(9.50 hodin)
(pokračuje Prosek)

Navrhuji tedy, abychom z programu 67. schůze Poslanecké sněmovny vyřadili následující body.

Bod číslo 1. Jedná se o návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Roberta Duška, Petra Rafaje, Cyrila Zapletala a dalších na vydání zákona o vlastnictví letiště Praha - Ruzyně, sněmovní tisk 738/6. Jedná se o návrh vrácený prezidentem republiky. Předkladatelé v něm navrhují, aby letiště Praha - Ruzyně, pozemky i stavby, zůstalo ve výhradním vlastnictví státu. Připomínám, že k tomuto návrhu je stanovisko vlády nesouhlasné.

Dále navrhuji vyřadit z pořadu 67. schůze bod číslo 2. Jedná se o návrh poslanců Zdeňky Horníkové, Petra Bratského a Miroslava Váni na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb., o Státním fondu rozvoje bydlení a o změně zákona č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 842/6. Jedná se rovněž o zákon vrácený prezidentem republiky. Navrhuje se, aby příjmy fondu byly rozšířeny o pravidelnou dotaci ze státního rozpočtu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, já vás na chvilku přeruším a požádám Sněmovnu o klid. Pokud nemáte zájem sledovat podrobně pana kolegu Zdeňka Proska, přesuňte své rozhovory do předsálí. Já si budu vše poctivě poznamenávat a potom vám sdělím, o čem budeme hlasovat.

Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Pane místopředsedo, dovolte mi upozornit na to, že není v sále přítomen žádný z místopředsedů vlády.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já musím říci, že jsem tady ještě před chvilkou pana místopředsedu vlády Jana Kohouta viděl. Jestli si odskočil, malinkou chvilku počkám, nebudu přerušovat schůzi, protože i bez místopředsedy vlády můžete přečíst své návrhy... Pan místopředseda vlády už je tady a bude pečlivě poslouchat, které body chcete vyřadit.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Mně šlo především o to, aby mohl pozorně sledovat návrhy, které navrhuji. Děkuji vám, pane místopředsedo. Pokračuji tedy v návrzích na vyřazení bodů řádné 67. schůze Poslanecké sněmovny.

Dále navrhuji, aby byl z pořadu vypuštěn bod číslo 3 programu. Jedná se o návrh poslanců Bohuslava Sobotky, Jiřího Paroubka, Miloslava Vlčka a dalších na vydání zákona o krajském referendu a o změně některých zákonů. Jedná se o sněmovní tisk 737/5. Jedná se o návrh obecného zákona o krajském referendu, ve kterém by se rozhodovalo o otázkách kraje. Referendum by vyhlašovalo krajské zastupitelstvo. Připomínám, že se jedná o návrh, který byl Senátem, horní komorou, zamítnut.

Dále navrhuji, aby byl z pořadu 67. schůze vyřazen bod číslo 4. Jedná se o návrh poslanců Anny Čurdové, Vladimíry Lesenské, Jiřího Paroubka, Miloslava Vlčka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, jak je uvedeno ve sněmovním tisku 734/4. Jedná se o návrh, aby náhrady škody a náhrady nemajetkové újmy přiznané Evropským soudem pro lidská práva a jinou mezinárodní institucí nebo vzniklé na základě smírného urovnání byly započitatelným příjmem podle zákona o životním a existenčním minimu. Připomínám, že se jedná o zákon vrácený horní komorou Parlamentu a že je k němu nesouhlasné stanovisko vlády.

Dále mi dovolte učinit návrh na vyřazení z programu 67. schůze bodu číslo 8. Jedná se o návrh poslanců Václava Grünera, Karla Kratochvíle, Ladislava Skopala, Přemysla Rabase, Miloslavy Vostré, Josefa Šenfelda a dalších na vydání zákona o zahrádkářské činnosti a úpravě některých podmínek jejího provozování. Jedná se o tzv. zahrádkářský zákon, sněmovní tisk 791 ve druhém čtení.

Rovněž navrhuji vyřadit z pořadu 67. schůze bod číslo 10, kterým je návrh poslanců Jiřího Paroubka, Zdeňka Škromacha, Bohuslava Sobotky a dalších na vydání zákona o jednorázovém příspěvku k důchodům. Jde o sněmovní tisk 940, který je ve druhém čtení.

Dále navrhuji vyřadit z pořadu 67. schůze bod číslo 11. jde o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 833.

Rovněž navrhuji vyřadit z pořadu 67. schůze bod číslo 14. Jde o návrh poslanců Zuzky Bebarové-Rujbrové, Miloslavy Vostré, Kateřiny Konečné, Milana Bičíka, Soni Markové, Marty Bayerové, Josefa Šenfelda, Ivany Levé a bohužel i Milady Halíkové na vydání zákona o poskytování půjček se státním příspěvkem mladým manželům, dle sněmovního tisku 539, ve druhém čtení. Návrh navrhuje poskytovat půjčky mladým manželům ve věku do 30 let na pořízení bytu do výše 400 tisíc korun, úročené ve výši 3 %, a na zařízení bytu do výše 100 tisíc korun, úročené 6 %. Zároveň navrhuje státní příspěvek vyplácet formou mimořádné splátky na půjčky, na první dítě ve výši 10 tis. korun a na další ve výši 15 tis. korun.

Rovněž navrhuji vypustit z pořadu 67. schůze bod číslo 15, návrh poslankyně Věry Jakubkové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, tzv. zákon o silničním provozu, ve znění pozdějších předpisů, dále zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Jde o sněmovní tisk - poznamenejte si - číslo 570 ve druhém čtení. Návrh požaduje uzákonit celoroční zákaz jízd nákladních automobilů nad 7,5 t, a to v pátek od 15 do 20 h, v sobotu od 7 do 13 h, o prázdninách od 7 do 19 h, v neděli a ve dnech pracovního klidu v rozmezí od nula hodin do 22 hodin. Předkladatelka ovšem zároveň navrhuje možnost, aby z důvodu hodného zvláštního zřetele bylo možno udělit výjimku ze zákazu jízdy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP