(9.50 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Za páté bych chtěl zdůraznit efektivnost vynakládaných prostředků. Jakkoli vztahy mezi společností RPG Byty a mimo jiné společností RPG Služby jsou předmětem zprávy o vztazích mezi propojenými osobami, kterou společnost každoročně zpracovává a i ukládá do obchodního rejstříku, dovedu si představit, že některé konkrétní údaje nebo smluvní vztahy mohou být též předmětem avizovaného auditu. Konkrétní parametry jsou především otázkou dohody s druhou smluvní stranou a se sdružením nájemníků.

Za šesté, k možnosti odstoupit od smlouvy a k uplatnění smluvní pokuty. Pan místopředseda Zaorálek má nepochybně pravdu v tom, že smlouva obsahuje nástroje, kterými je možné sankcionovat kupujícího v případě porušení smlouvy. Pokud jde o odstoupení od smlouvy, tam se již pan místopředseda bohužel mýlí, prodávající nemá právo odstoupit od smlouvy v souvislosti s případným porušením ustanovení o bytovém fondu OKD. Smlouva ovšem obsahuje ustanovení o dalších možných sankcích. Mohu vás ujistit, že v případě, že Ministerstvo financí dojde k důvodnému závěru, že k porušení smlouvy došlo, uplatní veškeré prostředky jemu dostupné. Nicméně závěry se skutečně musí opírat o právně relevantní argumenty, nikoliv o přání, domněnky a kouřové clony, které tady, pane místopředsedo, ve vší úctě, promiňte, vypouštíte.

Závěrem mi dovolte říci, že si dobře uvědomuji, o jakou situaci se jedná. Myslím, že si to uvědomujeme všichni. Jde o vážný sociální problém, týká se 100 tisíc, možná i víc lidí. Nicméně my můžeme dělat jenom to, co nám opravdu smlouva umožňuje, to znamená kontrolovat dodržování smlouvy, její plnění aktivně vymáhat, ale nemůžeme zasahovat do vlastnického práva společnosti RPG Byty a do jejího vztahu s nájemníky nemůžeme vstupovat. Chovali bychom se nezákonně.

Je zřejmé, že tato ani žádná jiná odpověď, kterou bych na vznesené dotazy a připomínky mohl dát, nebude pro tazatele uspokojivá. Vy totiž chcete slyšet něco jiného. Vy chcete slyšet, že máme v ruce takové nástroje, které donutí vlastníka RPG Byty prodat byty stávajícím nájemníkům za cenu, za kterou oni předpokládali tenkrát, že si to koupí, to znamená za cenu menší než tržní. Bohužel to, co po nás chcete, popřípadě jednotliví nájemníci, my, jakkoli bychom si to přáli, zajistit nemůžeme, nemáme na to žádný nástroj. Ta smlouva takto koncipovaná není, to jste si, pánové, s tím Viktorem Koláčkem tenkrát měli dohodnout jinak. A protože jste to neudělali, tak nás teď neobviňujte z toho, že jste tenkrát podepsali nevýhodnou smlouvu! Já vás z toho neobviňuji, ale musím se tím bránit, když vy teď ukazujete prstem na někoho, kdo s tím neměl nic společného.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí pan poslanec Krupka a poté pan místopředseda Zaorálek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, já se velice omlouvám, protože chápu, že ve čtvrtek před třemi dny volna byste určitě měli jiná témata, ale já sám - a to je jedna z mála věcí, ve které se shoduji s panem kolegou Zaorálkem - chápu, že to je navýsost důležité téma opravdu pro asi 100 tisíc obyvatel, kteří jsou frustrováni neustálými výstupy na toto téma.

Jak jsem tady úvodem zaslechl z vystoupení pana Zaorálka téměř básnické klišé, kdy použil formulaci typu "kde jsou ty ryby, zakopány jsou", já nemyslím, že by byly zakopány, protože minimálně jedna ryba tady je, pan kolega poslanec Sobotka tady sedí, který byl vlastně spoluautorem této smlouvy, o jejímž obsahu tady vedeme polemiku. A samozřejmě tady se možná spíš hodilo "kde jsou ti kapříci", než se bavit o rybách.

Ale co je podstatnější, my se tady neustále točíme okolo tématu, obsahu té smlouvy a já jsem tady první volební období, a tak si pro sebe kladu otázku a prostřednictvím pana předsedajícího - pane kolego Zaorálku, naprosto nerozumím tomu, že vy tady sedíte delší dobu, seděl jste tady v roce 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, a až teprve tehdy jste zjistil, že je tam zásadní problém. Vy, občan tohoto regionu, vy, který tam žijete, a vy, který jste se prezentoval, jakou máte sounáležitost s tímto krajem. Co jste v té době dělal? Já si myslím, že to je jednoduché, protože všichni si na to umíme odpovědět. A ve stylu toho, že samozřejmě peoplemetry a průzkumy, které někteří z vašich kolegů, zejména váš předseda, mají rádi, říkají, že tohle je dobré téma do voleb, tak najednou se začínáte v této věci angažovat. A předchozí čtyři roky absolutně vůbec nic.

Ty byty tam stojí hodně dlouho. Ty byty jsou zdevastovány a v mnohých případech uznávám, že nájemníci mají pravdu, protože na rozdíl od vás to není jen otázka sdružení nájemníků, ale i já s kolegou Chytkou, kteří v této věci vystupujeme, se s těmito nájemníky bavíme. A známe jejich problémy. Nejste sám, kdo na náměstí vystoupí, a teď mi promiňte, kdy jsem měl zprostředkovaně možnost si vyposlechnout nebo znát přibližný obsah vašeho vystoupení, tak jsem si připadal, jako kdybych slyšel někoho, kdo vystupoval blahé paměti v roli generálního tajemníka KSČ na náměstí a hřímal tam, jak já stojím za vámi a jak všichni ostatní jsou proti vám, nemluvě o nějakých nemovitostech, které si tam někdo staví. To bylo, jako kdybyste říkal, že zpěvačka Zagorová kolik má peněz. O obsahu vašeho vystoupení nic podstatného, co pro to uděláte.

Na rozdíl od vás jsme se s kolegou Chytkou domluvili, protože ta vystoupení typu "odstupme od smlouvy, vraťme ji zpátky", jsou samozřejmě hezká, jsou slyšitelná pro občany, ale vy sám dobře víte - a to je ta věc, kdy si už nemohu pomoci - to nejsou omyly, ale to je přímo lhaní lidem, to není krátkodobá záležitost, i kdybyste se k tomu pokusil jít - a já nezpochybňuji, že můžete mít vy ve svém pohledu ať laickém, anebo někdy těch právních vyjádření, která tady používáte, názor, že smlouva je špatně sepsána a dát ji v uvozovkách k soudu. Jenže tento stav bude dlouhodobý, bude to trvat hodně dlouho. Ale ty nájemníky zajímá aktuální řešení věci.

Na rozdíl od vás, tedy ne pod kamerami, ne na náměstí, jsme se obrátili na současného správce bytového fondu a přišli jsme s některými náměty a žádáme tohoto správce, aby na ně reagoval a připravil nějakou reakci, abychom byli schopni říci nájemníkům, jakým způsobem je možné se v současné době chovat, co lze očekávat, protože to, co je podstatné - a to samozřejmě není předmětem této smlouvy, a bohužel - by mělo být to, že se řeklo - prodávající prodal za dumpingovou cenu bytový fond někomu a tento bytový fond je zdevastovaný, a protože to bylo za dumpingovou cenu, tak očekávám, že v důsledku tohoto tam vloží výrazné prostředky, nejenom peníze z vybraného nájemného, které je navíc regulováno, čili když tam dáte podmínku, že veškerý příjem, který se vybere z nájemného, má být na údržbu bytového fondu, tak to je sotva na prostou údržbu. To není renovace toho fondu, kdy ty byty tam stojí 20, 30, 40 let, do nichž se nedaly zásadní finanční prostředky. Nelze očekávat, že ani je to možné. A přitom tato podmínka, která je svým způsobem vůbec nezbytná k tomu, aby ty domy nespadly, tak jenom tato tam je. Nikdo neudělal při prodeji domu standardní pasport, aby zkonstatoval, v jakém stavu to je, zhodnotil tento stav a podmínky, aby narovnal a připravil přijatelné byty pro tyto občany, ve smlouvě se nikdy neobjevily. Prostě se to prodalo jak ohlodaná kost za peníze, které vy sám, prostřednictvím pana předsedajícího, pane kolego Zaorálku, jste vlastně dneska tady doložil, že ta cena měla být 140 tisíc nebo čtyřikrát vyšší. Já už jsem téměř čekal, že na konci vystoupení řeknete, že je to téměř na vytvoření zvláštní komise na prošetření a podání trestního oznámení, protože vy jste to sám paradoxně tady dokládal, že tomu tak bylo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP