(11.40 hodin)
(pokračuje Vlček)

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: paní poslankyně Čurdová - zahraniční cesta. Z členů vlády pan ministr Kohout - zahraniční cesta, pan ministr Miko - zahraniční cesta a pan ministr Tošovský do 15 hodin.

Paní poslankyně, páni poslanci, v pondělí 21. září tohoto roku jsem obdržel dopis od předsedy vlády Jana Fischera, ve kterém mě informoval, že vláda schválila vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2010, sněmovní tisk 917, a vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 201/1997 Sb., o platu a některých dalších náležitostech státních zástupců a o změně a doplnění zákona č. 143/1992 Sb., o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 920. Vláda při této příležitosti využila svého práva podle ustanovení § 99 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a navrhla, abych vyhlásil k projednání těchto vládních návrhů zákonů stav legislativní nouze. Zároveň jsem byl vládou požádán, abych rozhodl, že uvedené návrhy zákonů, které jsem obdržel jako sněmovní tisky 917 a 920, budou projednány v době vyhlášeného stavu legislativní nouze ve zkráceném jednání podle § 99 odstavce 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Dne 21. září 2009 jsem svým rozhodnutím č. 58 vyhlásil stav legislativní nouze od 21. září do 30. září tohoto roku. Dále jsem rozhodl podle § 99 odstavce 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny o projednání předložených vládních návrhů ve zkráceném jednání, přikázal jsem je rozpočtovému výboru k projednání a stanovil mu nepřekročitelnou lhůtu pro předložení usnesení do 23. září 2009 do 24 hodin.

Vážené kolegyně a kolegové, podle § 99 odstavce 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny máme ve stavu legislativní nouze před projednáním návrhu pořadu posoudit, zda stav legislativní nouze trvá. Otvírám k tomuto rozpravu. Pokud se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím a přikročíme k hlasování.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna potvrzuje trvání stavu legislativní nouze k projednání sněmovních tisků 917 a 920."

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2. Z přihlášených 191 poslankyň a poslanců pro návrh 182, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Nyní tedy přistoupíme k vlastnímu pořadu 63. schůze, tak jak je uveden na pozvánce. Budeme o návrhu 63. schůze Poslanecké sněmovny hlasovat, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3. Z přítomných 191 poslankyň a poslanců pro návrh 187, proti nikdo. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen.

 

Než přistoupíme k prvnímu bodu našeho schváleného pořadu, vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2010, sněmovní tisk 917, zkrácené jednání, musíme podle § 99 odstavce 5 posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. Otvírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, proto rozpravu končím a přistoupíme k hlasování.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2010, sněmovní tisk 917, ve zkráceném jednání."

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 4. Z přihlášených 192 poslankyň a poslanců pro návrh 176, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Zahajuji tedy první bod a je jím

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2010
/sněmovní tisk 917/ - zkrácené jednání

O slovo se přihlásil pan premiér. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Jan Fischer: Pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, když jsem před vás předstupoval před necelými čtyřmi měsíci, abych vás požádal o vyslovení důvěry nově jmenované vládě, představil jsem vám priority jejího programu. Mezi nimi byla příprava realistického a odborně podloženého rozpočtu na rok 2010. Když jsem zde tyto priority obhajoval, věřil jsem stejně jako vy, že se vládní odpovědnosti ujímám na pouhých pět měsíců do termínu předčasných voleb. Jak známo, situace se dramaticky změnila. Dnes před vás předstupuji, protože je už zřejmé, že předčasné volby v plánovaném termínu nebudou. Předstupuji před vás, protože to bude tato Sněmovna, kdo bude muset rozhodnout o rozpočtu na příští rok.

O sestavování rozpočtu jsem mluvil již při hlasování o důvěře vládě. Tehdy jsem otevřeně řekl, že sestavit rozumný státní rozpočet - cituji - "bude možné pouze za cenu značných zásahů do provozu veřejné správy". Snad si vzpomenete, že jsem také mluvil o tom, že - cituji - "způsob, jakým naše země hospodaří, se bude muset změnit, a to včetně změn v oblasti takzvaných mandatorních výdajů". ***




Přihlásit/registrovat se do ISP