, kterými se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Je to tisk 97. Ten druhý je sněmovní tisk 145. Takže o těchto dvou tiscích bychom dnes hlasovali, že je dnes zařadíme jako body druhý a třetí na dnešní ranní jednání.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, takto zařadit ty body, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 10. Přihlášeno 157, pro hlasovalo 149, proti nikdo. Takže to bylo přijato.

 

My jsme provedli tuto změnu v našem programu. Nicméně zůstal jako schválený bod první programu, ten bod 21. Takže můžeme začít program jednání bodem 21, který máme schválený, a to je

 

21.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších
náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých
státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších
předpisů, a zákon č. 201/1997 Sb., o platu a některých dalších náležitostech
státních zástupců a o změně a doplnění zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně
za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích
a orgánech, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 133/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

My se nacházíme v prvém čtení podle § 90 odst. 2, nicméně tady bylo vzneseno veto klubu ČSSD, takže s návrhem zákonů nemůžeme vyslovit souhlas v prvém čtení, ale já bych poprosil, aby ten předložený návrh za navrhovatele uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Takže prosím pana ministra, aby se ujal slova jako první.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Dobré dopoledne. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás stručně seznámil s obsahem návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 201/1997 Sb., o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců a o změně a doplnění zákona číslo 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech, ve znění pozdějších předpisů.

V souvislosti s nezbytnými úspornými opatřeními ve veřejných rozpočtech bylo nezbytné nalézt takové řešení, které by umožnilo snížit platy představitelů všech tří státních mocí, které jsou hrazeny ze státního rozpočtu, avšak takové řešení, které by neodporovalo principům proporcionality úpravy platů u soudců, kteří požívají zvýšené ústavní ochrany.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, přátelé, tady je opravdu přílišný ruch. (Zvoní zvoncem.) Já bych poprosil, kdyby se situace ztišila. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP