Začátek schůze Poslanecké sněmovny
3. března 2009 ve 14.05 hodin

Přítomno: 163 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, poprosím vás, abyste posadili, ztišili a já mohl zahájit jednání 50. schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji.

(Po dvou minutách čekání:) Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ještě jednou vás prosím o to, abyste se ztišili, posadili a já mohl zahájit jednání 50. schůze.

(Z lavic se opakovaně ozývá: Ššššššššššš!)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, zahajuji 50. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Tuto schůzi jsem svolal podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 54 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána ve středu 25. února 2009 prostřednictvím poslaneckých klubů.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a oznámili mi, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinili pan ministr Pospíšil - náhradní karta číslo 2, pan premiér Topolánek - náhradní karta číslo 3, paní poslankyně Šojdrová - náhradní karta číslo 6, pan poslanec Fiala Radim - náhradní karta číslo 7, pan poslanec Tluchoř - náhradní karta číslo 10, pan poslanec Paroubek - náhradní karta číslo 13, paní poslankyně Mazuchová - náhradní karta číslo 18.

 

Ještě než přistoupíme k určení ověřovatelů 50. schůze Poslanecké sněmovny, dovolte, abych umožnil našim novým kolegům složit poslanecký slib.

Slib poslance

Vážené kolegyně, vážení kolegové, Michal Hašek, Radko Martínek a Martin Tesařík se notářským zápisem vzdali svého poslaneckého mandátu, a proto je nutno učinit některé ústavní kroky. Jedním z nich je slib nových poslanců.

Žádám místopředsedkyni mandátového a imunitního výboru paní poslankyni Evu Dundáčkovou, aby nás seznámila s kroky, které tento výbor učinil, a poté přečetla ústavou předepsaný slib, který paní poslankyně a pan poslanec složí do mých rukou. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, paní poslankyně a páni poslanci, dne 1. března 2009 převzal předseda Poslanecké sněmovny tři notářské zápisy, kterými se vzdali mandátu poslanci Michal Hašek, Radko Martínek a Martin Tesařík. Ke dni 1. března 2009 tak zanikl těmto poslancům poslanecký mandát a týž den vznikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky paní Zuzaně Domesové, paní Ludmile Navrátilové a panu Pavlu Němcovi.

Mandátový a imunitní výbor na své 29. schůzi dnešního dne přijal usnesení číslo 109, ve kterém konstatoval, že podle ustanovení § 3 a § 6 písm. c) jednacího řádu Poslanecké sněmovny zanikl mandát poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky panu Michalu Haškovi, panu Radko Martínkovi a panu Michalu Tesaříkovi, a současně, že na tyto uvolněné poslanecké mandáty nastupují náhradníci paní Zuzana Domesová, paní Ludmila Navrátilová a pan Pavel Němec. V souladu s ustanovením § 4 zákona č. 9P/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, složí tito poslanci dnes poslanecký slib.

Prosím paní poslankyni Zuzanu Domesovou, paní poslankyni Ludmilu Navrátilovou a pana poslance Pavla Němce, aby předstoupili před Poslaneckou sněmovnu.

Pana předsedu Poslanecké sněmovny prosím, aby přijal slib nových poslanců.

(Všichni jmenovaní předstupují před řečniště a poslanci v lavicích povstávají.)

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Můžete, prosím, přistupovat k panu předsedovi postupně a slibovat.

(Noví poslanci skládají slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka podáním ruky a slovem "Slibuji".)

Vážené paní poslankyně, vážený pane poslanče, blahopřeji vám. (Potlesk. Poslanci usedají do lavic.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych mezi námi uvítal nové členy Poslanecké sněmovny a popřál jim v jejich poslanecké práci hodně úspěchů.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů. Navrhuji, abychom určili poslankyni Kateřinu Konečnou a pana poslance Františka Laudáta. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1. Z přítomných 157 poslankyň a poslanců pro návrh 143, proti 1. Konstatuji, že jsme ověřovateli 50. schůze Poslanecké sněmovny určili poslankyni Kateřinu Konečnou a pana poslance Františka Laudáta.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP