(16.00 hodin)
(pokračuje Vysloužil)

Opoziční strany se pravděpodobně domnívají, že stát je tvůrcem finančních prostředků. Ale dámy a pánové, stát má pouze funkci přerozdělovací. To znamená, že kolik vybere na daních od nás všech občanů v České republice, tolik peněz může utratit. A pokud stát vybere méně, než utratí, musí se zadlužit. Současně se zadlužením státu se prohlubuje dluhová sekyra nás všech občanů, kteří budou muset prostřednictvím daní v budoucnu tento dluh zaplatit, a to včetně úroků. Nikomu z vás by se asi nelíbilo, kdyby za zadluženého souseda měl zaplatit veškeré dluhy. Státní dluh je ve výši 1,3 bilionu korun a je dluhem nás všech občanů, kteří ho budou muset v budoucnu zaplatit.

Věci veřejné upozorňují, že v případě neprovedení úsporných opatření by schodek rozpočtu v roce 2011 přesáhl částku 213 miliard korun, to je zvýšení celkového státního dluhu o 17 %, což by mohlo mít vliv na zhoršení ratingu státu. Snížení schopnosti splácet své závazky by mohlo zdražit prostředky na krytí dalších státních schodků a také mohlo mít negativní vliv pro případné zahraniční investory.

Rozpočtový rámec na rok 2011 vychází z koaliční smlouvy Věcí veřejných, ODS a TOP 09, jejímž cílem je dosáhnout do roku 2016 vyrovnaných veřejných rozpočtů s tím, že nejpozději v roce 2013 bude dosahovat schodek veřejných rozpočtů minimálně 3 % hrubého domácího produktu. Tento rozpočet je začátkem nastavení mantinelů a brzd rozhazovačné rozpočtové politice. Bez tohoto zásadního rozpočtu neprojdou naprosto podstatné a nutné reformy, jako je reforma důchodová, zdravotní, nebo nebude možné podpořit dlouhodobý růst ekonomiky a trhu práce. Tyto reformy jsou naprosto klíčové pro každého z nás bez ohledu na příjem či sociální postavení. A proto Věci veřejné podpoří tento rozpočet.

Děkuji vám za pozornost. (Tleskají poslanci Věcí veřejných.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, vážený pane poslanče. Oznamuji všem, že nemám žádnou přihlášku do diskuse. Zeptám se tedy, zda se někdo hlásí ještě ze svého místa. Neregistruji žádnou takovou přihlášku. Končím obecnou rozpravu a jsme před závěrečnými slovy.

Nejprve se zeptám pana ministra financí, zda chce vystoupit se závěrečným slovem. Prosím tedy.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já jsem přesvědčen, že na drtivou většinu připomínek a dotazů, které zazněly k předloze, tedy k návrhu zákona o státním rozpočtu, odpověděly poměrně rozsáhlé projevy jak pana premiéra, tak můj v úvodu tohoto zasedání.

Diskusi k rozpočtové legislativě, která se mění proto, aby mohla být příjmová i výdajová strana rozpočtu v navržených objemech, tu povedeme při jednání o předmětných předlohách. Co se týče jednotlivých kapitol, tak se těším na podrobnou diskusi u příslušných garančních výborů.

Ještě jednou děkuji za obecnou diskusi.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. A poprosím o závěrečné slovo zpravodaje k tomuto tisku, pana poslance Pavla Suchánka.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Moje závěrečné slovo se omezí vlastně na to, že 21 poslanců diskutovalo k tomuto návrhu státního rozpočtu a nikdo nenavrhl vrácení tohoto tisku vládě k přepracování. Takže můžeme hlasovat v podstatě o tom, že Sněmovna souhlasí s návrhem tisku 102 ve znění usnesení rozpočtového výboru 102/1, které všichni poslanci obdrželi.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Doufám, že všichni rozuměli návrhu pana zpravodaje, to znamená, abychom hlasovali o usnesení 102/1, tedy usnesení rozpočtového výboru číslo 50 ze dne 13. října roku 2010, v té podobě, v jaké jsme písemně toto usnesení obdrželi. Každý z nás je máme před sebou. Budeme hlasovat jedním hlasováním, jestli jsem rozuměla dobře panu poslanci, o celém návrhu tohoto usnesení. Je to tak, prosím?

 

Poslanec Pavel Suchánek: Ano, jedním hlasováním o celém tisku 102/1.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já jsem ještě přivolávala naše kolegy. Vidím vaši žádost o odhlášení, takže vás odhlašuji a prosím, abyste se všichni znovu přihlásili. Za malinký moment, poté co všichni dorazí do jednacího sálu, bychom tedy mohli zahájit hlasování.

Doufám, že hlasovací zařízení je v pořádku. Je? Nebo není? Není. Tak prosím techniku, aby zjistila, co se děje. Už. Má někdo problém se svým hlasovacím zařízením? Nemá.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 9. Táži se, kdo je pro návrh usnesení, tak jak jsme s ním byli seznámeni a bylo nám též písemně předloženo. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 9. Z přítomných 179 pro 109, proti 70. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen. Tím jsme se vyrovnali s prvním čtením státního rozpočtu.

 

Děkuji panu ministrovi. Děkuji panu zpravodaji. (Silný potlesk koaličních poslanců.)

Děkuji všem, kteří se podíleli na tomto projednávání a končím projednávání bodu číslo 5, sněmovního tisku 102.

Dámy a pánové, podle dohod, které byly oznámeny všem předsedům poslaneckých klubů na úterním ranním grémiu, v úterý odpoledne zde ve Sněmovně a opětovně dnes ráno při zahájení schůze, končím dnešní jednací den. Setkáme se v Poslanecké sněmovně v pátek v 9 hodin ráno, kdy budeme pokračovat body tak, jak byly schváleny v našem pořadu.

Děkuji vám všem za účast na dnešním dni. Přeji vám hezkou a příjemnou oslavu státního svátku zítra.

 

(Jednání skončilo v 16.06 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP