(12.30 hodin)
(pokračuje Hulinský)

Cituji z programu Věcí veřejných, který je volně dostupný na internetu komukoli z vás: "Změnili bychom nastavení ročního pětitisícového limitu za poplatky a doplatky za léky. Rozdělíme zdravotní pojištění na standardní a nadstandardní. Povinné základní zdravotní pojištění se bude týkat každého občana České republiky. Bude zajišťovat úhradu základní zdravotní péče v zákonem jasně definovaném rozsahu, jehož kvalitu a dostupnost bude garantovat Ministerstvo zdravotnictví. Komora požaduje, aby lidé v produktivním věku i za běžné plomby platili sami, od pojišťoven prý peníze nestačí. Věci veřejné s tím zásadně nesouhlasí." Já věřím, že s tím nebudete souhlasit, i když ministr zdravotnictví bude chtít 400 korun za běžnou plombu, kterou považujete za standard. A takhle bych mohl pokračovat ve vašem volebním programu, který je běžně dostupný jakémukoli občanovi, který vás vlastně možná i kvůli tomu volil.

"Standard zdravotních výkonů bude určen v diskusi zástupců odborných společností, lékařské komory a zástupce svazu pacientů. Podporujeme právo na důstojnou smrt ukončením lékařské péče v bezvýchodných zdravotních stavech, kdy pokračování terapie přináší jen utrpení nemocného." Bohužel tady chybí dovětek - a já bych rád věděl, jestli se jedná o zdravotnictví, či o pacienta.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další přihlášenou - vidím faktickou pana poslance Ratha.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, takové přerušované projednávání trochu ztrácí to tempo, jako jiné věci, které se někdy čas od času musí přerušit. Pokusím se navázat na to, co tady zaznělo.

Dámy a pánové, pan ministr Bárta tady tak trochu předváděl nový politický styl a dělal si legraci z nějakých odborných asistentů. Má pravdu, já jsem skutečně byl jen odborným asistentem na univerzitě, vyučoval jsem interní lékařství a vyučoval jsem ho na univerzitě a na lékařské fakultě, ze které pana Bártu pro neschopnost hned po prvním semestru vyhodili. Takže myslím si, že pokud se začne do někoho navážet tímto způsobem, měl by se vrátit ke své osobní historii. A pokud chce prosazovat nové trendy v politice, tak by je měl prosazovat poněkud jiným způsobem, než že chodí urážet jiné.

Já bych tady taky s jistou nadsázkou mohl říkat, že on si koupil stranu Věci veřejné, koupil si maserati, koupil si kufry od Louise Vuittona, koupil si krásný byt, a on mně bude vyčítat, že já jsem si koupil do pracovny stůl. Takhle to tady můžeme jako ping pong dělat! Myslím si, že to ale není dobře. Protože my se tady bavíme o důležité věci, kterou jsou regulační poplatky ve zdravotnictví, kterou je jejich dopad na občany a pacienty.

Čili prosím pana ministra, pokud chce kázat o novém politickém stylu, aby šel příkladem a nepředváděl tady to, co on tady předvedl!

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Paní poslankyně Marková.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, já jsem byla přihlášená k faktické poznámce už před přerušením bodu. Než jste přerušila bod, měla jste si asi zřejmě zapsat, kdo byl přihlášen k faktické poznámce. Přihlásila jsem se podruhé a vy jste opět dala přednost někomu jinému. Mně je velmi líto, že tímto způsobem se tady ohýbá -

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Paní poslankyně, před vámi byl přihlášen pan poslanec Rath.

 

Poslankyně Soňa Marková: ... ohýbá taková základní slušnost, která tady zřejmě chybí.

Nicméně moje poznámka byla k panu ministrovi Bártovi, který tady teď není. (Z pléna: Už je.) Už je. Já se omlouvám, ale ještě když jsem šla sem k pultu, tak tady nebyl.

Pane ministře Bárto, vy jste hovořil o tom, že máme pracovat a nemáme dělat to, co vy za práci nepovažujete. Nicméně já bych vás chtěla upozornit na to, že diskuse k předloženým návrhům zákonů jsou součástí práce poslankyň a poslanců Parlamentu České republiky. A když se podíváte do stenozáznamu, uvidíte, že poslanci a poslankyně za KSČM, kteří vystupovali při projednávání tohoto bodu, tedy zákona o zrušení regulačních poplatků, vystupovali velmi věcně a s argumenty. Já nevím, co vy považujete za práci poslanců a poslankyň, ale já si myslím, že věcná diskuse k zákonům touto prací skutečně je. (Potlesk z řad KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: K faktické poznámce byl ještě před přerušením této diskuse přihlášen pan poslanec Šnajdr. (Nemá zájem vystoupit.) Nechce. Dalším přihlášeným byl pan poslanec Skokan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Skokan: Vážení kolegové, milé kolegyně, já jsem tiše doufal, že už nebude potřeba, abych vystupoval a prodlužoval tuto nejapnou diskusi. Já bych chtěl poprosit všechny dobré znalce programu Věcí veřejných - a když někdo něco umí, já se před ním skláním, před jeho vědomostmi - chtěl bych je poprosit, aby své znalosti použili k práci, o které se tady neustále mluví, ke které vyzýval ať už pan ministr Bárta nebo řada dalších. A pokud se někdo chce s něčím na něčem dohodnout a udělat nějaký kus práce, musí s ním o tom jednat. Exhibice, která se tady předvádí, ta možná slouží z nějakých nízkých pohnutek pokrytecky k tomu, aby se tady někdo prezentoval před médii nebo před námi nebo sám před sebou, nevím, ale jistě neslouží k tomu, abyste přesvědčili partnera k diskusi, kterou jste ani nezahájili.

Takže pokud někdo chce s námi, ať už s kýmkoli, třeba se mnou nebo s někým z Věcí veřejných nebo s Věcmi veřejnými jako takovými jednat o něčem a na něčem se dohodnout, ať už na společných názorech nebo postupu, prosím vás, dejte nám to vědět. Ale ne tady od řečnického pultíku sprškou osobních urážek a invektiv. Takto se slušní lidé k sobě nechovají. Těším se na spolupráci. (Potlesk od členů Věcí veřejných.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Mám tady další dvě faktické poznámky. První pan ministr Bárta a potom pan poslanec Klučka.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Já mám jen technickou. Za prvé mě mrzí, že výzva k setkání v pracovně za čtyři miliony se neuskuteční. A znovu opakuji, že na ni čekám. Do té doby přestávám reagovat na jakékoli osobní invektivy, jenom sděluju, že já jsem si maserati koupil za svoje peníze, někdo si tady koupil pracovnu za čtyři miliony za peníze Středočechů.

A jen technická na závěr. Připomínám, že já jsem odešel z medicíny ve třetím ročníku na vlastní žádost. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk Věcí veřejných.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. K první faktické poznámce pan poslanec Klučka, potom pan poslanec Rath.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážená paní předsedající, vaším prostřednictvím na pana kolegu Skokana. To je vynikající nápad. Pusťte nám tento zákon do druhého čtení a budeme diskutovat. Právě o těch společných věcech. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec Rath, prosím máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Ono to už trochu připomíná kabaret. Ale pana ministra samozřejmě zvu, ale zjistí, že ta pracovna není za čtyři miliony, to podlehl dezinformaci, hluboké dezinformaci, konečně taky se může jít podívat k panu kolegu Johnovi, který má pracovnu od ministra Ivana Langera za dvacet milionů a můžou tam společně využít i tu vířivou vanu, kterou si tam nechal pan Langer dát, a dnes v ní víří nejspíš pan John. Takže každý jste zván se podívat do naší pracovny, máme den otevřených dveří, příští týden o státní svátek můžete přijít, doufám, že stejný den otevřených dveří udělají na Ministerstvu vnitra, abychom viděli, v jakém komplexu přebývá pan John. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP