(9.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Nyní je návrh paní poslankyně Horníkové - znovuzařazení bodu - tisku - občanský zákoník. Hlásí se pan poslanec Jičínský s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane místopředsedo, kolegové a kolegyně, nebývá zvykem, jestliže je určitý bod na schůzi Sněmovny vyřazen, aby další den byl znovu zařazován.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane profesore, já nemohu s tím nic dělat. Samozřejmě jste se mohl přihlásit k procedurální poznámce, nikoli ke komentáři návrhu jiného poslance, tomu já rozumím, ale protože nemám veto dvou poslaneckých klubů nebo nejméně dvaceti poslanců, tak o tom musím nechat hlasovat. Takže o tom dám hlasovat, protože to je legitimní návrh, který tady poslanec přednesl.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 186 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 186, z přítomných 79 pro 35, proti 7. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem pana poslance Klase, a to bod číslo 77 zařadit na konec prvních čtení.

Rozhodneme v hlasování 187, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 187, z přítomných 77 pro 49, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem paní poslankyně Mertinové, a to zařadit bod 25 tisk 734 na úterý příští týden jako první bod, tedy 16. června.

Zahájil jsem hlasování 188 a ptám se, kdo je pro návrh kolegyně Mertinové. Předřadil by se před ostatní, proto na to upozorňuji. Omlouvám se. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování 188, z přítomných 77 pro 44, proti 13. Návrh byl přijat.

 

Nyní bychom se zabývali ještě návrhem pana poslance Opálky, aby jako šestý bod úterního odpoledne byl bod číslo 79. Je to tak? (Nejsou námitky.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 189. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 189, z přítomných 77 pro 23, proti 26. Návrh nebyl přijat.

 

Poslední návrh na hlasování je zařazení tisku 549. Pana kolegu Valoucha žádám, kdyby ještě zopakoval termín. Úterý po pevně zařazených bodech, dobře.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 190 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 190, z přítomných 77 pro 38, proti 19. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali se změnami programu a nyní se vypořádáme s námitkou pana profesora Zdeňka Jičínského na to, jestli lze projednávat odpovědi členů vlády na písemné interpelace.

Vysvětlení je několik. Ústavní rovinu vysvětlil pan poslanec Zdeněk Jičínský. Druhá rovina je, že jsou to parlamentní tisky a navíc jsou tam interpelace na vládu České republiky, u kterých je samozřejmě jasné, že vláda tady funguje. Takže je řešení - jestli se chce někdo vzdát své písemné interpelace z přítomných interpelujících? Nikdo se nechce vzdát. Nezbývá mi tedy, než říci, že budu pokračovat v projednávání písemných interpelací a vzít námitku pana poslance Jičínského jako námitku proti postupu předsedajícího, kterou bychom nechali odhlasovat.

Pan profesor Jičínský ještě s dalším vysvětlením této věci. Nemám v úmyslu tady vést rozpravu, ale navrhovatel má samozřejmě právo v tomto ohledu říci své stanovisko.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážení kolegové, nechci z této věci dělat nějakou složitou kauzu, nechť se tím zabývají ústavní právníci, v komentáři bude možná toto rozhodnutí organizačního výboru, které pan místopředseda tady tlumočil, rozebíráno. Já nepochybuji o tom, že tu máme vládu, ale interpelace na vládu, které byly podány jako písemné interpelace, se týkají vlády minulé. Vláda pana Jana Fischera není pokračováním vlády Mirka Topolánka. Uvádím to jako své stanovisko, a jak říkám, nechci z toho dělat problém, respektuji usnesení organizačního výboru. Nemyslím si, že bychom teď o tom měli vést nějakou diskusi. Čili nepožaduji ani, abychom vám vyslovovali nesouhlas s vaším rozhodnutím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byla vaše připomínka, bez procedurálního návrhu, aby to bylo odhlasováno.

Václav Exner. Podotýkám, že vás mohu dát k faktické, příp. procedurální poznámce k tomu, jestli někdo namítá postup předsedajícího, protože nejsme v rozpravě. Nejsme v rozpravě! Jsme před bodem. To je velmi složité procedurálně, ale prosím. Vyzval jsem vás, pane poslanče, jestli máte procedurální návrh.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, já mám námitku proti tomu, aby se hlasovalo proti takové námitce. Tady jde o ústavní právo poslance interpelovat a právo písemnou interpelaci projednat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Obě vysvětlení jsou možná. Pan poslanec Zdeněk Jičínský netrvá na tom, že by můj postup byl proti zákonu o jednacím řádu. Zahájím tedy normálně bod

222.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Prvním interpelujícím je místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, který nesouhlasil s odpovědí ministra financí ve věci zodpovězení otázek týkajících se plnění závazku stanoveného kupujícím v roce 2004 v rámci privatizace majetkové účasti státu v OKD, a. s. Toto jednání bylo přerušeno a v tuto chvíli dotaz bude směřovat na pana ministra financí Eduarda Janotu.

Ptám se, kdo se jako první hlásí do rozpravy. Interpelující poslanec tady není. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Břetislav Petr. (Poznámky z pléna.) Já rozumím tomu, že tady není interpelující poslanec, ale protože jde o přerušenou interpelaci, kdy rozprava byla zahájena, tak nemohu využít práva, která mi dává jednací řád, abych ji smetl ze stolu. To mě může časově mrzet, ale věcně budu rád, když se to projedná. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, já se domnívám, že debata k tomuto bodu byla minule ukončena a v podstatě nám zbývá jediný bod, a to hlasovat buď o souhlasu s odpovědí pana bývalého ministra Kalouska, anebo nesouhlas s jeho odpovědí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Břetislav Petr: Pardon, vy jste mě asi neposlouchal. Já hovořím o tom, že debata o problematice bytů OKD byla v rámci podané písemné interpelace pana poslance Zaorálka na minulém čtvrtku ukončena a zbýval jediný bod, hlasovat o tom, zda souhlasíme, anebo nesouhlasíme s tím, co řekl pan bývalý ministr Kalousek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já myslím, že tak to nebylo, jestli mám správnou poznámku, tak ta rozprava ještě nebyla ukončena, nešlo o hlasování a v tomto ohledu - proto jsem to pustil.

Jinak pan ministr Janota má v úmyslu k tomu hovořit, protože jeho stanovisko samozřejmě je zásadní. Nechci zneužívat, nebo dokonce postupovat proti jednacímu řádu, protože jsem předsedající a měl bych mluvit dole. Šlo o to, jestli Ministerstvo financí v podstatě podá žalobu na relativní neplatnost zápisu majetkových práv a v tomto ohledu pravděpodobně pan ministr Janota mluvit chce, takže já mu slovo samozřejmě udělím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP