(19.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se pan poslanec Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já vím, že přicházím ne s úplně pozitivním a populárním návrhem, nicméně chci vás požádat, abychom hlasovali o tom, že o mezinárodních smlouvách budeme hlasovat i po 19. hodině. Mé vystoupení začalo před 19. hodinou a myslím, že pan předsedající vzhledem ke své dnešní formě je připraven a schopen dát hlasovat o návrhu, který zazněl.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Byl tady návrh. To byl návrh, aby se hlasovalo po 19. hodině? Takže to je návrh, o kterém musíme hlasovat neprodleně.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby se hlasovalo i po 19. hodině, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 88, přihlášeno 134, pro hlasovalo 98, proti 4. Takže návrh byl přijat.

 

Můžeme nyní pokračovat. Obecná rozprava. Zahajuji obecnou rozpravu. Kdo se hlásí do obecné rozpravy? Nehlásí se nikdo, takže obecnou rozpravu končím a budeme hlasovat návrh přikázání zahraničnímu výboru.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat zahraničnímu výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 89, přihlášeno 134, pro hlasovalo 114, proti nikdo. Takže jsme poslali do zahraničního výboru.

 

Teď jak jsem původně říkal, že ministři nejsou, tak pan ministr Drábek je ochoten. To bude zajímavé. Máme tady bod

 

41.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Bulharské
republiky o spolupráci v boji proti trestné činnosti a při ochraně veřejného pořádku
a bezpečnosti, podepsaná dne 30. listopadu 2009 v Bruselu
/sněmovní tisk 49/ - prvé čtení

Takže prosím pana ministra Drábka, jestli si na to troufne. Poslancem je František Novosad. Ještě ne, ještě pan ministr. On si to přečte, tu smlouvu. (Smích v sále). Jak to vypadá? Šlo by to?

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, dámy a pánové, účelem Dohody mezi vládou České republiky a vládou Bulharské republiky o spolupráci v boji proti trestné činnosti a při ochraně veřejného pořádku a bezpečnosti, podepsané 30. listopadu 2009 v Bruselu, je poskytnout policejním a celním orgánům obou států potřebný právní rámec pro efektivní spolupráci proti nejzávažnějším formám trestné činnosti.

Dohoda obsahuje standardní ustanovení o rozsahu a formách spolupráce v orgánech příslušných k provádění dohody a náležitostech. Ve srovnání s v současné době platnou dohodou z roku 1999 aktualizuje okruh trestných činů a dalších jednání narušujících veřejný pořádek. Dohoda je na výslovnou žádost bulharské strany navenek sjednána jako mezivládní, z hlediska vnitrostátního právního řádu se jedná o smlouvu prezidentské kategorie. Návrh byl projednán zahraničním výborem, který doporučil Poslanecké sněmovně dát souhlas k ratifikaci této dohody.

Tak jako v řadě předchozích případů tato dohoda již byla projednána v prvním čtení v předchozím období, nicméně musíme ji znovu projednat v prvním čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím pana poslance, který by uvedl jako zpravodaj tuto dohodu.

 

Poslanec František Novosad: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, já nemám k tomu, co bych dodal. Jak bylo řečeno, tato smlouva již byla projednávána a já bych doporučil, aby postoupila do dalšího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Kdo se hlásí do obecné rozpravy? Nikdo. Takže obecnou rozpravu končím a ukončíme to celé hlasováním o přikázání zahraničnímu výboru.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat výboru zahraničnímu tuto smlouvu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Ani jsem se nezeptal, jestli chce někdo jiný. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 90, přihlášeno 132, pro 110, proti žádný.

 

Vážení kolegové, rozhodli jsme se teď projednat bod, kterým je

 

42.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Švýcarskou konfederací
o předávání a přebírání osob pobývajících neoprávněně na jejich území,
podepsaná dne 17. září 2009 v Praze
/sněmovní tisk 50/ - prvé čtení

Požádám pana ministra, ať něco k tomu řekne.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, dámy a pánové, vláda České republiky vám předkládá k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouvu mezi Českou republikou a Švýcarskou konfederací o předávání a přebírání osob pobývajících neoprávněně na jejich území. Takovouto smlouvu nazýváme readmisní smlouva. V případě Švýcarska nejde o tzv. zdrojovou zemi nelegální migrace. Cílem uvedeného dokumentu je tedy zejména stanovit přesná pravidla pro spolupráci obou států v této oblasti. Iniciativa vzešla ze švýcarské strany, která usiluje o uzavření obdobných smluv se všemi státy Evropské unie.

Z uvedených důvodů doporučuji vyslovit s ratifikací readmisní smlouvy souhlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Takže teď by měla být tady paní poslankyně Gabriela Pecková. Ta tady zřejmě není, takže pan poslanec Kostřica by se Švýcarska ujal. Je to tak. Ale musíme o tom hlasovat. Takže dávám hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, aby pan poslanec Kostřica se stal zpravodajem pro smlouvu se Švýcarskou konfederací. Kdo je proti?

Hlasování číslo 91, přihlášeno 130, pro hlasovalo 109, proti žádný. Prosím pana poslance Kostřicu, aby nám k tomu sdělil svoje.

 

Poslanec Rom Kostřica: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych uvedl svůj názor k předávací zprávě pro Parlament České republiky. Já se domnívám, že všechno to, co bylo podstatné, tady zmínil pan ministr Drábek. Tato readmisní smlouva zakotvuje závazek přijmout na území vlastního občana, který nesplňuje nebo přestal splňovat platné podmínky pro vstup nebo pobyt na území druhého státu.

Domnívám se, že tato smlouva je plně v souladu s názorem a s činností naší vlády a republiky, a doporučuji potom z tohoto důvodu předat k dalšímu projednávání do zahraničního výboru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. V zásadě ano. Takže teď vyhlásíme obecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí, obecnou rozpravu ukončíme. Budeme hlasovat o přikázání zahraničnímu výboru. Jiný výbor nikdo už nechce.

 

Hlasujeme. Zahajuji hlasování. Kdo je pro zahraniční výbor, stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 92, přihlášeno 130, pro hlasovalo 111, proti žádný. Takže to bylo odhlasováno. Švýcarská konfederace.

 

Máme tu další smlouvu. To je

 

44.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Ázerbájdžánské republiky o letecké dopravě
/sněmovní tisk 54/ - prvé čtení

Prosím, pane ministře, úvodní slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, pokud jde o leteckou dopravu, nemají dosud Česká republika a Ázerbájdžánská republika smluvně upraveny vzájemné vztahy v oblasti civilního letectví, nicméně pravidelná letecká doprava mezi Českou republikou a Ázerbájdžánem je nově od 15. 7. 2010 zajišťována leteckým dopravcem Azerbaijan Airlines na lince Baku-Praha a zpět s jednou frekvencí týdne. Na sjednání dohody za účelem vytvoření smluvního rámce pro pravidelný provoz leteckých služeb mezi Českou republikou a Ázerbájdžánskou republikou mají zájem obě strany. Po dlouhém vyjednávání, které se uskutečnilo poprvé již ve dnech 1. až 3. prosince 1998, byla jednání obnovena v roce 2007 a 2008 a nakonec potvrzena na konferenci Mezinárodní organizace pro civilní letectví dne 30. září 2009 v Istanbulu.

Z uvedených důvodů doporučuji Poslanecké sněmovně, aby souhlasila se sjednáním dohody mezi vládou České republiky a vládou Ázerbájdžánské republiky o leteckých službách.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, tady je zpravodajem Jan Hamáček, původně určeným. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP