(Jednání pokračovalo v 15.00 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat. Ale já jsem se dostal do takové situace, kdy pan místopředseda Filip něco načetl na mikrofon a v písemné formě zde dal ještě doplnění, že lze i po proběhnuté rozpravě hlasovat o procedurálním návrhu. Já bych potřeboval pana místopředsedu Filipa, aby tento návrh upřesnil, protože on předtím říkal, že je potřeba hlasovat. Že je to procedurální návrh a že chce hlasovat hned. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Samozřejmě, že jsem svým procedurálním návrhem nemínil zabránit těm, kteří byli řádně přihlášeni do rozpravy, aby přednesli své návrhy nebo připomínky k předmětu projednávání. Takže mně stačí, když o mém návrhu bude hlasováno před skončením rozpravy.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji, pane místopředsedo. Tím jste svůj návrh upřesnil.

Do rozpravy, než jsem přerušil naše jednání, byl přihlášen pan místopředseda Zaorálek. Tuším, že to byla faktická přihláška. Stahuje. Dále pan předseda Rabas. Nechce vystoupit. Pan zpravodaj Benda se hlásil do rozpravy před přerušením. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl navrhnout přerušení tohoto bodu a tím pádem této schůze do 17. 2. tohoto roku, aby byl vytvořen prostor pro další jednání.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: To znamená - mám to chápat jako procedurální návrh, že chcete hlasovat bez rozpravy?

 

Poslanec Marek Benda: To jsem netvrdil, že se musí hlasovat teď hned, bezprostředně. Já bych jenom chtěl, aby před ukončením rozpravy, klidně ať se vyčerpají ostatní příspěvky, já nechci nikomu brát slovo. To bych v životě nechtěl. Ale jenom chci navrhnout, abychom do 17. přerušili. (V sále je rušno.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Tím jste mi to upřesnil a je ten návrh jasný.

A nyní tedy budeme pokračovat v rozpravě. Do rozpravy je přihlášen pan poslanec Jičínský, Exner, Hamáček, Grebeníček, Laudát, paní poslankyně Kateřina Jacques, pan poslanec Prosek a pan poslanec Paroubek. Jako první vystoupí pan poslanec Jičínský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo, dovolil bych si vás požádat, abyste ještě jednou vyzval auditorium k pozornosti nebo případnému opuštění sálu, abychom mohli jednat věcně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, pane poslanče. Vyzývám všechny poslankyně a poslance, kteří nechtějí sledovat rozpravu, aby jednací sál opustili, a ostatní, aby se ztišili a my mohli pokračovat v naší rozpravě.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážení kolegové, jsem rád, že jak pan místopředseda Filip, tak i kolega Benda své procedurální návrhy považovali za vhodné předložit k hlasování až po rozpravě, protože by se nám mohlo stát to, co už se nám někdy stávalo, že parlamentní rozprava byla redukována na rozpravu jenom těch, kdo mají přednostní právo vystoupit, a normální poslanec se k hlasu tady nedostane. (Hluk v sále trvá.)

Já jsem si samozřejmě vědom, že parlamentní demokracie je založena na fungování poslaneckých klubů, ale my nemáme tak dalece organizovaný parlament, jako je německý Bundestag, a v tomto směru si myslím, že i normální poslanci mají mít možnost tu vystoupit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás přeruším, promiňte, že vám skáču do řeči, a poprosím ještě jednou poslance a poslankyně, aby se ztišili, protože hluk přesahuje únosnou mez.

Prosím, pane poslanče, pokračujte.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Takže jsem rád, že je příležitost, abychom dokončili rozpravu k Lisabonské smlouvě, která byla na minulé schůzi přerušena. Byl bych rád - ale obávám se, že pan premiér tu není, a je mi to líto, protože některé mé otázky jsou určeny jemu a nevím, zda bude tu někdo, kdo je bude s to zodpovědět, protože tu není, nemýlím-li se, ani pan místopředseda vlády Vondra. (Trvalý hluk v sále.)

Možná že jste sledovali vystoupení premiéra jako předsedy Evropské unie v Evropském parlamentu, kde byl předmětem určité kritiky za to, jak české předsednictví funguje. Můj kolega europoslanec Richard Falbr tam řekl, že se řídí zásadou - je to ta známá anglická zásada: dobrá, nebo špatná, je to moje země - že tam českého premiéra za výkon předsednictví kritizovat nebude, a uznal mu jistý vývoj v jeho stanoviscích. My ale tu nejsme na půdě Evropského parlamentu, jsme na půdě české Poslanecké sněmovny a musíme hovořit o tom, jak probíhá jednání o Lisabonské smlouvě. A já skutečně tady vidím na straně ODS jako hlavní vládní strany některé věci, které mi nejsou pochopitelné.

Pan ministerský předseda ve velkém rozhovoru v Právu z 20. prosince řekl -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, promiňte, ještě jednou vás přeruším. Pokusím se ztišit kolegyně a kolegy, a jestli se to nepodaří, budu muset přerušit jednání naší schůze. Děkuji, pokračujte.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Byl bych rád, kdyby kolegové z ODS poslouchali, protože tato slova jsou určena především jim. Pan ministerský předseda v tomto rozhovoru, který jsem tu zmínil, prohlásil, že Lisabon může být vyvážen jenom smlouvou s USA o radaru. Já bych se chtěl zeptat, jakou to má logiku, protože žádný věcný kontext tu není. Je to jednání o dvou zcela různých věcech. Na jednání jak zahraničního výboru, tak i na jednání ústavněprávního výboru jsem upozornil kolegy z největší vládní strany, že se tady směšují dvě záležitosti, dva procesy. Schválení Lisabonské smlouvy a potom to, co je otázka, zda budeme považovat za vhodné změnit jednací řád Poslanecké sněmovny, případně Senátu, v tom smyslu, aby pro vládu byl stanoven nějaký imperativní mandát v určitých případech, kdy vláda se má rozhodovat, zda bude podporovat hlasování kvalifikovanou většinou, nebo zda má podporovat hlasování jednomyslné. Bohužel jsem nedostal odpověď, proč tyto věci se spojily tak, že mají být projednány najednou. (V sále je stále velký hluk. Poslanci se baví a neposlouchají.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, přerušuji tuto schůzi do 15.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 15.09 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP