(10.50 hodin)
(pokračuje Vidím)

V zákonné lhůtě, 12. července, předložil prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal návrh kandidátky pro volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu. Je to nám všem dobře známá paní Jana Halamková, kterou jsme zde již dvakrát volbě podrobili. Návrh byl postoupen všem poslaneckým klubům.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise však, jak je v této věci při volbě členů NKÚ tradicí, navrhuje volbu tajnou. Zvolený, respektive zvolená členka, pokud tomu tak bude, se ujme funkce složením slibu do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Poprosil bych vás, paní předsedkyně, kdybyste zahájila rozpravu jak k navržené kandidátce, tak ke způsobu volby.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji tuto rozpravu. Hlásí se někdo? Nehlásí. Končím rozpravu. Pan předseda Vidím má slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Nyní bychom prosím rozhodli hlasováním o způsobu volby člena - členky Nejvyššího kontrolního úřadu. Volební komise navrhuje volbu tajnou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 138. Kdo souhlasí s tímto návrhem volební komise na tajnou volbu? Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 138, přítomno 154, pro 135, proti nikdo. Volbu tajnou jsme schválili.

 

Poslanec Jan Vidím: V tuto chvíli Poslanecká sněmovna může k tajné volbě přistoupit. Vzhledem k tomu, že budeme vydávat každému poslanci 11 hlasovacích lístků, je to poměrně rozsáhlá volba, požádal bych o poněkud delší dobu na vydávání hlasovacích lístků, tedy do 11.15 hodin. Pak je teoreticky možné, že by Poslanecká sněmovna mohla pokračovat ve svém jednání. Volební komise je sestavena poměrně, je tedy možné, aby zasedala a sčítala hlasy, a až bude mít hotovo, tak přijdu vyhlásit výsledek.

Čili volby budou, pokud paní předsedkyně s tím bude souhlasit a vyhlásí to takto, zahájeny ihned, vydávání hlasovacích lístků bude ukončeno v 11.15, tím také volba skončí. S výsledkem vás seznámím poté, co budou hlasy sečteny.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za tento návrh, pane předsedo. Nevidím, že by byla proti tomu nějaká námitka. Proto považuji za racionální vyhlásit teď přestávku na volby do 11.20 hodin s tím, že Sněmovna bude pokračovat ve svém jednání, mezitím volební komise bude sčítat. Bylo to tak myšleno, pane předsedo? (Poznámka pana poslance Vidíma mimo mikrofon, že v 11.15 hodin.) V 11.15 hodin končí vydávání lístků, čímž jsem myslela, aby měli čas zvolit a do 11.20 hodin přijít zpátky do sněmovny. (Poslanec Vidím sděluje, že vydáváním lístků se myslí konec volby.) Do 11.20 hodin.

Ještě sdělím omluvu, která mi teď byla doručena. Paní místopředsedkyně Klasnová se omlouvá dnes od 13 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.54 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP