Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
12. února 2010 v 9.40 hodin
Přítomno: 162 poslanců

 

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pane místopředsedo vlády, budeme pokračovat v našem jednání, a to přerušenou 67. schůzí.

Pokud jde o náhradní karty, dovolím si zopakovat pouze náhradní karty ze 68. schůze. To znamená pan kolega Doktor, Levá, Pospíšil, Mazuchová a Vojíř, pokud jsou stejné. Pan poslanec Paroubek - náhradní karta číslo 13.

Pokud jde o omluvy, jestli dovolíte, nebudu číst omluvy poslanců, jsou shodné jako na 68. schůzi, protože jsou to omluvy na dnešní den, pro obě schůze, jak u poslanců, tak u členů vlády.

Nyní budeme pokračovat podle programu, ale do programu schůze je možné zasáhnout. Prvním přihlášeným je pan poslanec Cyril Svoboda, druhým Miloslav Soušek, třetím Václav Snopek, čtvrtým Václav Grüner a ostatní pořadí budu průběžně doplňovat.

Nyní pan poslanec Cyril Svoboda s návrhem na změnu programu schůze. (Není přítomen.) Prvním přihlášeným je pan Cyril Svoboda, nevím, kde je. Ztrácí pořadí. S přednostním právem se hlásí pan poslanec Jan Kasal. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, navrhuji, aby jako první bod této schůze byl projednán návrh zákona Michaely Šojdrové a dalších na změnu - je to bod 99 o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Ještě jednou opakuji: bod 99, nechť je prvním bodem našeho pořadu. Druhým bodem by měl být bod 86, který se týká téže věci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Miloslav Soušek, připraví se pan Václav Snopek.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych vás chtěl požádat o pevné zařazení bodu číslo 33 jako třetího bodu dnešního jednání. Pro vaši informaci, je to sněmovní tisk číslo 967. Chtěl bych avizovat, že jsme ho již dvakrát pevné zařadili a nikdy se na něj nedostalo. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan Václav Snopek, připraví se pan Václav Grüner.

 

Poslanec Václav Snopek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych požádat ctěnou Sněmovnu, aby zařadila bod číslo 96, sněmovní tisk 857, vládní návrh zákona o označování a sledovatelnosti výbušnin, jako první bod třetích čtení na dnešním programu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: První bod třetích čtení, dobře. Pan poslanec Václav Grüner, připraví se pan poslanec Václav Mencl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Grüner: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy a pánové, dovolte mi pevně zařadit na dnešní 67. schůzi bod číslo 8, tisk 791, návrh zahrádkářského zákona, jako třetí bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Václav Mencl.

 

Poslanec Václav Mencl: Dámy a pánové, dovolte mi v zastoupení předsedy výboru životního prostředí požádat o zařazení - předpokládám, že by to byl čtvrtý či pátý bod. (Předsedající: Pátý.) Děkuji. Jako pátý bod dnešního jednání druhé čtení tisku 1021, což je vládní návrh zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Zdeněk Prosek, připraví se pan poslanec Daniel Petruška. Musím dát přednost těm, kteří se hlásí z místa, umožním předsedovi klubu jeho přednostní právo před panem poslanec Zdeňkem Proskem. Poznamenám si návrh pana kolegy Petra Tluchoře. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Já bych svého přednostního práva nezneužíval, nicméně ve stejné logice jste dal slovo na začátku panu místopředsedovi Kasalovi. Protože vidím, jak se hromadí první body dnešního jednání, tak také do této burzy dobrých nápadů si dovolím přispět s návrhem na zařazení jako prvního bodu dnešního jednání, a to je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů, sněmovní tisk 968, druhé čtení. Hned za něj bych prosil zařadit body 12, což je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o vodách, ve stručnosti, poté bod 13, což je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 219/1995, devizový zákon, sněmovní tisk 925. Následně, pokud takový návrh již nezazněl, čímž si nejsem jist, vládní návrh zákona o ochraně ovzduší, sněmovní tisk 967. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pavel Kováčik také s přednostním právem. Už jsem tak učinil u pana místopředsedy Kasala, musím to dodržet. Pavel Kováčik, prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Vůbec nevyužívám přednostního práva jako ostatní přednostní práva, co tady již v této rozpravě zněla, nicméně dovolím si navrhnout alternativně před body, které načetl pan kolega Tluchoř, ještě zařadit bod číslo 88, je to návrh poslance Miroslava Opálky na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 589/1992, o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, sněmovní tisk 798. Pro ty, kteří nevědí, o co jde - je to třetí čtení návrhu, kterým se ruší stropy odvodů na sociální zabezpečení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, tedy před případně schválené návrhy kolegy Tluchoře. Jeden bod. Nyní pan poslanec Zdeněk Prosek. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Ještě druhá alternativa - neprojde-li návrh před pana Tluchoře, za pana Tluchoře.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nyní pan poslanec Zdeněk Prosek, připraví se pan Daniel Petruška. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Dobrý den, vážený pane místopředsedo. Milé dámy, vážení pánové, předesílám - nebudete mě mít rádi.

Obecně odůvodním návrhy na vyřazení bodů z programu 67. schůze Poslanecké sněmovny takto. Na jedné straně zde existuje jasná většina spočívající v rukou a tlačítkách. Na druhé straně je menšina, která má dva nástroje. Jedním nástrojem jsou argumenty. Bohužel ty argumenty jsou zpravidla v debatě vedené v Poslanecké sněmovně oslyšeny. Pak zbývá ještě jedna zbraň a tou jsou možnosti, které dává jednací řád. Těch hodlám využít.***




Přihlásit/registrovat se do ISP