(17.50 hodin)
(pokračuje Klučka)

Já jenom řeknu příklad svého města: 58 okrskových komisí, pronásobte si to zhruba 7 - 8 - 10 lidmi, kolik je to lidí. Zjistit u každého člena příslušnost ke zdravotní pojišťovně, od každého si vyžádat potvrzení zaměstnavatele, že je za něj odváděno pojistné alespoň v minimální výši, nebo čestné prohlášení, že je za něj placeno státem, nebo čestné prohlášení, že je OSVČ a platí si minimálně sám. Pokud nic výše uvedeného nedodá, musí město coby zaměstnavatel odvést z jeho odměny pojistné v minimální výši za celou dobu, kdy je členem OVK. Ne pouze za dva dny voleb, ale od prvního zasedání okrskových volebních komisí do uplynutí 15 dnů od vyhlášení výsledků voleb. Všechny členy OVK musí správně do osmi dnů od prvního zasedání přihlásit na zdravotní pojišťovnu, provést výpočet zdravotního pojištění z jednotlivých odměn a odvést tuto částku, následně ještě na základě upozornění zdravotních pojišťoven provede opravy u pojištěnců, kteří nahlásili jiné zdravotní pojišťovny.

Pane ministře, nezaslouží si to úpravu zákona?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pane ministře, o reakci. Slovo má ministr Heger. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji, pane předsedající. Doufám, že mě dobře vidíte a slyšíte - abych vylepšil trošku skóre svých kolegů.

Vážený pane poslanče, dámy a pánové, já mám tady připraven právní rozbor, proč se to pojistné platí, na základě kterých ustanovení, ale to myslím, že není asi potřeba, tak jak jsem vycítil vaši otázku, abych to tady formuloval. Myslím, že nebyla kladena v tom směru, jestli je to legální. Já jsem rád, protože jsem chtěl říci, že rozbor ukazuje, jak jsou naše zákony složité a zaplevelené. Opravdu to vyžaduje odborníka, vyvodit to z řady věcí, které to ovlivňují, že se to tak musí dělat.

Myslím, že na váš dotaz mohu odpovědět celkem snadno. Já jsem samozřejmě pro, aby se tyto věci zjednodušovaly. Snahou ministerstva financí je sjednotit veškeré odvody a vázat je na společný daňový základ, a tím tu věc zjednodušit. Jednotné inkasní místo by v tom dále mělo pokračovat a budu se snažit, aby tento detail, o kterém já jsem nevěděl, a uznávám, že jistě je velmi nepříjemný, byl zakomponován do těchto snah o zjednodušení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pan poslanec Klučka bude ještě doplňovat interpelaci. Prosím, má slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Pane předsedající, to nebude otázka. To je poděkování panu ministrovi za jeho odpověď. A nečiním tak často.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Skončili jsme tuto interpelaci poměrně brzo, takže je možné zahájit nějakou další. Ale jediný, kdo by mohl interpelovat, je pan poslanec Klučka, ještě ministra Johna - nepřítomného. Takže jestli má zájem, může začít.

 

Poslanec Václav Klučka: Nepřítomný pan ministr John. On byl nepřítomný i na výboru pro obranu a bezpečnost. Nevím, možná se nás bojí.

Víte, v současné době je přemílána otázka reorganizací Služby cizinecké policie. Proč tedy v době, kdy v zemích Evropské unie začíná být palčivým problémem nelegální migrace, byla právě k reorganizaci vybrána fungující složka cizinecké policie, která již byla reorganizována v České republice po vstupu do schengenského prostoru? Proč byla vedením Policejního prezídia navržena pouze jedna varianta reformy a žádná jiná alternativa? V čem je navrhovaná varianta 14 odborů cizinecké policie na krajských ředitelstvích policie ekonomicky nebo jinak výhodnější proti sedmi liniově řízeným expoziturám cizinecké policie?

To jsou zásadní otázky, které jsem chtěl panu ministrovi položit, a také jsem chtěl vědět o rychlosti, respektive jeho názor na rychlost celé reorganizace a toho, co chystá. Musím říci - my na výboru pro obranu a bezpečnost o tom nevíme v této chvíli vůbec nic.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo asi poslední. Pan poslanec Klučka má ještě poslední interpelaci na energetickou bezpečnost, to už skládá. Znamená to, že to je úplně vyčerpaný program interpelací na ministry. V 18 hodin má skončit tento bod. Dovolte mi, abych na 5 minut přerušil jednání Sněmovny. Za 5 minut 18 budeme pokračovat balíkem smluv, které bude předkládat tuším ministr Drábek. Takže prosím, doufám, že se tady sejdeme v dostatečném počtu, za 4 minuty budeme pokračovat smlouvami.

 

(Jednání přerušeno v 17.56 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP