(10.00 hodin)
(pokračuje Prosek)

Předkladatelka dále navrhuje sankce za porušení zákazu pro právnické osoby od 100 tis. korun do 1 mil. korun a pro řidiče vozidel od 2500 korun do 100 tis. korun a dále zákaz činnosti od dvou měsíců do jednoho roku v případě, že zákaz bude porušen opakovaně. Připomínám, že k tomuto návrhu je rovněž ze strany vlády vyjádřen nesouhlas.

Dále prosím, abyste mi věnovali pozornost, když budu navrhovat vyřazení bodu číslo 16 pořadu 67. schůze. Jedná se o návrh poslanců Milady Halíkové a Miroslava Opálky na vydání zákona o nájemném z bytů a jeho sjednávání. Jde o sněmovní tisk 631 ve druhém čtení. Rovněž k tomuto návrhu vyslovila vláda České republiky nesouhlas. Návrh totiž předpokládá růst regulovaného nájemného tempem, které neodpovídá ekonomicky oprávněným nákladům majitelů domů. Přijetí návrhu by navíc velmi zkomplikovalo postavení České republiky v řízení před Evropským soudem pro lidská práva ve věci stížnosti majitelů domů.

Dále mi dovolte navrhnout vyřadit z pořadu 67. schůze bod číslo 17, kterým je návrh poslanců Kateřiny Jacques, Přemysla Rabase, Petra Bratského, Karla Šplíchala, Vlasty Parkanové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů. Jde o sněmovní tisk č. 640 ve druhém čtení. Navrhovatelé navrhují, aby 30. červen byl Dnem odchodu okupačních armád z území ČSFR. Předkladatelé navrhují, aby byl významným dnem, což je pracovní den.

Rovněž navrhuji vyřadit z pořadu 67. schůze bod číslo 18. Jedná se o návrh poslanců Františka Bublana, Jeronýma Tejce, Václava Klučky, Richarda Dolejše, Juraje Ranince, Zdeňka Maršíčka a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Jistě víte, že je to sněmovní tisk č. 675/1 ve druhém čtení. Návrh zákona ruší služební poměr na dobu určitou, v podstatě ruší přímo neplacenou dobu přesčasů ve výši 150 hodin za rok, zvyšuje jednorázové odškodné a prodlužuje přechodné období, v němž si mohou odcházející příslušníci vybrat nároky buď podle staré, nebo podle navrhované úpravy. Připomínám rovněž, že k tomuto návrhu sněmovní tisk 675/1 vyjádřila vláda České republiky nesouhlas.

Milé dámy, vážení pánové, dovolte mi ještě navrhnout vyřadit z pořadu 67. schůze bod číslo 20. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o sněmovní tisk 683 ve druhém čtení. Navrhovatelé navrhují zjednodušení a zefektivnění systému utajovaných informací, zkrácení doby bezpečnostního řízení, redukci množství požadovaných informací od žadatelů o bezpečnostní prověrku. Snižuje se okruh subjektů, které musejí mít bezpečnostní prověrku.

Dále navrhuji vyřadit z pořadu jednání 67. schůze bod číslo 22. Jedná se o návrh poslanců Milana Urbana, Cyrila Zapletala, Břetislava Petra, Vlastimila Aubrechta, Gabriely Kalábkové a Petra Červenky na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Jedná se o sněmovní tisk 727 ve druhém čtení. Připomínám, že jde o opakovaný návrh, aby státní energetickou koncepci neschvalovala vláda, o kterém jsme již jednali.

Rovněž navrhuji, aby z pořadu 67. schůze Poslanecké sněmovny byl vyřazen bod číslo 23. Jedná se o návrh poslanců Milana Bičíka, Alexandra Černého a Vladimíra Koníčka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů. Jde o sněmovní tisk č. 729 ve druhém čtení. Poslanecký návrh směřuje k tomu, aby Poslanecká sněmovna mohla svým usnesením projednání některých zpráv, informací a návrhů svěřit ke komplexnímu projednání některému ze svých výborů a neprojednávat je již v plénu, což je velmi dobrá myšlenka, nicméně navrhovaný způsob je více než problematický.

Rovněž navrhuji, dámy a pánové, abychom z pořadu 67. schůze Poslanecké sněmovny vyřadili bod číslo 24. Jedná se o návrh poslanců Ivany Levé, Zuzky Bebarové-Rujbrové, Milana Bičíka, Soni Markové, Miloslavy Vostré, Josefa Šenfelda a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 730, druhé čtení. Navrhuje se zvýšit násobek životního minima z 2,15 resp. 3 na 2,5 jako důvod pro osvobození od rozhlasového a televizního poplatku. Připomínám, že k tomuto návrhu vyjádřila vláda České republiky nesouhlas.

Dovolte mi dále navrhnout, aby z pořadu 67. schůze byl vyřazen bod číslo 27. Jde o návrh poslanců Ladislavy Zelenkové, Vlasty Bohdalové, Milana Bičíka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů, a zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. Jak je vám známo, jde o sněmovní tisk č. 762. Jedná se o návrh na zavedení víceúčelové paušální náhrady výdajů určené pedagogickým a akademickým pracovníkům k úhradě nutných výdajů při výkonu jejich práce. Navrhovatelé mají na mysli náklady na vlastní informační a komunikační techniku, náklady na přípravu výuky a další. Připomínám, že k tomuto návrhu rovněž vyslovila vláda České republiky nesouhlas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP