(18.10 hodin)
(pokračuje Drábek)

V rámci systému norem Mezinárodní organizace práce patří tyto úmluvy mezi prioritní úmluvy a Mezinárodní organizace práce soustavně podporuje jejich ratifikaci a provádění. Naposledy v červnu letošního roku na 99. Mezinárodní konferenci práce byly rezolucí o strategickém cíli zaměstnanosti vyzvány všechny členské země Mezinárodní organizace práce k ratifikaci několika nejvýznamnějších úmluv Mezinárodní organizace práce vztahujících se k výkonu správy. Mezi ně patří s ohledem na jejich zásadní význam pro oblast inspekce práce i tyto dvě úmluvy právě předkládané Parlamentu. Úmluvu číslo 81 ratifikovalo již 141 členských zemí Mezinárodní organizace práce a všechny státy Evropské unie kromě České republiky. V případě úmluvy číslo 129 se Česká republika zařadí mezi většinu členských států Evropské unie, konkrétně 19 států, které tuto úmluvu již ratifikovaly. Celkem ji ratifikovalo 49 členských zemí Mezinárodní organizace práce.

Úmluvy jsou svým obsahem primárně zaměřeny na pracovní podmínky v oblasti průmyslu, obchodu a zemědělství. Jejich základem je povinnost členských států udržovat pro tato hospodářská odvětví soustavu inspekce práce, která by se vztahovala na všechna pracoviště a která by kontrolovala dodržování předpisů o pracovních podmínkách a ochraně bezpečnosti a zdraví pracovníků při práci. Ratifikací těchto úmluv tedy dá Česká republika mezinárodnímu Společenství najevo, že usiluje o řádné dodržování a vynucování standardů ochrany pracovních práv zaměstnanců. V oblasti mezinárodních vztahů tak dojde k prohloubení pozitivního vnímání České republiky a posílení pozice Evropské unie vůči třetím státům v oblasti ochrany a vynucování práv pracovníků na úrovni standardů Mezinárodní organizace práce.

Návrhu na ratifikaci těchto smluv předcházela důkladná analýza právních předpisů a praxe České republiky, která vyústila v závěr, že legislativa České republiky již nyní plně vyhovuje požadavkům úmluv a v souvislosti s ratifikaci úmluv nebudou potřeba žádné legislativní změny nebo úpravy. Ratifikací úmluv nebudou subjektům soukromého sektoru ani subjektům veřejné správy stanoveny žádné nové povinnosti, které by vnitrostátní právní úprava již neobsahovala.

V této souvislosti vláda také navrhuje učinit prohlášení podle článku 5 odst. 1 úmluvy číslo 129, kterým se potvrzuje vnitrostátní dopad předpisů o inspekci práce i na ty specifické skupiny osob pracující v zemědělských podnicích, jako jsou například členové družstev.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře, za uvedení a požádám poslance Miroslava Opálku, který je zpravodajem. (Není přítomen)

Je tady návrh, se kterým předseda výboru souhlasí, že by to prezentovala paní poslankyně Marta Semelová. To by ale znamenalo, že by to musela odhlasovat Sněmovna. Takže pokud to Sněmovna odhlasuje, tak by to tak šlo.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, aby se paní poslankyně Semelová ujala této zpravodajky v prvém čtení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 69. Přihlášeno je 121, pro 102, proti žádný, takže to bylo odhlasováno.

 

Prosím paní poslankyni, může se ujmout slova.

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji, vážení kolegové, vážené kolegyně, já souhlasím s tím, co tady přednesl ministr, a doporučuji za předkladatele propustit do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, otevírám obecnou rozpravu k téhle úmluvě. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím a budeme hlasovat o přikázání samozřejmě výboru pro sociální politiku. Má někdo nějaký jiný výbor? Nemá.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat sociálnímu výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 70. Přihlášeno 123, pro hlasovalo 105, proti nula. Bylo to přijato všemi hlasy, abychom to přikázali sociálnímu výboru. Takže prvé čtení skončilo.

 

Ale máme tu další prvé čtení. Je to bod

 

55.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou
a Indickou republikou, podepsaná v Praze 8. června 2010
/sněmovní tisk 72/ - prvé čtení

Opět prosím pana ministra Jaromíra Drábka.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pane předsedající, dámy a pánové, stejně jako všechny podobné dokumenty v sociální oblasti sjednané či připravované ke sjednání se vzdálenějšími státy předkládaná smlouva nekoordinuje všechna odvětví sociálního zabezpečení, ale pouze pravidla pro příslušnost pracovníků k pojištění a oblast důchodů odvozovaných z takového pojištění.

Stěžejní částí navrhované smlouvy je kapitola upravující oblast důchodů. Vychází z obecného principu smluvních úprav, podle něhož každý ze smluvních států poskytuje důchod odpovídající době pojištění získaný podle jeho právních předpisů. Nad rámec národních předpisů přináší smlouva přiznání dílčích důchodů v určitých případech.

Po věcné i formální stránce se jedná o smluvní dokument odpovídající mezinárodně uznávaným požadavkům na koordinaci sociálního zabezpečení. Navrhuji proto Poslanecké sněmovně vyslovit s předloženým návrhem souhlas a propustit smlouvu do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, děkuji a požádám paní poslankyni Peckovou, jestli by nám uvedla tento materiál.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěla bych obrátit vaši pozornost k sněmovnímu tisku číslo 72, který jste všichni obdrželi. Jedná se o souhlas s ratifikací smlouvy mezi Českou republikou a Indickou republikou o sociálním zabezpečení. Jedná se skutečně jenom o to, vyloučit případy, kdy migrace by mohla způsobit nižší výpočet dávek. V současné době se to týká minimálního počtu občanů, i když zřejmě do budoucna význam Indické republiky jako strategického partnera pro Evropskou unii poroste. V současné chvíli u nás je asi 700 indických občanů, ale jedná se o vyslané pracovníky indických firem působících v České republice, kteří zůstávají v indickém sociálním systému a nárok na české dávky jim nevznikne.

Doporučuji postoupit dál. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP