(18.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže máme doporučení zpravodaje. Organizační výbor navrhl přikázat tento tisk k projednání výboru zahraničnímu. (Připomínky z pléna.) Pardon, já jsem zlikvidoval rozpravu. To jsem trochu přehnal, pardon, omlouvám se. Nebudu takto omezovat debatu ve sněmovně.

Takže ještě jednou se omlouvám a otevírám obecnou rozpravu k této záležitosti indické... Ale nikdo se opravdu nehlásí k sociálnímu zabezpečení Indie - Česká republika, takže rozpravu můžeme ukončit.

Teď teprve vám sděluji, že organizační výbor navrhl přikázat k projednání výboru zahraničnímu. Teď jestli náhodou nenavrhne někdo další výbor, což si dovedu představit. Ale nikdo to nečiní. Takže necháme to pouze zahraničnímu výboru a budeme hlasovat pouze zahraniční výbor.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro výbor zahraniční, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 71, přihlášeno 126, pro hlasovalo 106, proti nula. Takže jsem to poslali do výboru zahraničního.

 

A máme tu další bod, to je bod 56, pan ministr Drábek se už chystá.

 

56.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Syrskou arabskou republikou o sociálním zabezpečení,
podepsaná v Praze 25. března 2010
/sněmovní tisk 73/ - prvé čtení

Takže po úspěšných smlouvách investičních, přichází i smlouva o sociálním zabezpečení se Sýrií. Poprosím, aby v prvém čtení tento materiál uvedl pan ministr Drábek.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, dámy a pánové, smlouva o sociálním zabezpečení se Sýrií byla podepsána v Praze 25. března letošního roku. Návrh na její sjednání je dalším krokem plnění koncepce sjednávání mezinárodních smluv v oblasti sociálního zabezpečení. Stejně jako předchozí smlouva s Indií i smlouva se Sýrií respektuje mezinárodně uznané principy, smluvní úpravy obsažené v nařízeních Evropské unie, v mnohostranných konvencích a bilaterárních smlouvách vyspělých zemí. Smlouva zahrnuje oblasti pracovních úrazů a nemocí z povolání, důchodového pojištění, tedy starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů, a stanoví povinnost pro všechny výdělečně činné osoby platit příspěvky na sociální pojištění, včetně zdravotního pojištění, podle právních předpisů pouze jednoho ze smluvních států.

Vzhledem k uvedenému navrhuji Poslanecké sněmovně vyslovit z předloženým návrhem souhlas a propustit smlouvu do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Poprosím paní poslankyni Renátu Witoszovou, jestli by nám řekla názor k tomu, jak dál. Prosím.

 

Poslankyně Renáta Witoszová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, byť by zájmem České republiky bylo vytvořit komplexní smlouvu, která by zahrnovala všechna odvětví sociálního zabezpečení, je třeba respektovat, že syrská strana není k takovému přístupu není připravena, a proto navrhuji postoupit toto zahraničnímu výboru k dalšímu projednání.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dobře. Otevírám obecnou rozpravu. Nehlásí se nikdo, rozpravu ukončím. Tak podobně, jako to říkala paní zpravodajka, i organizační výbor to navrhl projednat výboru zahraničnímu. Takže jestli někdo chce ještě další výbor - nikdo. Budeme hlasovat přikázání výboru zahraničnímu.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, poslat smlouvu do zahraničního výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 72, přihlášeno je 128, pro hlasovalo 111, proti žádný. Takže přikázání bylo provedeno. Děkuji a tímto končím.

 

Máme tady bod

 

27.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou a Indickou republikou
o změně Dohody mezi Českou republikou a Indickou republikou o podpoře
a ochraně investic, podepsaný dne 8. června 2010 v Praze
/sněmovní tisk 14/ - prvé čtení

Pan ministr Kalousek se omlouval a vezme to za něj pan ministr Drábek, pokud jsem správně informován. Takže pan ministr Drábek by předložil také sněmovní tisk 14. Takže prosím, pane ministře, můžete začít.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, kolegyně, kolegové, předkládám Poslanecké sněmovně k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol mezi Českou republikou a Indickou republikou o změně Dohody mezi Českou republikou a Indickou republikou o podpoře a ochraně investic, podepsaný dne 8. června tohoto roku v Praze. Protokol harmonizuje dohodu o ochraně investic s Indií z roku 1996 vzhledem k závazkům vyplývajícím z členství České republiky v Evropské unii. Tato povinnost vyplývá z článku 351 Smlouvy o fungování Evropské unie. Česká republika proto zahájila v roce 2005 proces renegociace všech dohod o ochraně investic, které uzavřela před svým vstupem do Evropské unie se třetím státy. Předložený protokol obsahuje harmonizační klauzule odsouhlasené Evropskou komisí, které zajišťují plný soulad dohody o ochraně investic s Indií s právem Evropské unie.

Vzhledem k tomu, že uzavřením protokolu splní Česká republika svůj závazek vyplývající z článku 351 Smlouvy o fungování Evropské unie, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s ratifikací předloženého protokolu souhlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Prosím paní poslankyni Kateřinu Konečnou, která je určena zpravodajka pro prvé čtení.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, jen mohu potvrdit slova pana ministra. Protokol je plně v souladu s ústavním pořádkem České republiky, nebude mít žádný dopad na státní rozpočet, a proto doporučuji, aby byl tento protokol přikázán zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Aha, takže otevírám obecnou rozpravu. Nikdo se nehlásí. Rozpravu končím. Přikázání se týká výboru zahraničního, takže se musím zeptat, jestli ještě někdo chce projednat v jiném výboru. Ne, nechce. Takže budeme hlasovat pouze to jediné přikázání výboru zahraničnímu.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zahraniční výbor, aby projednal smlouvu, dohodu o ochraně investic mezi Českou republikou a Indickou republikou? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 73, přihlášeno je 131, pro hlasovalo 116, proti žádný. Máme to hotovo.

 

Máme tu další bod.

 

29.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Černé Hory o změně Dohody mezi vládou České republiky
a federální vládou Svazové republiky Jugoslávie o vzájemné podpoře
a ochraně investic, podepsané dne 3. června 2010 v Podgorice
/sněmovní tisk 19/ - prvé čtení

Tak to vezmeme přes Černou Horu. Pane ministře, prosím vás, měl byste nám předložit dohodu o vzájemné podpoře a ochraně investic s federální vládou o změně dohody původně s federální vládou svazové republiky Jugoslávie, nyní dohody mezi vládou České republiky a vládou Černé Hory. Prosím, pane ministře, můžete.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Jak již uvedl pan předsedající, předkládám Poslanecké sněmovně k vyslovení souhlas s ratifikací Dohody mezi vládou České republiky a vládou Černé Hory o změně Dohody mezi vládou České republiky a federální vládou Svazové republiky Jugoslávie o vzájemné podpoře a ochraně investic. Předložená dohoda stejně jako v předchozím případě harmonizuje dohodu o ochraně investic s Jugoslávií z roku 1997, do které po rozpadu tohoto federálního státu v roce 2006 Černá Hora sukcedovala s právem Evropské unie. Povinnost, jak již bylo řečeno u minulého bodu, harmonizovat mezinárodněprávní závazky vyplývají z článku 351 Smlouvy o fungování Evropské unie.

Vzhledem k tomu, že předložená dohoda obsahuje vzorové harmonizační klauzule předem odsouhlasené Evropskou komisí, které zajišťují slučitelnost dohody s právem Evropské unie, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila s ratifikací dohody souhlas.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já bych poprosil pana poslance Davida Šeicha, aby nám řekl stanovisko.

 

Poslanec David Šeich: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, my jsme pro české investory v Černé Hoře, v různých oblastech je ta smlouva důležitá, nahrazuje starou smlouvu. Je to smlouva pro oba státy, jak Černou Horu, tak Českou republiku výhodná a myslím si, že pro náš podnikatelský sektor je také výhodné, aby taková smlouva existovala. Čili určitě navrhuji a doporučuji postoupit smlouvu do druhého čtení a přikázat ji zahraničnímu výboru k projednání. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP