(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Adam, pan poslanec Petr Bratský, paní poslankyně Halíková, pan poslanec Řebíček, pan poslanec Snopek, paní poslankyně Hana Šedivá, pan poslanec David Šeich, pan poslanec Ladislav Šincl, pan poslanec Milan Šmíd, pan poslanec Oldřich Vojíř a pan poslanec Tom Zajíček.

Z členů vlády se omlouvá paní ministryně Filipiová, pan ministr Kocáb, pan ministr Říman a pan ministr Pavel Svoboda.

Nyní přistoupíme k stanovení pořadu 50. schůze, jehož návrh na uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhovat žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

 

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 50. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přihlášených 158 poslankyň a poslanců pro návrh 103, proti 2. Konstatuji, že pořad schůze byl schválen.

 

Protože body 3, 4, 5 a 6, tedy sněmovní tisky 605, 627, 481 a 656 schváleného pořadu, jsou návrhy zákonů ve třetím čtení, je třeba dát hlasovat o vyčlenění jiných hodin pro jednání těchto návrhů - podotýkám, § 95a jednacího řádu.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku - že můžeme hlasovat o návrzích ve třetím čtení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 z přítomných 160 poslankyň a poslanců pro návrh 155, proti 2. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Politické grémium navrhuje dnes jednat po 19. hodině a případně i po 21. hodině. O tomto je nutno rozhodnout hlasováním. Pokud není námitek, nechám o těchto návrzích hlasovat najednou.

Zahajuji hlasování. Kdo s těmito návrhy souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 159 poslankyň a poslanců pro návrh 144, proti 3. Konstatuji, že i tento návrh byl schválen.

 

Pan poslanec Pleva se hlásí procedurálně? Prosím, pane poslanče, ale nejsem si jist...

 

Poslanec Petr Pleva: Promiňte. Mohlo by mi být dáno vysvětlení, zda toto hlasování bylo jednat a hlasovat o zákonech?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, pane poslanče. Jednat a hlasovat o zákonech po 19. a po 21. hodině.

Vážené poslankyně a poslanci, jelikož byl schválen program schůze, budeme se řídit naším schváleným programem. Jako první bod je

 

1.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Italské republiky
o ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Italskou republikou
o podpoře a ochraně investic, podepsané dne 22. ledna 1996 v Římě,
která bude sjednána formou výměny verbálních nót
/sněmovní tisk 630/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal ministr financí Miroslav Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Pane předsedo, dámy a pánové, tuto předlohu jsem zdůvodňoval už v prvním čtení. Jedná se o nahrazení bilaterálních smluv společnou dohodou v rámci EU. Bilaterální smlouva mezi námi a Itálií musí být vypovězena vzájemnou nótou. Prosím o toto schválení.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Tomáše Duba, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 630/1. Prosím, pane poslanče a zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Dub: Dámy a pánové, chtěl bych podotknout, že zahraniční výbor se touto věcí zabýval již 3. prosince minulého roku a přijal usnesení č. 163, které jste obdrželi. V něm doporučuje Sněmovně, aby dala souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou ČR a vládou Itálie o ukončení platnosti Dohody mezi ČR a Italskou republikou o podpoře a ochraně investic. Myslím, že všechno bylo tady již popsáno podrobně, a jsem rád, že dnes konečně o tom můžeme hlasovat a věc uzavřít. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče a zpravodaji. Otevírám rozpravu, do které zatím nemám žádnou písemnou přihlášku. Táži se, zda se někdo hlásí z místa. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

Táži se pana předkladatele a pana zpravodaje, zda chtějí vystoupit se závěrečným stanoviskem. Pokud nechtějí, prosím pana zpravodaje, aby přečetl znovu návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji, pane předsedající. Návrh usnesení je tento: "Sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou ČR a vládou Italské republiky o ukončení platnosti Dohody mezi ČR a Italskou republikou o podpoře a ochraně investic, podepsané dne 22. ledna 1996 v Římě, která bude sjednána formou výměny verbálních nót."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP