(Jednání pokračovalo ve 13.21 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dámy a pánové, jsme před závěrečným hlasováním. Já bych vás prosila, abyste se všichni odhlásili. Přihlaste se znovu. Prosím, posaďte se do svých lavic.

 

Takže zahajuji závěrečné hlasování. Zazněl tady návrh pana poslance Šnajdra na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 52. Z přihlášených 173 se vyslovilo pro 106, proti 65, zdržel se 1. Tento návrh byl přijat. Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Teď půjdeme na bod číslo 62.

 

62.
Návrh na odvolání členů a náhradníků správní rady
Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedající, paní a pánové, podle zákona o Všeobecné zdravotní pojišťovně se do 90 kalendářních dní po ustavující schůzi Sněmovny konají volby všech 20 členů správní rady volených Poslaneckou sněmovnou podle principu poměrného zastoupení politických stran ve Sněmovně. Devadesátý den po ukončení ustavující schůze je dnes, čili dnes musíme provést tuto volbu.

Protože však dvěma členům té současné správní rady končí jejich volební období až 8. listopadu letošního roku, abychom mohli navolit všech dvacet nových, je nezbytné, abychom tyto členy a náhradníky členů správní rady VZP odvolali. To je tedy tématem tohoto bodu. Jedná se o pány Jozefa Kochana a Borise Šťastného a náhradníky členů rady paní Janu Rybínovou a pana Jana Schwippela.

Poprosím vás, vážená paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k tomuto bodu s tím, že volební komise doporučuje, aby se odvolání provedlo veřejně hlasovacím zařízením.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Já vám děkuji. Otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, rozpravu ukončím.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedající, paní a pánové, nyní budeme hlasovat o tom, že Poslanecká sněmovna odvolává Jozefa Kochana a Borise Šťastného ze správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny a paní Janu Rybínovou a Jana Schwippela z pozice náhradníka členů správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 53. Z přihlášených 171 pro 167, proti 1, nikdo se nezdržel. Návrh byl přijat.

 

Přistoupíme k projednání bodu

 

63.
Návrh na odvolání člena a náhradníka dozorčí rady
Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

Prosím pana poslance Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji.

Paní předsedající, paní a pánové, jsme v podobné situaci jako v předcházejícím bodu. Dnes máme poslední den, kdy Poslanecká sněmovna musí zvolit všech deset členů Dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, a protože v tuto chvíli jednomu z členů a jednomu z náhradníků dozorčí rady uplyne jeho volební období až dnem 8. listopadu, je nezbytné, aby Poslanecká sněmovna tohoto člena, kterým je pan Tomáš Ulehla, a náhradníka člena Dozorčí rady VZP pana Petra Fialu, aby je Sněmovna odvolala.

Máte před sebou usnesení volební komise k tomuto, které obsahuje i návrh na veřejné hlasování.

Prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Otevírám rozpravu. Nikdo není přihlášený, a pokud se dál nikdo nehlásí, rozpravu končím.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní a pánové, budeme tedy hlasovat o tom, že Poslanecká sněmovna odvolává k dnešnímu dni člena dozorčí rady VZP Tomáše Ulehlu a náhradníka člena dozorčí rady VZP Petra Fialu.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 54. Z přihlášených 172 pro 166, proti 1, zdržel se 1, nehlasovali 4. Tento návrh byl přijat.

 

Můžeme přejít k bodu

 

64.
Návrh na volbu členů správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

Prosím pana poslance Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně.

Paní předsedající, paní a pánové, volební komise na své dnešní schůzi projednala návrhy jednotlivých poslaneckých klubů a přijala své usnesení číslo 18, které opět máte na stolech. Všechny návrhy, které byly jednotlivými poslaneckými kluby podány, byly také postoupeny všem ostatním poslaneckým klubům, čili jste informováni o tom, kdo je navržen za člena Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Poslanecká sněmovna volí dvacet členů této správní rady, a to podle systému poměrného zastoupení dle výsledku voleb, tak jak jsou jednotlivé politické strany zastoupeny zde v Poslanecké sněmovně.

Volební komise doporučuje, aby Poslanecká sněmovna zvolila svých dvacet zástupců do Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny jedním hlasováním, a to hlasováním veřejným.

Prosím o otevření rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedající, paní a pánové, nyní vám přečtu návrhy na členy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny volené Poslaneckou sněmovnou bez křestních jmen a titulů: Babák, Běhounek, Býček, Farský, Fassman, Kochan, Koskuba, Kotalíková, Krákora, Marková, Opálka, Patera, Plaček, Roztočil, Rusnok, Skalický, Sojka, Šnajdr, Šťastný, Tluchoř.

Nechte prosím, paní předsedající, hlasovat o tom, že Poslanecká sněmovna volí těchto dvacet členů správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dávám tedy hlasovat o tomto návrhu. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 55. Z přihlášených 172 pro 168, proti nula, zdržel se jeden, nehlasovali 3. Přijato.

 

Prosím, abychom přešli k bodu

 

65.
Návrh na volbu členů dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

Na lavice vám byl rozdán seznam kandidátů. Prosím, aby se ujal slova pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedající, paní a pánové, na základě návrhů předložených jednotlivými poslaneckými kluby dnes na své 6. schůzi volební komise projednala tyto návrhy a máte je, jak již uvedla paní předsedající, na svých stolech před svýma očima.

Konstatuje volební komise, že všechny návrhy jsou podány v souladu s principem poměrného zastoupení jednotlivých politických stran v této Sněmovně, a volební komise doporučuje, abychom hlasovali o návrhu jedním hlasováním, a hlasováním veřejným. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP