(16.40 hodin)

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, jak jsem avizoval, navrhuji v podrobné rozpravě usnesení: Poslanecká sněmovna schvaluje rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2009.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Nyní žádám paní poslankyni Miladu Halíkovou o její vystoupení v podrobné rozpravě. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Milada Halíková: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, já jenom zopakuji závěr svého vystoupení z předchozí rozpravy, a sice navrhuji usnesení: Poslanecká sněmovna vrací návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2009 vládě k přepracování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Kdo další v podrobné rozpravě? Pan poslanec Radko Martínek. Pane poslanče, máte slovo, prosím.

 

Poslanec Radko Martínek: Děkuji, pane kolego. Z důvodů, které jsem tady myslím jasně objasnil v obecné rozpravě, se připojuji k tomuto návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Má někdo ještě zájem v podrobné rozpravě? Pokud ne, podrobnou rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo - pana místopředsedy vlády. Nemá zájem o závěrečné slovo. Pan zpravodaj? (Ne.) Jenom k jednotlivým návrhům. Prosím, pane zpravodaji, budeme hlasovat o jednotlivých návrzích tak, jak byly předloženy, podle mého soudu.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, máme zde dva návrhy. Jeden jsem navrhl já a je to schválení rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2009 a druhý návrh je od paní poslankyně Halíkové, ke kterému se hlásil i kolega Martínek, vrácení rozpočtu fondu vládě k přepracování. Mohli bychom zahájit hlasování, a to nejprve o návrhu, který jsem předložil já.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Použil jsem zvukové zařízení… Hlásí se předseda klubu KSČM Pavel Kováčik ještě před hlasováním. Využiji toho, abych svolal poslance, kteří mají zájem o hlasování. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já tedy nevím, pane předsedající, paní a pánové, ale jestliže je návrh na vrácení, tak by se měl hlasovat před návrhem na schválení. Navrhuji procedurálně to otočit - první o návrhu paní Halíkové, potom o návrhu pana Kvapila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Rozumím tomu návrhu. Podívám se, jestli to odpovídá, myslím, § 56 zákona o jednacím řádu, protože nejlépe se vykládá zákon se zákonem v ruce.

Máte pravdu, protože jde o § 63 zákona o jednacím řádu a budeme podle něj postupovat. Já vás odhlásím, požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami a zjistíme přesný počet poslanců ve sněmovně. Jakmile se počet poslanců ustálí, rozhodneme nejdříve hlasováním o vrácení návrhu rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2009 vládě k přepracování. Myslím, že už počet poslanců je téměř stálý.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 141 a ptám se, kdo je pro vrátit tento návrh vládě k přepracování. (Posl. Kvapil: Já ho nedoporučuji.) Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 141 z přihlášených 182 poslanců pro 89, proti 88. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu, který přednesl zpravodaj, a to že Poslanecká sněmovna schvaluje návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2009, a to v hlasování číslo 142, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 142 z přítomných 185 pro 96, proti 82. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Děkuji panu místopředsedovi vlády Jiřímu Čunkovi, děkuji zpravodaji Tomáši Kvapilovi a končím bod číslo 5.

 

Pokračujeme bodem číslo

 

6.
Dotační programy zemědělství pro rok 2009, poskytované podle § 2 a § 2d
zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů (vládní návrh)
/sněmovní tisk 657/

 

Požádám nejprve ministra zemědělství Petra Gandaloviče a pana zpravodaje výboru zemědělského Pavla Kováčika, aby zaujali místo u stolku zpravodajů. A ještě předtím, než panu ministrovi dám slovo, jsem viděl procedurální poznámku pana kolegy Votavy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Pane místopředsedo, já se chci jenom vrátit k hlasování o rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Přestože jsem usilovně hlasoval ne, tak se vloudil šotek a na hlasovacím zařízení je ano. Já to tímto konstatuji na záznam. Nežádám zpochybnit hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Omlouvám se za svou chybu, šlo o vystoupení pana poslance Váni. Nyní další vystoupení. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám. Já mám podobnou poznámku jako pan poslanec, akorát že v opačném gardu. Ačkoliv jsem hlasoval pro rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury - ano, tak mám zdržel se. Nezpochybňuji, ale jenom konstatuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Dubovi. I to bude zaznamenáno ve stenozáznamu z jednání Poslanecké sněmovny. Nejde tedy o návrh na změnu hlasování nebo opakování a tyto věci máme vyřízeny.

Prosím tedy, aby až se Poslanecká sněmovna uklidní - a žádám kolegyně a kolegy, aby případné debaty, které se netýkají dotačních programů pro zemědělství, přesunuli do předsálí. Ale žádám o to vážně všechny kolegy a kolegyně, aby nechali pana ministra zemědělství vystoupit v prostředí, které je adekvátní tomuto bodu.

Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, jak určitě víte, většina dotací v zemědělském sektoru je dána společnou zemědělskou politikou a tyto peníze z velké většiny přicházejí z Bruselu. Většina států, a jsem rád, že mezi ně patří i ČR, má samozřejmě ovšem vyjednány určité tzv. národní dotace, kterými podporuje sektory a oblasti zemědělství, které nejsou přímo pokryty společnou zemědělskou politikou, a navíc v rámci té naprosto tvrdé a otevřené konkurence by měly velké potíže. Myslím si, že pokud se na to díváme takto, tak 1,1 mld. nejsou špatně vynaložené peníze, protože podporují konkurenceschopnost našeho zemědělství, investují peníze do takových oblastí, jako je genetický potenciál v naší živočišné výrobě, zajišťují chod našich hřebčínů, ať už je to národní hřebčín Kladruby nebo dvou zemských hřebčinců. Jsou to peníze, které i podporují potravinářské podniky nad rámec programu rozvoje venkova. (Poslanci stále silně hlučí.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP