(15.10 hodin)

 

Poslanec Václav Snopek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, i přes krátkost času, kterou máme od prvního projednávání ke druhému, se domnívám, že bylo možné ještě najít další možné návrhy, které by vedly k úspoře vlastně a k zjednodušení administrativy nebo administrativní zátěže podnikatelů. Mám na mysli i nedotčený pro tuto chvíli zákon, který se týká, je to energetický zákon, ve kterém je vlastně jedno ustanovení, které je velice přísné a tvrdé směrem k malým podnikatelům. Především dikce zákona ukládá, že každý, kdo podniká v oblasti energetiky, je účetní jednotkou a podle zvláštního zákona musí tedy i vykazovat tyto výkony energetickému úřadu. Z druhé strany mu ukládá zákon o účetnictví vést podvojné zápisy, tedy podvojné účetnictví, a to i v případě, pokud tato fyzická osoba vyrábí byť jeden kilowatt elektrické energie. Myslím si, že i takovéto věci, které byly do zákona dány až zhruba čtyři roky po platnosti energetického zákona, je potřeba odstraňovat, a proto se přihlásím i v podrobné rozpravě s předložením návrhů.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále do obecné rozpravy žádné písemné přihlášky nemám, z místa také nevidím žádnou přihlášku, tedy obecnou rozpravu končím. Nepadly žádné návrhy k hlasování.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se mi přihlásil pan zpravodaj. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec František Sivera: Děkuji za slovo. Abychom mohli projednat ve třetím čtení tento návrh zákona, tak jak jsme si v programu schválili, navrhuji, aby mezi druhým a třetím čtením byla zkrácena lhůta na 48 hodin.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Snopek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Snopek: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, k projednávanému návrhu jsem předložil písemný návrh, který máte již rozdán na lavicích, a tímto se k němu formálně hlásím.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Další přihlášku do podrobné rozpravy nemám, proto podrobnou rozpravu končím. Pane zpravodaji, musíme hlasovat o jednom návrhu, a to je zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin. Zazvoním, odhlásím vás, protože stav neodpovídá stavu ve sněmovně. Stav na počitadle. Poprosím vás, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat o zkrácení lhůty pro třetí čtení na 48 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 158, z přihlášených 119 poslankyň a poslanců pro návrh 111, proti 1. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Končím druhé čtení tohoto návrhu, končím i bod 281.

 

Zahajuji bod číslo 286, kterým je

286.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb.,
o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 218/2000 Sb.,
o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů
(rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 959/ - druhé čtení

Na této schůzi jsme souhlasili s návrhem na opakování druhého čtení tohoto vládního návrhu zákona. Táži se paní ministryně, jestli chce v zastoupení pana ministra financí vystoupit. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vlády ČR Miroslava Kopicová Děkuji vám, pane předsedo, dobrý den, dámy a pánové. Já bych jménem vlády jen velmi krátce v opakovaném druhém čtení chtěla stručně připomenout důvod k předložení tohoto zákona, kterým se mění zákon o daních z příjmů a rozpočtová pravidla.

Ministerstvo financí tímto zákonem získá odpovídající pravomoci k vydávání státních dluhopisů, které budou prodávat výhradně občanům, a k jejich zdanění. Po celou dobu, co Ministerstvo financí vydává státní dluhopisy, snaží se, aby banky prodávaly tyto státní dluhopisy i občanům. Marně. Je jisté, že pokud tyto dluhopisy nebude obyvatelstvu prodávat Ministerstvo financí samo, a to přímo svým jménem a na svůj účet, pak se stávající situace nezmění. K uskutečnění prodeje dluhopisů fyzickým osobám prostřednictví internetu nebude Ministerstvo financí požadovat žádné výdaje ze státního rozpočtu, protože systém bude samofinancovatelný.

Nechci zde vypočítávat a popisovat všechny výhody, které tento prodej státních dluhopisů občanům nabízí, všechno už bylo řečeno. Pouze pro osvěžení zopakuji ty nejdůležitější výhody. Jde o jistou investici, je předem vyhlášena cena, je možný zpětný odkup dluhopisů bez poplatku, stimulaci dobu držby dluhopisu občanem a další.

Dovolte mi závěrem zdůraznit, že Ministerstvo financí má velkou snahu prodávat státní dluhopisy občanům, tedy daňovým poplatníkům, jako zajímavý investiční nástroj. Umožníte-li Ministerstvu financí svým rozhodnutím realizovat jeho záměr, pak současně přispějete i k úspoře výdajů státního rozpočtu a prostřednictvím stimulace k zvýšení příjmů státního rozpočtu.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych vás zároveň ještě upozornila a připomněla vám, že schválením tohoto návrhu podpoříte zjednodušení rozpočtových pravidel, která umožní Ministerstvu školství poslat na každou základní a doufám, že i střední školu jeden milion korun, a to přímo polovinu na platy, polovinu na pomůcky. Je to koncept tzv. šablon do škol.

Děkuji vám, že tento návrh podpoříte.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní ministryně. Paní ministryně zastoupila pana ministra financí Eduarda Janotu. Nyní se táži, zda se chce ujmout slova zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Michal Doktor. Podle pohybu soudím, že ano. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Mé vystoupení bude velmi krátké. Já pouze avizuji řadu pozměňovacích návrhů, které byly rozdány v lavicích. Některé nepřekvapivé, jiné svým obsahem a svou podstatou velmi překvapivé. Já ty pozměňovací návrhy označené mým jménem okomentuji v podrobné rozpravě, do které se tímto hlásím.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji, pane poslanče. Otvírám obecnou rozpravu, do které mám jednu přihlášku a je to pan poslanec Bartoš. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, jak už řekla paní ministryně, součástí tohoto zákona jsou tzv. šablony, to znamená rozdělení asi čtyř miliard z evropských fondů do škol, vychází asi v průměru na jednu školu jeden milion.

Já jsem se podíval na výsledky hlasování na zařazení tohoto bodu dnes na pořad jednání Sněmovny a s podivem jsem zjistil, že kolegové ze sociální demokracie pro tento návrh nehlasovali. Tak bych se jich rád zeptal, jestli jsou oni ta politická strana, která nechce těm školám dát právo tento jeden milion na přilepšení a na zlepšení jejich vzdělávacího procesu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Dále do obecné rozpravy další přihlášky nemám, proto obecnou rozpravu končím. Žádné návrhy k hlasování nepadly.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se mi přihlásili písemně pan poslanec Šoltys, poté pan poslanec Doktor, pan poslanec Suchánek. Pan poslanec Šoltys má slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP