(15.00 hodin)

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Já to vysvětlím. Ona to vládní priorita je, jenže došlo k tomu, že vláda to předložila v podobě zrychleného čtení podle § 90. Protože se ukázalo, že tam jsou určitá úskalí a nešlo to prostě pustit v § 90 odst. 2, myslím, že to je jednacího řádu, tak došlo ke zkrácení lhůty na čtyři dny a projednání výborem hospodářským. Výbor to dnes projednal, lhůta je splněna, to znamená je možné o tom začít jednat, ale protože dokument z hospodářského výboru přišel dnes ve 12 hodin do Sněmovny, tak nejbližší možné jednání o tom je za 24 hodin, to znamená, jestli se nepletu, asi ve 12.30 zítra. Proto jsem to formuloval původně ve 12.30. Ale nechci narušit priority, nebo blok vládních bodů, třetích čtení, takže pokud by to bylo možné, tak za ně jako první bod i s ohledem na to, že lhůta v podstatě spěchá. Protože pokud ji nestihneme, tak se dostaneme mimo jakýkoliv koridor možného schválení této normy.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, pane poslanče. Děkuji. Bude to tak, jak jsme řekli, za bod 159. Jsou to třetí čtení vládních priorit, pak by šel váš návrh, pak by šla první čtení vládních priorit a další body.

Takže já zahájím hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 153 z přihlášených 166 poslankyň a poslanců pro návrh 154, proti nikdo. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále pan poslanec Šmíd navrhl, abychom bod 171, sněmovní tisk 833, zařadili na pátek 19. 3. po pevně zařazených třetích čteních. Je tomu tak? Ano, je tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 154 z přihlášených 166 poslankyň a poslanců pro návrh 78, proti 2. Konstatuji, že s tímto návrhem nebyl vysloven souhlas, ale počkám na kontrolu hlasovacích listin.

 

Pan poslanec Tluchoř. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vážený pane předsedo, než proběhne kontrola hlasování - protože jsem viděl, že u někoho z našich kolegů hlasovací zařízení nezaznamenalo přesně jeho hlas, tak předpokládám, že dojde ke zpochybnění hlasování - dovolte mi, abych v krátkosti řekl, o co se jedná.

Hlasujeme o zařazení bodu o veřejných zakázkách, kde byl předložen pozměňovací návrh, který směřuje k omezení přístupu akciových společností na doručitele k veřejným zakázkám. Poslouchali jsme tady dlouhou dobu řeč o tom, jak tento záměr je obecný, a teď, když má dojít na hlasování, aby bylo možno uplatnit tuto věc ještě v tomto volebním období, tak mě velmi překvapuje, že se hlasy pro zařazení tohoto bodu nenacházejí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Langer. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Langer: Já dám formálně příležitost těm, kteří hlasovali proti, aby změnili svůj názor. Na sjetině mám křížek, což z logiky věci, v níž vystupoval pan předseda Tluchoř, jasně plyne, že je to jiný výsledek, než jsem hlasoval, a prosím o opakování hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, pane poslanče. Slyšeli jsme námitku proti hlasování. Zahajuji hlasování o této námitce. Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 155 z přihlášených 167 poslankyň a poslanců pro návrh 145, proti 2. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

 

Budeme znovu hlasovat o návrhu pana poslance Šmída a ten navrhuje, aby bod 171, sněmovní tisk 833, byl zařazen na 19. 3. o pevně zařazených třetích čteních.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 156 z přihlášených 166 poslankyň a poslanců pro návrh 149, proti nikdo. (Potlesk zprava.) Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále pan poslanec Bratský navrhl, aby sněmovní tisk 1038, druhé čtení, byl zařazen na středu 17. 3. v 16 hodin. Je tomu tak, pane poslanče? Ano, je tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 157 z přihlášených 167 poslankyň a poslanců pro návrh 53, proti 2. Konstatuji, že s tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

To byly podle mých záznamů všechny návrhy, které jsme měli hlasovat, vážené kolegyně, vážení kolegové. Nyní přistoupíme k našemu schváleného programu.

 

Jako první bod je

281.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony ke zkvalitnění
jejich aplikace a ke snížení administrativní zátěže podnikatelů
/sněmovní tisk 1048/ - druhé čtení

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Prosím, pane ministře, ujměte se slova. Takže v zastoupení pan ministr Vondruška. Prosím, pane ministře, máte slovo.

Omlouvám se. Pan poslanec chce jenom do stena technickou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Walter Bartoš: Já se omlouvám. Jenom pro stenografický záznam. Hlasoval jsem ano, na sjetině mám křížek. Takže nezpochybňuji hlasování, ale hlasoval jsem pro.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan ministr Vondruška. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro místní rozvoj vlády ČR Rostislav Vondruška Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ve čtvrtek minulého týdne jsem podrobně zdůvodnil návrh zákona na snížení administrativní zátěže podnikatelů, a proto v této chvíli považuji za potřebné pouze podtrhnout, že celkově dosažená úspora nákladů podnikatelů oproti roku 2005 by měla činit přes 20 %, to znamená 1,3 mld. korun českých ročně.

Hospodářský výbor v pátek přijal usnesení se třemi nekonfliktními pozměňovacími návrhy, se kterými souhlasíme, a proto si vás dovoluji požádat o propuštění do třetího čtení. Věřím, že podpoříte také zkrácení lhůty, kterou navrhne zpravodaj pan poslanec František Sivera k tomuto tisku. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1048/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec František Sivera. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Sivera: Děkuji za slovo. Pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, hospodářský výbor na své 51. schůzi konané 12. března 2010 přijal usnesení k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákona ke zkvalitnění jejich aplikace a ke snížení administrativní zátěže, a to takto: Hospodářský výbor po vyslechnutí a výkladu náměstka ministra průmyslu a obchodu Ing. Erika Geusse a zpravodajské zprávě poslance Františka Sivery a po obecné a podrobné rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně projednat a schválit tisk 48 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, které jsou obsahem tisku 1048/1.

Na závěr bych chtěl říci, že bych se chtěl přihlásit do podrobné rozpravy ohledně zkrácení lhůty.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádné přihlášky. Pan poslanec Snopek. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP