(14.40 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Včas a řádně se proto omluvil ze zasedání Sněmovny a včas a řádně požádal organizační výbor, aby druhé čtení, které si vyžaduje diskusi za přítomnosti ministra financí, bylo přeloženo z dnešního dne na dny příští. Organizační výbor to Sněmovně doporučil na základě dohody z gremiální porady. Pan předseda rozpočtového výboru Sobotka v konfrontaci s touto dohodou navrhl, aby ta druhá čtení proběhla dnes. Pokládal bych to vůči ministrovi financí, který je na svém prvním a posledním zasedání výboru Rady ministrů Evropské unie, které řídí, a včas to Poslanecké sněmovně oznámil, za poněkud nefér.

Prosím proto tedy, aby byl přijat návrh organizačního výboru a nebyl akceptován návrh pana předsedy rozpočtového výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, já mám nemilou povinnost vás upozornit, že v tomto bodu se rozprava nevede, tady se podávají pouze návrhy, jakkoliv shledávám vaše argumenty za relevantní a dobré vyslechnout. Ale nemůžeme vést rozpravu k jednotlivým bodům. Já jsem nevěděl, kde skončíte, proto jsem vás nechal vaši řeč dokončit.

Nyní vystoupí pan poslanec Jan Husák a připraví se pan poslanec Ondřej Liška.

 

Poslanec Jan Husák: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, dovolte, abych přednesl návrh na tři změny v programu. První změnou je vyřazení bodu číslo 114, sněmovní tisk 722. Senát mění návrh zákona, kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích. Důvodem je, že Ministerstvo financí připravuje komplexní návrh, a proto navrhuji vyřazení tohoto bodu z dnešního programu prvního čtení, resp. programu prvního čtení zítra.

Další dvě změny, a to pevné zařazení bodu č. 46 za blok třetích čtení, a to zítra 10. 6., resp. za již zařazené body. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 261 o stabilizaci veřejných rozpočtů. Důvodem je program pana ministra financí. Další změna, a to ve stejném duchu jako tu předchozí: navrhuji zařadit za blok třetích čtení na středu 10. 6. bod č. 97, sněmovní tisk 801. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. Důvod stejný jako u předchozího bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Vy jste říkal, že budete mít čtyři návrhy - tři, dobře, tak je to v pořádku.

Pan poslanec Liška, připraví se pan poslanec Suchánek. Není potřeba, takže paní poslankyně Zelenková.

 

Poslanec Ondřej Liška: Já bych chtěl požádal Sněmovnu o podporu pevného zařazení tisku č. 669 týkajícího se novely zákona o středu zájmů, třetí čtení, a to na začátek jako první do bloku třetích čtení na tuto středu, protože je to novela, u níž hrozí prodlení. Tento zákon ukládá povinnost ředitelům škol předkládat majetková přiznání do konce června tohoto roku poprvé. Pokud by se nám podařilo ji přijmout už nyní, byli by této povinnosti, která je zbytečná, zbaveni.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili který je to bod v tuto chvíli?

 

Poslanec Ondřej Liška: Je to bod č. 164.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Bod 164 chcete jako první - je to v kolizi. Připomínám, že těch návrhů už je tam víc.

 

Poslanec Ondřej Liška: Tak za ně, podle toho co projde.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak dobře. Paní poslankyně Zelenková a pak se připraví pan poslanec Ohlídal.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já vás chci poprosit o podporu pevného zařazení bodu 157, tisk 506, a to pevné zařazení jako prvního bodu na pátek po případně již pevně zařazených bodech. Jedná se o novelizaci zákona o stavebním spoření. Přednostní zařazení požaduji proto, protože je to zákon, který je velmi užitečný a pomůže řešit svízelnou situaci řady rodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Ohlídal a připraví se pan poslanec Gandalovič.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já vás chci poprosit o pevné zařazení bodu č. 155, sněmovní tisk 456. Jedná se o třetí čtení, čili požádal bych vás o zařazení tohoto bodu za pevně zařazené body ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili na zítřek. (Posl. Ohlídal: Na zítra, ano.) Ano, děkuji.

Pan poslanec Gandalovič. Připraví se pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Petr Gandalovič: Dobrý den, vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, myslím si, že velmi dobrou příležitostí, jak naplnit požadavek pana poslance Kalouska a neprojednávat dnes body, které jsou body pana ministra Janoty, je zařadit jako pevně zařazený bod po dosavadních pevně zařazených bodech dnes odpoledne následující tisky: sněmovní tisk 587, zákon o zemědělství, a sněmovní tisk 703, veterinární zákon.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prosím, pane poslanče, prosím body pořadu.

 

Poslanec Petr Gandalovič: Bod č. 9, sněmovní tisk 587, zákon o zemědělství, a bod č. 13, sněmovní tisk 703, veterinární zákon navrhuji pevně zařadit po dosavadních pevně zařazených bodech na dnešní odpoledne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, pane předsedající. Dovolte mi, abych navrhl zařadit zítra odpoledne po pevně zařazených bodech bod č. 52, tisk 859. Je to zákon o oběhu osiv a sadby. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Skopalovi a nyní prosím pana poslance Jičínského o jeho vystoupení. Je zatím poslední, kdo chce podat návrh.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, navrhuji vypustit body č. 40, 62, 66 a 95. To jsou čtyři návrhy ústavních zákonů, kde myslím, že časová lhůta nám neumožňuje tyto zákony vážně projednat tak, aby je mohl projednat i Senát.

A potom ještě č. 84, to je vládní návrh zákona o volbách do Poslanecké sněmovny. Nemyslím si, že tento návrh je teď aktuální.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji, pane poslanče. Dámy a pánové, hlásí se ještě někdo? Že by bylo jen tak málo návrhů, se mi nechce skoro ani věřit.

Tak se do toho pustíme. Já se dívám na pana poslance Sobotku a jeho návrh - ten obecný. Pokud jsem se snažil orientovat v těch návrzích, tak si myslím, že se poslanci snažili toho držet a v podstatě není možné o tom dát hlasovat, to doporučení je myslím obecně respektované. Přistoupíme k hlasování o návrzích nejprve z grémia. Prosím, aby mě ti, kteří dávali pozměňovací návrh k hlasování k návrhům z grémia, upozornili v případě, že podali žádost o zvláštní hlasování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP