(19.20 hodin)
(pokračuje Braný)

Zde jenom připomenu, že jsme byl členem expertní skupiny politických stran, která řešila takzvaný Janotův balíček, který později došel do Sněmovny pod číslem tisku 917. Při těchto jednáních na Ministerstvu financí, kdy vláda deklarovala jako princip solidarity, a tak to bylo i přijato všemi zúčastněnými při jednání, jsou restrikce platů, snížení platů ústavních činitelů a peněžité dávky, jejich plnění peněžité, aby bylo podrobeno též daňové povinnosti. Nebyly zde nějaké výhrady. Ovšem co se nestalo: Když přišel tisk 917 do Sněmovny, tak vláda neodvedla kvalitní práci a návrh, který byl předložen, neřešil peněžité náhrady, jejich zdanění všech ústavních činitelů, ale i nepeněžité. De facto byl nehlasovatelný. Proto jenom připomenu, že kolegyně Šedivá předkládala právě novelu k dani z příjmů, která byla součástí toho balíčku - daň z příjmů. Předložila pozměňovací návrh, který je dnes již platný, tento pozměňovací návrh, který řeší jenom peněžité plnění ústavních činitelů, že podléhá režimu dani z příjmů.

No a druhá věc je, že z legislativy je určitá nejasnost, ale platí speciální zákon. To je ten, který dnes máme před sebou jako v prvém čtení na novelizaci. A ten je jako vyšší, který neřešil vůbec nic, to znamená zůstal v tomto zákoně celý ten text, který říká, že všechna plnění jsou osvobozena.

Takže předkladatelé mají jednu jedinou ambici, aby princip solidarity, který byl deklarován, když jsme dělali nepopulární opatření, mateřská a další, a k tomu jsme komentovali a všichni předsedové politických klubů to komentovali i po přijetí balíčku, že to chtějí napravit, ten princip solidarity aby byl i nás, poslanců a poslankyň a dalších ústavních činitelů, soudců a dalších, jak zákon vyjmenovává. Takže tohle to vyřešíme tím, že si opatřením vlastním zrušíme výjimku, což bude blízké zejména spektru doprava z mého pohledu, kde poslankyně a poslanci, které slyším a vnímám jejich výstupy, jsou proti jakýmkoliv výjimkám. Takže zde asi bychom měli jít příkladem.

Ta výjimka - teď budu citovat, co bude novelou tohoto tisku - výjimka se týká § 37 bod 6, a cituji: Dani z příjmů nepodléhají peněžitá plnění, která jsou náhradou podle § 5 a 6 odstavce 3.

Toť vše, jaké si činí předkladatelé ambice, abychom učinili. Tím dosáhneme stavu, že téměř všichni ústavní činitelé nebudou podléhat výjimce a bude na ně platit obecné zdaňování.

Vláda, když řešila tento tisk 956 na svém jednání 7. 12., vyjádřila souhlas a podporuje tento postup a uvědomuje si, že se napravují věci, které, jak už jsem uvedl výše, nejsou v souladu s tím, co se deklarovalo politicky, a zároveň vyjádřila určité doporučení předkladatelům. To doporučení máte ve stanovisku vlády. Já jenom velmi stručně zrekapituluji. Vláda žádala upravit v článku dva nabytí účinnosti zákona, a to tak, aby zákon nabyl účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po vyhlášení, aby to bylo možné zvládnout technicky. To je jedna připomínka a doporučení vlády.

Druhé doporučení je, že žádá, že by bylo vhodné, aby bylo přechodné ustanovení a předešlo se problémům nebo sporům v této oblasti, a to tak, že pro peněžitá plnění, která jsou náhradou podle § 5 a 6 odstavce 3 zákona číslo 236/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů, aby byla splatná do účinnosti tohoto zákona, dani z příjmů aby nepodléhala. Tolik to přechodné opatření.

Tato doporučení si my předkladatelé osvojíme s tím, že při projednávání ve výborech a v druhém čtení z tohoto důvodu předloží předkladatelé upravený návrh tisku 956. Proto jsme si ani nečinili ambice po stanovisku vlády předkládat tuto novelu podle § 90 našeho jednacího řádu. Ale doporučuji z hlediska složitosti těch jednání, která jsou - myslím časových teď - abychom ten princip solidarity deklarovali tím, že zkrátíme lhůtu. A to doporučuji jako zástupce předkladatelů zkrátit lhůtu na projednávání ve výborech o 30 dnů.

Jinak jenom poslední poznámku. Jsou četné dotazy, čeho všeho se to týká, tak chci říct, že tato novela jenom vypouští tu výjimku pro ústavní činitele a žádným způsobem nemění peněžité, nepeněžité náhrady, které jsou vyjmenovány v tomto speciálním zákoně a jsou vyjmenovány i v zákoně o dani z příjmů.

Tolik zatím za předkladatele. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Branému. Žádám, aby se slova ujal pan zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Pavel Svoboda. Ale já ho tady nevidím. Žádám tedy zástupce rozpočtového výboru, zda je někdo ochoten a schopen za případné hlasování zpravodajskou zprávu uvést. (Nikdo se nehlásí.)

Myslím si, že pokud mohu požádat zástupce rozpočtového výboru, aby uvedli zpravodajskou zprávu, rád jim - už je tady! Už je tady pan poslanec Pavel Svoboda, aby se mohl ujmout své zpravodajské zprávy. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji, pane předsedající. Omlouvám se za krátké zdržení.

Dámy a pánové, takže máme před sebou návrh kolegy Ranince, který podle toho, jak je obsaženo ve sněmovním tisku příslušném, navrhuje tento návrh zákona. Já k tomu nemám žádný komentář a myslím si, že v podstatě jeho návrh je bez nějakého dalšího komentáře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa do rozpravy. (Nikdo se nehlásí.) Pokud tomu tak není, i obecnou rozpravu končím.

Nepadl žádný návrh, nebude tedy asi návrh na závěrečná slova potřeba. Budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat o návrhu na přikázání rozpočtovému výboru a poté budeme hlasovat o zkrácení lhůty o 30 dnů, co předložil pan zástupce navrhovatelů. To jsou jediná dvě hlasování.

Zagonguji a pokusím se přivolat kolegy z předsálí, kam jsem je odeslal.

Odhlásím vás. Ptám se pana poslance Libora Ježka, jestli se hlásí s faktickou poznámkou. Není tomu tak. Prosím, zaregistrujte se svými identifikačními kartami a rozhodneme o návrhu na přikázání předloženého návrhu k projednání rozpočtovému výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP