(16.50 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

Já tedy nebudu nijak dopodrobna jednotlivé dotační tituly číst. Chci jenom zopakovat, že se jedná o celkem 1 miliardu 100 milionů korun, která je v rámci bohužel velmi seškrtaného, nicméně pořád ještě fungujícího rozpočtu Ministerstva zemědělství na tyto -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já jsem chtěl už přerušit vaši řeč a požádat opět kolegy o klid. A prosím o to zleva doprava a zprava doleva. Já chápu, že pan kolega Bratský s panem kolegou Severou vedou jistě vážnou řeč, ale pokud se to netýká dotačních titulů, mohou ji klidně vést v předsálí, stejně jako pan kolega Kasal s panem kolegou Sobotkou.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Navážu tímto tématem a opravdu prosím, abyste mi dali ještě 30 vteřin, abych dokončil.

Fakticky z té 1 miliardy 100 milionů korun, která je v rozpočtu Ministerstva zemědělství připravena, je to 790 milionů na neinvestiční akce a zbylé peníze na kapitálové výdaje.

Tento materiál byl projednán a schválen na jednání zemědělského výboru a já vás tímto žádám, abyste jej schválili rovněž, protože tak vyžaduje zákon 252 z roku 1997.

Děkuji vám za - řeknu - docela dobrou pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To já, pane ministře, děkuji za vaši velkou trpělivost s některými kolegy a prosil bych i pana ministra Lišku s kolegyněmi, aby případné debaty opravdu přenesli do předsálí. Byl bych rád, abychom to mohli projednat v klidu.

Slovo má zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Pavel Kováčik. Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedající. To jste potom tady nepozorní a pak přijde na besedu s občany a vy budete říkat, že si zemědělci něco nezaslouží. A já vám tvrdím, že zemědělci si zaslouží, abyste programy, podpůrné programy neboli národní dotace, schválili, protože i tak, jak je to navrhováno vládou, jak nás s tím tady seznámil pan ministr zemědělství, je to oproti konkurenci s ostatními zeměmi v Evropské unii velmi málo. A my chceme, aby naši zemědělci i nadále fungovali, byli konkurenceschopní, byť pan ministr Kalousek si myslí, že dostávají až dost.

Ale přece jenom zemědělský výbor, a teď už začínám zpravodajskou zprávu úplně, projednal návrh dotačních programů pro zemědělství pro rok 2009, tedy podle zemědělského zákona, jeho § 2, tak jak jste dostali sněmovní tisk příslušný. Projednali jej velmi podrobně, diskuse byla až nezvykle bouřlivá právě proto, že v řadě případů si zemědělský výbor, mnozí jeho členové dokázali představit lepší řešení, dokázali představit větší saturaci jednotlivých kapitol, lepší řešení jednotlivých problémů. Dohodli jsme se například, že nadále se budeme pokoušet společně řešit to, co bohužel dotační programy neobsahují, a to je třeba problematiku školního mléka a některé další problematiky. Nicméně doporučení zemědělského výboru vzniklé hlasováním, které proběhlo bez nadšení a z nutnosti, ale to doporučení zní, aby dotační programy zemědělství pro rok 2009 Poslanecká sněmovna schválila.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které vidím přihlášku pana kolegy Michala Haška. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, zcela neobvykle v této věci budu stručný.

I my bychom si uměli představit, že by dotační programy pro zemědělství v roce 2009 mohly být samozřejmě kvalitativně lepší, nicméně zřejmě vybočíme z dnešních bodů, kde máme velmi kritická stanoviska. Myslíme si, že je možné dotační programy pro zemědělství v této podobě schválit. Samozřejmě musím dodat poznámku, která se týká obecně systému financování. Je třeba, aby pan ministr zemědělství průběžně se věnoval financování PGRLF a samozřejmě aby finance, které byly slíbeny, ze Státního zemědělského intervenčního fondu také byly v příštím roce do systému financování podpůrných programů zapojeny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Michalu Haškovi. Vidím dále přihlášeného pana poslance Petra Zgarbu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Děkuji, pane místopředsedo. Vládo, kolegyně a kolegové, já přes kladné hlasování nás v zemědělském výboru, tak jak tady sdělil kolega Michal Hašek, bych se rád zeptal pana ministra zemědělství a v návaznosti na jeho zprávu, která souvisela s bodem stav české ekonomiky v souvislosti se světovou krizí, která proběhla v minulém týdnu, kde pan ministr prezentoval záměry Ministerstva zemědělství v souvislosti s Podpůrným a garančním rolnickým a lesnickým fondem, s jeho důležitostí a potřebným pravděpodobným rozšířením činnosti, a posléze v kontextu dnešního hlasování a hlasování na zemědělském výboru, kde dneska v rámci hlasování státního rozpočtu nedošlo ke schválení pozměňovacího návrhu navýšení zdrojů do Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, taktéž na zemědělském výboru v tomto směru byl tento pozměňovací návrh neúspěšný, a v kontextu toho, že v současné době, jenom pro orientaci, farmářské ceny u obilovin jsou jedny z nejnižších v novodobé historii, nějaká úroveň 2200 korun na tunu obiloviny, cena mléka, ta je myslím posledních dvacet let nejnižší, nějaká úroveň 6,90 za litr mléka u farmáře, prodlužování lhůt splatnosti v agropotravinářském sektoru, potravinářské podniky, které vykupují a zpracovávají základní komodity, prodlužují lhůty splatnosti za dodávaný materiál průměrně o třicet dnů, zdražuje se hodnota prostředků v bankovním sektoru při úvěrování jak potravinářů tak zemědělců a je řada jiných oblastí, které řekněme pozvolna ztěžují podmínky podnikání obecně v České republice a zvláště v našem agropotravinářském sektoru, jak bude řešen v rámci PGRLF předpokládaný nárůst nebo sanování nárůstu žádostí, protože podle mého zjištění přes zemědělské agentury lze očekávat, že v prvním pololetí příštího roku dojde k navýšení řádově o 80 % žádostí, které souvisí s dotací úroků, možná že i s požadavky na garanci Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, jak resort chce zabezpečit financování tohoto fondu.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Zgarbovi a ptám se, kdo dál do obecné rozpravy. Pan ministr Petr Gandalovič. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená Sněmovno, nechci nikomu brát prostor k dalšímu příspěvku v obecné rozpravě, ale chci odpovědět panu poslanci Zgarbovi ještě takříkajíc za tepla, abychom nezapomněli, o co tady šlo.

Pan poslanec Zgarba celkem správně uvádí to, že v rámci řekněme zpřísněného ovzduší v bankovním sektoru se v tomto a příštím roce může zhoršovat situace při poskytování úvěrů do zemědělského sektoru. Já už jsem o tom tady hovořil v rámci svého vystoupení, když jsme se bavili o krocích, které vláda hodlá udělat jakožto reakci na světovou hospodářskou krizi, a na svých slovech nic neměním. My skutečně připravujeme opatření, která posílí rozpočet PGRLF takovým způsobem, aby mohl, pokud to bude nutné, rozšířit svoje služby z pouhého poskytování dotací do úroků na případné poskytování garancí.

Tato svoje slova, myslím, mohu doprovodit důkazy, jak jsme se doposud za dobu posledních dvou let postarali o PGRLF. Chci tady otevřeně a jasně říci, že PGRLF je naší prioritou, že to je nástroj, který používáme k tomu, abychom podporovali konkurenceschopnost našeho zemědělství. Ale také chci říci, že když jsem přišel do své funkce, tak PGRLF měl prakticky prázdnou kasu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP