(Jednáno pokračovalo v 10.41 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, prosím, abyste se dostavili všichni z kuloárů do jednacího sálu, abychom mohli pokračovat ve schůzi, kterou jsme pro přestávku poslaneckého klubu KSČM přerušili, a já poprosím pana předsedu volební komise, aby pokračoval ve své dnešní úloze, abychom tedy některé body alespoň dokončili.

Prosím tedy, pane předsedo, i za této situace, kdy ještě někteří docházejí, myslím, že můžeme zahájit pokračování schůze.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, paní předsedkyně, paní a pánové, před přestávkou pro jednání poslaneckého klubu KSČM jsme ukončili volbu členů stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy a nyní můžeme přistoupit k volbě náhradníků této stálé delegace.

Všiml jsem si, že se k tomuto tématu náhradnictví stálé delegace Středoevropské iniciativy hlásí paní poslankyně Kočí a stejně tak pan kolega Šeich a já bych prosil, samozřejmě s vaším souhlasem, paní předsedkyně, abyste jim umožnila vystoupit.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Samozřejmě. Hlásí se paní poslankyně Kristýna Kočí.

 

Poslankyně Kristýna Kočí: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, rezignuji ze své nominace. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Tak, to je první sdělení. A je ještě nějaké další, které by v tuto chvíli mělo zaznít?

 

Poslanec Jan Vidím: Vážená paní předsedkyně, pan kolega Šeich mě informoval, že... (Poslanec Šeich vchází do jednacího sálu.) Ano, pan kolega Šeich už to asi řekne sám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, kolega David Šeich má slovo.

 

Poslanec David Šeich: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, vítám snahu poslance Vidíma, vzal to za mne, ale řeknu to sám. Pro zjednodušení volby prosím Poslaneckou sněmovnu, aby přijala mou rezignaci na kandidaturu náhradníka této stálé delegace. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Pan předseda.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedkyně, paní a pánové, dovolím si Poslanecké sněmovně navrhnout usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí rezignaci na nominaci náhradníka stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy paní Kristýny Kočí a Davida Šeicha."

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 136. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem na rezignaci. Kdo je proti?

V hlasování číslo 136 přítomno 152, pro 114, proti nikdo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. V tuto chvíli máme tedy na dvě pozice náhradníků stálé delegace do Středoevropské iniciativy dva kandidáty. Doporučuji Poslanecké sněmovně, abychom o obou hlasovali současně. Jako náhradník této delegace je navržena paní poslankyně Jana Kaslová a pan poslanec Stanislav Grospič.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 137. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem na náhradníky? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 137 přítomno 152, pro 117, proti nikdo.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, zvolili jsme členy stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy, paní poslankyni Dagmar Navrátilovou, pana poslance Václava Mencla a Ladislava Velebného, a zvolili jsme taktéž náhradníky této delegace, paní poslankyni Janu Kaslovou a pana kolegu Stanislava Grospiče. Tím jsme vyčerpali program bodu č. 59.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji vám, pane předsedo, končím tedy bod č. 59, a je před námi bod číslo

 

60.
Návrh na volbu předsedů stálých komisí Poslanecké sněmovny

Slovo patří předsedovi volební komise panu poslanci Janu Vidímovi.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji velmi pěkně. Paní předsedkyně, paní a pánové, volební komise projednala na své 6. schůzi návrhy poslaneckých klubů na volbu předsedů stálých komisí Poslanecké sněmovny a přijala usnesení č. 14, které máte před sebou na stolech. Seznámím vás s návrhy.

Na předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny je navržen pan poslanec Zdeněk Škromach.

Do pozice předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti jsou navrženy dvě kandidátky - paní Helena Langšádlová a paní Soňa Marková.

Na předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby je navržen pan poslanec Martin Pecina.

Na předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a použití sledování osob a věcí, rušení provozu elektronických komunikací a kontrolu činnosti Inspekce Policie je navržen pan poslanec Daniel Korte.

Na předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství je navržen pan Antonín Seďa, a konečně

na předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu je navržen pan poslanec Zdeněk Boháč.

Jedná se o volbu tajnou, podle zákona o jednacím řádu tam nemůžeme zvolit jinou metodu.

Já bych vás chtěl, paní předsedkyně, požádat, abyste otevřela rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Otevírám rozpravu. Hlásí se prosím do ní někdo? Nehlásí, rozpravu končím.

 

Poslanec Jan Vidím: S ohledem na to, že nedošel žádný další návrh, poprosil bych paní předsedkyni, aby v tuto chvíli přerušila projednávání bodu č. 60 a zahájila projednávání bodu č. 61.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Přerušuji projednávání bodu č. 60 a zahajuji projednávání bodu číslo

 

61.
Návrh na volbu vedoucích stálých delegací Parlamentu do meziparlamentních organizací

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji, paní předsedkyně. Paní a pánové, volební komise projednala na své 6. schůzi návrhy poslaneckých klubů na pozice vedoucích stálých delegací Parlamentu a přijala usnesení č. 15, které máte v tuto chvíli před sebou. Seznámím vás s nominacemi.

Na vedoucího stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie je navržen pan Tomáš Chalupa,

na vedoucího stálé delegace Parlamentu do OBSE, Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, je navržen pan Pavel Hojda,

jako vedoucí stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění NATO je navržen pan Jan Hamáček, a konečně

do pozice vedoucího stálé delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy je navržen pan Václav Kubata.

Volební komise konstatuje, že neobdržela žádný návrh na vedoucího stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy. Důvod je nasnadě - opět opakuji shodu politických frakcí v této Sněmovně, neboť bude zřejmě tuto delegaci obsazovat Senát nebo dojde ke sloučení se stálou delegací do Rady Evropy.

Volební komise konstatuje, že vedoucího stálé komise Parlamentu do Shromáždění Západoevropské unie volí druhá komora, tedy Senát.

Pokud se jedná o způsob volby, zákon o jednacím řádu stanovuje způsob volby, a to volbu tajnou, nemůžeme tedy rozhodnout o těchto kandidátech jinak než ve volbě tajné.

Poprosím vás, paní předsedkyně, abyste zahájila rozpravu k uvedeným kandidátům.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji tuto rozpravu. Ptám se, zda se do ní někdo chce přihlásit, ale nikoho nevidím, tedy rozpravu končím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji velmi pěkně. I nyní bych vás, paní předsedkyně, poprosil, zda byste přerušila projednávání tohoto bodu a zahájila projednávání bodu č. 66.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, přerušuji projednávání bodu 61 a zahajuji bod číslo

 

66.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

Pan předseda volební komise pan poslanec Vidím má slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji velmi pěkně. K dnešnímu dni je neobsazeno jedno místo člena Nejvyššího kontrolního úřadu, protože 3. června letošního roku dosáhl mezního věku pro členství v NKÚ člen Nejvyššího kontrolního úřadu pan Petr Skála. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP