(17.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Usnesení výboru máme k dispozici jako sněmovní tisk 887/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Miroslav Svoboda.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, dovolte, abych vás seznámil s přijatým usnesením ze 45. schůze ze dne 7. října 2009, neboli ze schůze rozpočtového výboru.

Rozpočtový výbor se usnesl k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, tisk 887. Po úvodním slově náměstka ministra financí pana Chrenka, zpravodajské zprávě poslance Miroslava Svobody a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, schválila bez připomínek; za druhé zplnomocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, což činím, takže děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy nemám žádnou přihlášku. Nikdo se nehlásí, takže obecnou rozpravu končím.

V právě otevřené podrobné rozpravě dávám slovo jedinému přihlášenému, panu poslanci Miroslavu Kalouskovi.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolil jsem si nechat rozdat na lavice pozměňující návrh, který má jedenáct bodů. Prosím, neděste se, nejedná se o žádné věcné změny ani o žádné politikum. Jedná se o doplnění jedné povinné transpozice. Dále se pak jedná o zpřesnění a vyjasnění textu, aby nedocházelo k nesrovnalostem při výkladu zákona. Konečně se jedná o doplnění přechodných ustanovení.

Jak jistě chápete, nepracoval jsem na tom sám, ale pracoval jsem na tom v těsné spolupráci s odborníky Ministerstva financí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. Nyní se o slovo přihlásil pan poslanec Šincl, takže mu dávám slovo.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Děkuji, pane předsedající. Já jsem si dovolil předložit pozměňující návrh. Navrhovaná změna: V § 56 odstavec 4 se za slovo "plátcům" doplňuje text "nebo členům skupiny dle § 5a". Můj pozměňovací návrh máte všichni v lavicích. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šinclovi. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Pokud se nikdo do podrobné rozpravy nehlásí, konstatuji, že končím druhé čtení této vládní předlohy s poděkováním panu ministrovi, panu zpravodaji.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb.,
o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 801/ - druhé čtení

Opět prosím pana ministra financí Eduarda Janotu, aby se ujal slova a návrh uvedl.

 

Ministr financí vlády ČR Eduard Janota Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, tento vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 235, o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů, je předkládán na základě výsledků jednání porady ministrů financí členských států Evropské unie z března letošního roku.

Na tomto jednání bylo odsouhlaseno, že členské státy mají možnost trvale zařadit služby s vysokým podílem lidské práce, ale pouze ty, které jsou vyjmenovány v příloze 4 směrnice Rady EU o dani z přidané hodnoty, do snížené sazby DPH. Doposud bylo ve směrnici použití snížené sazby u těchto služeb omezeno do 31. 12. 2010. Dále byl seznam služeb se sníženou sazbou rozšířen i o stravovací služby a dodání knih na jakýchkoli nosičích. Česká republika tedy může trvale uplatňovat sníženou sazbu daně u služeb, které jsou již nyní ve snížené sazbě zařazeny a u kterých bylo původně použití snížené sazby omezeno do 31. 12. 2010. Jedná se o tyto služby: renovace a opravy soukromých bytů a obytných domů, např. čištění oken, úklid v domácnostech a domácí pečovatelské služby. Nově bude možné trvale uplatňovat sníženou sazbu i u dalších služeb, kterými jsou služby holičství a kadeřnictví, drobných oprav jízdních kol, obuvi a koženého zboží, oděvů a bytového textilu, stravovacích služeb, mimo dodání alkoholických nápojů a tabákových výrobků, a u dodání knih na jakýchkoli nosičích.

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny na své 42. schůzi 2. září doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu schválení vládního návrhu zákona se dvěma připomínkami. Za prvé se jedná o uplatnění snížené sazby u všech stravovacích služeb, čili nejen u služeb restauračních, jak je původně v novele navrženo; druhou připomínkou je změna navržené účinnosti novely, která se mění na 1. ledna 2010. S uvedenými připomínkami souhlasím. K případným dalším pozměňovacím návrhu předloženým ve druhém čtení se vyjádřím při jejich projednávání.

Do navrhované novely je rovněž zařazen návrh na nové znění § 71 zákona o dani z přidané hodnoty, který se týká osvobození při dovozu zboží. Nynější § 71 je v rozporu s právem Evropské unie a je třeba provést správnou implementaci směrnice Rady 83/181/EHS. Návrh novely § 71 byl již předložen formou poslaneckého pozměňovacího návrhu k tisku 605 a z nikterak závažných důvodů nebyl tento návrh poslanci schválen. Proto je znovu nové znění § 71 zařazeno do této novely zákona o DPH.

Domnívám se, že uplatněním snížené sazby DPH u některých služeb s vysokým podílem lidské práce a stravovacích služeb bude za současné ekonomické a finanční krize podpořeno zachování pracovních míst v tomto sektoru. Proto vás žádám o podporu tohoto návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane ministře. Opět prosím pana poslance Miroslava Svobodu, který je zpravodajem rozpočtového výboru, aby uvedl usnesení rozpočtového výboru, který má číslo tisku 801/1.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, dovolte, abych vás seznámil s usnesením, které vzniklo na 42. schůzi 2. září 2009, neboli na schůzi rozpočtového výboru.

Návrh usnesení, resp. usnesení zní: K vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, k tisku 801. Po úvodním slově ministra financí Eduarda Janoty, po zpravodajské zprávě poslance Miroslava Svobody a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, schválila s následujícími připomínkami:

1. V části první bod 6 zní: 6. V příloze číslo 2 v textové části položky s číselným označením 55 se za slova "ubytovací služby" doplňují slova "a stravovací služby mimo dodání tabákových výrobků a alkoholických nápojů uvedených v harmonizovaném systému popisu číselného označování zboží v položkách 2203 - 2208".

2. Část třetí zní: Část třetí Účinnost, článek 3. Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2010.

A konečně za druhé: Zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR, čímž tak činím a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do níž se hlásí pan poslanec Bohuslav Sobotka.***




Přihlásit/registrovat se do ISP