(12.40 hodin)
(pokračuje Braný)

Není zřejmý důvod, proč by měla dle návrhu kontrolního výboru komora moci zprostit auditora mlčenlivosti pouze v případě, že vůči auditorovi bylo zahájeno trestněprávní či majetkoprávní řízení. Proto v podrobné debatě jenom navrhnu pozměňovací návrh v § 15 odst. 2, který by zněl "auditor a další osoby uvedené v odstavci 1 může zprostit mlčenlivosti o skutečnostech, které nejsou veřejně známy, statutární orgán účetní jednotky, její likvidátor nebo insolvenční správce či Komora auditorů.

Děkuji. Tolik mé vystoupení v obecné rozpravě. Děkuji za pozornost.

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Petru Branému. Zeptám se, zda se ještě někdo chce přihlásit do obecné rozpravy. Není žádná taková přihláška, proto končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Zde mám jednu písemnou přihlášku. Slovo má pan poslanec Pavel Svoboda.

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych zde přednesl návrh na dvě legislativně technické změny předloženého návrhu zákona o auditorech. První změna se týká posunutí lhůty pro svolání prvního sněmu Komory auditorů České republiky podle tohoto zákona. Druhá změna se týká posunutí lhůty pro splnění všech povinností uložených subjektům veřejného zájmu.

Konkrétně v § 55 odstavec 1 by se měla nahradit slova "31. prosince 2008" slovy "31. prosince 2009". Důvodem tohoto návrhu je, že ve vládním návrhu je stanoveno datum, do kterého se má uskutečnit první sněm Komory auditorů České republiky, na 31. 12. 2008. Vzhledem ke zdržení v rámci legislativního procesu a s ohledem na současný stav projednávání je tato lhůta pro svolání sněmu již nereálná.

Co se týká druhé změny, konkrétně § 57, navrhuji nahradit slova "30. června 2009" slovy "31. prosince 2009". Odůvodněním je, že ve vládním návrhu je stanoveno datum, do kterého mají být splněny povinnosti vyplývající z tohoto zákona pro subjekty veřejného zájmu, na 30. 6. 2009. Vzhledem ke zdržení v rámci legislativního procesu a s ohledem na současný stav projednávání je toto datum pro splnění povinností již nereálné. Pro založení výboru pro audit, jehož vznik je jednou z povinností subjektů veřejného zájmu podle § 44 návrhu zákona, je potřeba svolat zasedání nejvyššího orgánu tohoto subjektu. Navrhovaná změna prodlužuje tuto lhůtu a dává tak dostatek času pro splnění všech podmínek uložených subjektům veřejného zájmu.

Děkuji za pochopení a pozornost.

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Svobodovi. Zeptám se na další přihlášku do podrobné rozpravy. Pan kolega Braný má slovo.

Poslanec Petr Braný: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, jak jsem avizoval, přečtu pozměňovací návrh k tisku 517, který zní: § 15, odstavec 2: "(2) Auditora a další osoby uvedené v odstavci 1 může zprostit mlčenlivosti o skutečnostech, které nejsou veřejně známy, statutární orgán účetní jednotky, její likvidátor, nebo insolvenční správce, či Komora auditorů." Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Nehlásí, končím podrobnou rozpravu. A tím, že nenavrhuje nikdo ani vrácení návrhu, ani zkrácení lhůty či něco podobného, končím druhé čtení bodu č. 5, sněmovního tisku 517. Děkuji panu zpravodaji, děkuji též panu ministrovi Miroslavu Kalouskovi.

Zahajuji projednávání bodu

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu
osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů
(zákon o oběhu osiva a sadby), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 562/ - druhé čtení

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr zemědělství Petr Gandalovič. Prosím, abyste tak učinil, pane ministře.

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič: Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, vzhledem k tomu, že jde o druhé čtení, tak jenom velmi stručně připomenu, že tato poměrně odborná novela se týká vlastně uplatnění nové směrnice Komise 2005/43/ES. Jde o uvádění révového vegetativního množitelského materiálu na trh. Rovněž se zavádí nově pojem takzvané egalizace, což je slučování partií osiva stejného druhu a odrůdy, které nemuselo být uznáno s osivy, které je certifikováno. Toto opatření výrazným způsobem sníží náklady a finanční ztráty seminářských firem. Také v této novele zákona měníme pravomoci takzvané odrůdové komise. Jinými slovy, zákon, který zjednoduší podnikatelské prostředí v oblasti tvorby a obchodu s osivy a sadbou.

Rád bych zdůraznil, že zemědělský výbor se tímto návrhem zabýval na schůzi 5. listopadu minulého roku. Doporučil tento návrh schválit ve znění svých pozměňovacích návrhů. Já zde potom ve třetím čtení bohužel, a toto avizuji už v této chvíli, jako relativně málokdy nebudu souhlasit s pozměňovacím návrhem schváleným zemědělským výborem, až na jednu výjimku, a tou je upřesnění okamžiku platnosti zákona. To potom vysvětlím během třetího čtení, proč s tímto pozměňovacím návrhem zemědělského výboru nemohu souhlasit.

Děkuji za pozornost.

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání zemědělskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 562/1. Prosím nyní o slovo zpravodaje zemědělského výboru pana poslance Josefa Čerňanského.

Poslanec Josef Čerňanský: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zemědělského výboru. Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově Ing. Stanislava Kozáka, náměstka ministra zemědělství, zpravodajské zprávě poslance Josefa Čerňanského a po rozpravě: 1. doporučuje Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 562, schválit ve znění pozměňovacích návrhů.

To je všechno. V podrobné rozpravě pak ještě chci vystoupit.

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Čerňanskému. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, kdo se tedy do obecné rozpravy hlásí. Pan poslanec Josef Čerňanský má slovo jako první. Prosím paní kolegyni Rybínovou, aby umožnila panu poslanci přístup k mikrofonu. Děkuji.

Poslanec Josef Čerňanský: Jak už jsem uvedl, chci vystoupit k pozměňovacímu návrhu, který přijal zemědělský výbor. Tento pozměňovací návrh má dvě části. Zcela bez problémů je druhá část, která řeší účinnost. Jestli si vzpomínáte, již v prvním čtení jsem na tuto nesrovnalost upozorňoval a vyřešila se myslím v naprostém pořádku.

Trošku složitější situace je u první části, kde ani v odborné veřejnosti nepanovala shoda s tímto názorem, takže jsme svolali schůzku a nakonec jsme došli k těmto závěrům:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP