(11.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Nyní prosím pana poslance Krupku, aby přednesl svůj návrh usnesení.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové. Chtěl bych nejprve poděkovat paní kolegyni Jakubkové, že tento problém otevřela, abychom skutečně ukázali, že se tady nebavíme o politice, ale o věcném problému. A věřím, že i s tímto návrhem usnesení, byť jí nechci brát vítr z plachet, bude i ona souhlasit.

Čili já bych pouze zopakoval to, že bych si dovolil požádat Sněmovnu, aby přijala usnesení, že vyzve vládu, aby nám na další schůzi Poslanecké sněmovny podala zprávu o způsobu projednání této situace, samozřejmě s vědomím, a děkuji panu ministrovi, jak se k těmto věcem postavil, zdali dojde k avizovanému výjezdu, zdali bude i časově prostor toto stihnout do další schůze.

A jenom na margo návrhu usnesení paní kolegyně Konečné ohledně řešení regulace dopravy. Je třeba si uvědomit, že bohužel v určitém období, a v něm se nacházíme v zimě, je velice kritická situace v přejezdu směrem na Slovensko. A jestliže bychom do tohoto řekněme i ekonomického vztahu, kdy tam funguje doprava právě mezi výrobními podniky automobilek, mezi jednotlivými dodavateli, vstoupili ještě s nějakou regulací, určitě by to nic nepřineslo ekonomice tohoto regionu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane poslanče. Jste schopen dodat usnesení v písemné podobě? Domlouváte se s panem zpravodajem.

Dámy a pánové, přeje si ještě někdo další předložit návrh usnesení nebo využít možnosti vystoupení v podrobné rozpravě? Není tomu tak. Ještě se hlásí pan ministr životního prostředí, naštěstí jsem ještě podrobnou rozpravu neukončila. Pane ministře Dusíku, máte tedy slovo.

 

Ministr životního prostředí vlády ČR Jan Dusík Děkuji pěkně. K návrhům, které tady zazněly. Jsme samozřejmě připraveni zprávu Poslanecké sněmovně předložit. Asi by se měla týkat i problematiky dopravy, protože jsem zmínil, že doprava je významnou součástí problémů, a ona má samozřejmě svá specifika. Něco řešíme také v zákoně o ovzduší, takže se hlásím ke spolupráci na tomto zadání. Je samozřejmě potřeba to posoudit i vůbec z hlediska technických možností, možností proveditelnosti nějakých krátkodobých dopravních opatření ve vazbě na infrastrukturu. Ale je to samozřejmě i o nějakých dlouhodobých investičních možnostech do rozvoje dopravních sítí v těchto aglomeracích.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane ministře. Končím podrobnou rozpravu. Vzhledem k tomu, že nemám k dispozici písemný text usnesení, požádám pana zpravodaje, zdali by nebyl tak laskav a nepřečetl Poslanecké sněmovně návrhy tak, jak byly vzneseny v pořadí. A protože se nevylučují a jeden nepodmiňuje možnost hlasovat o druhém, budeme postupně hlasovat nejprve o návrhu usnesení paní poslankyně Konečné a poté o návrhu usnesení pana poslance Krupky. Pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Paní poslankyně Konečná předložila návrh usnesení ve dvou bodech, přičemž bych doporučoval, abychom hlasovali o každém z těchto bodů individuálně.

První bod: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá ministra životního prostředí, aby v rámci svých kompetencí a ve spolupráci s Moravskoslezským krajem urychleně začal řešit smogové situace v Moravskoslezském kraji. To je první bod usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, děkuji vám. Budeme tedy nyní hlasovat o tomto návrhu usnesení.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 137 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 125 poslankyň a poslanců pro návrh 109, proti jeden. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Nyní usnesení, tak jak jeho návrh přednesl pan kolega Krupka. Pane zpravodaji, prosím, seznamte nás s ním.

 

Poslanec Břetislav Petr: Pardon, paní místopředsedkyně, ještě je tady druhý bod navrhovaného usnesení paní kolegyně Konečné.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: V tom případě se velice omlouvám. Já jsem byla přesvědčena, že jsme hlasovali o obou bodech návrhu usnesení paní poslankyně Konečné, o žádosti na ministra životního prostředí i o žádosti na ministra dopravy. Při poměrně vysokém hlukovém pozadí v této Sněmovně jsem bohužel nezaregistrovala, že jsme hlasovali pouze o prvním bodu.

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Břetislav Petr: Já si myslím, že k ničemu nedošlo, a budu tedy číst druhou část návrhu usnesení paní kolegyně Konečné: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá ministra dopravy, aby byl vypracován návrh postupu, jak účinně regulovat v případě smogové situace dopravu v postižených regionech.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Rozhodneme nyní i o tomto druhém bodu návrhu usnesení paní poslankyně Konečné.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 138. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Z přítomných 127 poslankyň a poslanců pro návrh 72, proti 7. I tento návrh usnesení byl přijat.

 

Pane zpravodaji, prosím o další návrh.

 

Poslanec Břetislav Petr: Jedná se o návrh usnesení pana kolegy Krupky: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu, aby na další schůzi Poslanecké sněmovny předložila zprávu o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 139 a táži se vás, kdo souhlasí s takto navrženým usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 127 poslankyň a poslanců pro návrh 110, proti jeden. Konstatuji, že i s tímto návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Hlasovali jsme o všem, co bylo navrženo v podrobné rozpravě. Je tomu tak, pane zpravodaji? (Ano, je tomu tak.) Je, takže ukončuji projednávání tohoto bodu a děkuji vám.

Než přikročíme k bodu 26 dovolím si rozšířit seznam omluv z dnešního jednání o omluvu pana poslance Černého, pana poslance Lišky, pana poslance Rabase, pana poslance Paroubka a pana ministra financí Janoty od 15 hodin.

 

Přikročíme k projednávání dalšího pevně zařazeného bodu. Je jím

26.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických
pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 746/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministryně školství, mládeže a tělovýchovy paní Miroslava Kopicová.

 

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vlády ČR Miroslava Kopicová Vážená Sněmovno, protože máme velmi málo času, rozhodla jsem se, že úvodní slovo zkrátím na minimum. Chtěla bych jenom říci, že zákon, který jsme projednávali v prvním čtení, máme ve druhém čtení. Jednali jsme o něm se školským výborem, se zástupci zodpovědnými za vzdělávání ve Sněmovně.

A já vás prosím, abyste pokud možno také stejně rychlým způsobem tento zákon podpořili, případně načetli změny, které je třeba provést, abychom to zvládli v časovém limitu, který máme, protože na tomto zákoně nám velmi záleží. Děkuji vám.***




Přihlásit/registrovat se do ISP