(9.50 hodin)
(pokračuje Hovorka)

Myslím si, že ze všech těchto důvodů, se kterými jsem vás seznámil, vyplývá, že není možné souhlasit s odpovědí paní ministryně na naše otázky. Chci upozornit, že by mělo dojít k tomu, že Ministerstvo zdravotnictví bez odkladu zastaví propouštění pracovníků v podpoře zdraví a zastaví redukci počtu regionálních pracovišť podpory zdraví. Je nutno bez odkladu zastavit probíhající reorganizaci zdravotních ústavů, včetně Státního zdravotního ústavu, zveřejnit koncepci a realizační záměry reorganizace zdravotních ústavů a projednat je s odbornou veřejností, zejména s příslušnými odbornými společnostmi České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Myslím si, že to jsou vážné věci. Je důležité, aby ministerstvo nedělalo kroky, které jsou v rozporu se zákonem. Naopak - má zákon dodržovat a snažit se o co nejvyšší úroveň ochrany zdraví v České republice.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ludvíku Hovorkovi. Hlásí se paní poslankyně Soňa Marková, takže jí dávám slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Vážený pane předsedající, vládo, dámy a pánové, dovolte mi jenom několika slovy shrnout to, co tady již řekli mí předřečníci. Ráda bych vás poprosila o podporu našeho usnesení.

Podpora zdraví a primární prevence je skutečně základním zdravotnickým oborem, a má být proto dostupná všem občanům. A nejedná se o specializovaný obor, který by se dal soustředit do specializovaných center. Je zcela jasné, že kladný vliv podpory zdraví a primární prevence na zdravotní stav obyvatelstva je nesporný a že ta státní podpora, to znamená státem garantovaná podpora zdraví, neznamená, že by byli zbavováni odpovědnosti sami občané za svoje zdraví. To je jasné.

Druhá věc je ta, že skutečně došlo v této situaci k tomu, že sedm regionálních pracovišť podpory zdraví fungujících v krajských městech existuje a všechna ostatní mají být zrušena v okresních městech a že se tak děje bez opory v zákoně. To je další věc.

Další věc je také ta, že Ministerstvo zdravotnictví skutečně neprovedlo kompletní analýzu obsahu zajištění realizace a efektivity podpory zdraví a primární prevence v České republice. Když zdravotní výbor požadoval analýzy, dostali jsme pouze takové, které se zabývaly personálními věcmi, finančním zabezpečením apod., ale nic z toho nebylo důležité tak, jak to požadoval zdravotní výbor. To znamená je nezbytně nutné, abychom zabránili tomu, co Ministerstvo zdravotnictví v tuto chvíli dělá bez opory v zákoně.

A poslední poznámka. Skutečně každá koruna, která se vynaloží do prevence, se nám mnohonásobně vrátí v tom, že nebudeme muset platit drahou léčbu, drahou hospitalizaci, a pro naše zdravotnictví to bude skutečně výhodné, zvláště v době, kdy potřebujeme šetřit, jako je tomu teď.

Proto vás prosím, dámy a pánové, o to, abyste podpořili náš návrh usnesení a abychom nepřijali odpověď paní ministryně zdravotnictví Juráskové.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Markové. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud tomu tak není, tak vzhledem k tomu, že nemám omluvenku od pana poslance Krákory a že nejsem povinen testovat, zdali tady je, nebo není, budu vycházet z toho, že tady je, a můžeme přistoupit k hlasování o navrženém usnesení.

Zazněl pouze jeden návrh, to znamená: "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí ministryně zdravotnictví Dany Juráskové na interpelaci poslanců Vanouška, Markové, Krákory a Hovorky." Je zřejmé, zřetelné, o čem budeme hlasovat? Je.

Zahajuji hlasování, které má pořadové číslo 90. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 106 poslanců, pro 60, proti 21, takže tento návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme tuto interpelaci projednali.

 

Další interpelací, které se můžeme věnovat, je interpelace poslance Ivana Ohlídala ve věci směny Radějovské obory. Je to sněmovní tisk 1061. Interpelace směřovala na předsedu vlády Jana Fischera. Připomínám, že pan premiér je z dopoledního jednání omluven. Ptám se pana poslance Ohlídala, zdali hodlá vystoupit. Je tomu tak. Ano.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem vyjádřil nespokojenost s odpovědí pana premiéra na moji písemnou interpelaci, která se týkala směny Radějovské obory.

Jsem přesvědčen, že v rámci rozpravy by měl vystoupit také ministr zemědělství pan Šebesta. Ani pan premiér, ani pan ministr Šebesta nejsou přítomni a rozprava na toto téma by byla určitě neúplná a možná i zbytečná. Proto si dovoluji navrhnout, aby projednávání této interpelace bylo přerušeno a přeloženo na příští týden, tedy příští čtvrtek v odpovídající dobu. A ještě bych řekl datum toho čtvrtka - 18. 3. 2010.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče.

 

Je zde tedy procedurální návrh na přerušení projednávání této písemné interpelace, s tím, že by měla být projednána 18. 3. 2010.

Rozhodneme o tom v hlasování, které jsem zahájil. Má pořadové číslo 91. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 105 poslanců, pro 64, proti 3, takže tento návrh byl přijat.

 

Dalším bodem je odpověď na interpelaci poslance Davida Ratha od pana předsedy vlády Jana Fischera. Pan poslanec Rath není přítomen, není ani omluven. Tak jsem teď na rozpacích, jak mám postupovat, ale zdá se, že jednací řád mi neumožňuje, abych tuto interpelaci projednával.

Tedy děkuji, tím jsme pro dnešní den ukončili projednávání odpovědí členů vlády na písemné interpelace.

Jsem upozorněn, že mám konstatovat, že tím projednávání interpelace poslance Davida Ratha na předsedu vlády - této interpelace - končí, takže se jí nebudeme věnovat příští čtvrtek a ani kdykoli jindy. Děkuji.

 

Přistoupíme podle schváleného pořadu k doprojednání bodu

48.
Návrh poslanců Petra Bratského, Vlasty Bohdalové, Milana Bičíka,
Ondřeje Lišky, Zbyňka Novotného, Jiřího Carbola, Olgy Zubové, Ivana Ohlídala
a Ladislavy Zelenkové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb.,
o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání
(školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1038/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

***




Přihlásit/registrovat se do ISP