(19.10 hodin)

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Ano, skutečně, tato smlouva mi patří úplně od začátku.

Já bych chtěl říci, že podporuji ratifikaci této smlouvy s Ázerbájdžánem, naším strategickým partnerem. Naše vzájemné styky jsou čím dál intenzivnější. Nedávno se otevírala ambasáda České republiky v Baku a tato dohoda v letecké dopravě je dalším důležitým krokem. V rámci této spolupráce ázerbájdžánské aerolinky již operují tuto linku. Nezbývá, než doufat, že někdy v budoucnu se k nim přidají i České aerolinie.

Děkuji a doporučuji zahraničnímu výboru k přikázání.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Otevírám obecnou rozpravu k Ázerbájdžánu. (Nikdo se nehlásí.) Končím ji. Projednat to má výbor zahraniční.

 

Zahajuji hlasování o přikázání zahraničnímu výboru. Přihlaste se, kdo je pro, stiskněte tlačítko, zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování má číslo 93, přihlášeno 130, pro 106, proti žádný. Takže je to přikázáno, můžeme to odložit.

 

(Reakce na okolnost, že ministr Drábek přichází k řečništi:) Všimněte si, jak to tady funguje. Pane ministře, toto je smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o údržbě a opravách silničních mostních objektů. Máte totéž co já? (Souhlas.) Máte. Prosím.

 

45.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou
o údržbě a opravách silničních mostních objektů a úseků silnic
na česko-slovenských státních hranicích
/sněmovní tisk 55/ - prvé čtení

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, kolegyně a kolegové, cílem předložené smlouvy je zabezpečení údržby a oprav hraničních mostů a úseků silnic a zlepšení péče o tyto objekty. Tím budou vytvořeny předpoklady pro plynulost a bezpečnost silničního provozu na státních hranicích mezi Českou republikou a Slovenskou republikou. Na údržbu hraničních mostů a úseků silnic zatím neexistují písemné smlouvy a dohody se slovenskou stranou. Česká strana nyní zabezpečuje údržbu 9 mostů, včetně dálničního mostu přes řeku Moravu, dálnici D 2, a 3 úseky silnic, slovenská strana zabezpečuje údržbu 3 mostů a 1 úsek místní komunikace. Uzavřením této smlouvy bude tato vzájemná neformální dohoda kodifikována. Doporučuji tedy uzavření této smlouvy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Já bych poprosil pana poslance Robina Böhnische, který je řádně určeným zpravodajem pro tento tisk. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Děkuji za slovo. Ještě jednou dobrý večer.

Já doplním pana ministra v tom, že nejenže dojde k potvrzení vzájemných, zatím neformálních dohod se slovenskou stranou, ale zároveň se větší část údržby hraničních mostů a úseků silnic přesune na slovenskou stranu a na české straně dojde k úspoře rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury i v rozpočtu našich krajů. Smlouva je pro Českou republiku výhodná. Doporučuji postoupit smlouvu k projednání do zahraničního výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. (Nikdo se nehlásí.) Končím obecnou rozpravu.

 

Návrh je - zahraniční výbor. Jiný návrh neexistuje.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování 94, přihlášeno 130, pro hlasovalo 104, proti žádný. Pardon, 105 pro, proti žádný, takže takto bylo přikázání přijato.

 

Teď je tady

 

46.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Arménské republiky o letecké dopravě
/sněmovní tisk 56/ - prvé čtení

Je to dohoda o letecké dopravě, tisk 56. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, dámy a pánové, v současné době je smluvní základna mezi oběma státy nepříliš široká, neboť Arménie neuznává platnost žádné smlouvy či dohody z období Sovětského svazu a dává přednost vytvoření nové smluvní základny. Pokud jde o leteckou dopravu, nemají dosud Česká republika a Arménie smluvně upraveny vzájemné vztahy v oblasti civilního letectví. Pravidelná letecká doprava je v současné době zajišťována na lince Praha-Jerevan. Sjednání dohody mezi vládou České republiky a vládou Arménské republiky o letecké dopravě představuje jednu z možností, jak dále rozvíjet vzájemné vztahy. Dohoda stanoví rámec pro pravidelný letecký provoz mezi oběma státy. Z tohoto důvodu lze považovat sjednání dohody pro rozvoj česko-arménské bilaterální relace za jednoznačně přínosné.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Prosím, paní poslankyně Květa Končická. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Květa Končická: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, dnes už podruhé a naposled. Myslím, že o tomto návrhu pan ministr řekl vše podstatné. Dohoda je v souladu s ústavním pořádkem České republiky, se závazky plynoucími z členství v Evropské unii a se zásadami mezinárodního práva. Doporučuji přikázat k projednání zahraničnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. (Nikdo se nehlásí.) Končím obecnou rozpravu. Organizačním výborem je doporučeno přikázání zahraničnímu výboru. Nikdo další nenavrhuje.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, odhlasovat zahraničnímu výboru přikázání, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Arménie vyřízena. (Hlasování pořadové číslo 95. Přítomno 128, pro 101, proti nula.)

 

Máme tu bod

 

47.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu Návrh na přístup České republiky k Dodatkovému protokolu
k Úmluvě o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční nákladní dopravě
(CMR) týkajícímu se elektronického nákladního listu
/sněmovní tisk 57/ - prvé čtení

Pane ministře, prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, kolegyně a kolegové, od roku 1956 platí sjednaná úmluva o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční dopravě. Československá socialistická republika k této úmluvě přistoupila v roce 1974. Na zasedání pracovní skupiny OSN pro silniční dopravu byl v roce 2007 sjednán další dodatkový protokol týkající se elektronického nákladního listu a ten je připraven k přístupu dalších členských států. Přístup k protokolu o elektronickém nákladním listu je možností, aby tento elektronický nákladní list využívali dopravci se sídlem na území České republiky. Nestanoví se však povinnost používat tuto elektronickou formu.

Návrh byl projednán v prvním čtení již v minulém funkčním období Poslanecké sněmovny, dle příslušných postupů je třeba ho v prvním čtení projednat znovu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pan poslanec Novosad.

 

Poslanec František Novosad: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Zase velmi rychle. Jak už pan ministr tady řekl, že to bylo minule projednáno, já bych doporučil projednat v zahraničním výboru, poněvadž se tím zjednoduší a usnadní nákladní doprava. Děkuji. (Pohyb v lavicích ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Je tam nějaký zvrat? Ne. Je to úplně v pohodě. Já jsem se lekl. Je to v pořádku.

Obecná rozprava. Má-li někdo něco proti, ať to řekne. Je obecná rozprava. A vidíte, nikdo nic. Takže já to skončím. Obecná rozprava skončila. Viděli jste sami, jak vypadala. Budeme nyní hlasovat o přikázání výboru zahraničnímu, protože tady skoro žádný jiný výbor neexistuje, v té Sněmovně.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zahraniční výbor, stiskne tlačítko a zvedne ruku.

Hlasování 96. Přihlášeno 129, pro 105, proti není nikdo.

 

To jsme také přikázali. Já si myslím, že to není fér, že jeden ministr tady má všechny smlouvy a ten druhý žádnou. Já jsem se rozhodl, že panu ministru Besserovi dám možnost uvést jeho smlouvu.

 

48.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací změna Přílohy II Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu
/sněmovní tisk 58/ - prvé čtení

Pane ministře, máte smlouvu o dopingu, ta patří vám. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Jiří Besser Dobrý večer, pane předsedající, dámy a pánové. Předkládám vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací změna Přílohy II Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu. Mezinárodní úmluva proti dopingu ve sportu je mnohostrannou smlouvou. Pro Českou republiku vstoupila v platnost 1. června 2007. Patří do kategorie smluv, u nichž přijetí změn je podmíněno souhlasem Parlamentu České republiky a ratifikací prezidentem republiky. Vzhledem k tomu, že příloha II Mezinárodní standard pro terapeutické výjimky je její nedílnou součástí, její změna vyžaduje dodržet stejný ústavněprávní postup. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP