(16.30 hodin)
(pokračuje Čunek)

Já jí to nevyčítám. To zvýšení bude zřejmě v dalších dobách mírně ovlivněno také tím, že teď ceny realit klesají, nicméně návrh změny zákona je již připraven a půjde brzy do vlády. Vy o něm víte, je to návrh rozložení ukončení deregulace nebo ukončení regulace o dva roky. To je jedna věc.

Druhá věc. Praze se dá pomoci, a tady je ten problém největší, velmi rychle, protože ve vládě byl a zřejmě příští rok budeme řešit návrh ministryně obrany, která chce převést na Prahu byty, jejichž hodnota jen v účetním vyjádření je přes půl miliardy korun, a tyto byty samozřejmě Praha promění prodejem nájemníkům v hotové peníze. To jsou nemalé finanční prostředky, které např. Praha může použít jistě na to, protože jsou to mimořádné prostředky, které jí přijdou, a může je proměnit jistě na to, aby řešila problémy s nájemníky, kteří bydlí v bytech řekněme nadrozměrných, které nemohou platit, protože se jedná o jednočlenné rodiny apod. To jsou věci, se kterými počítáme.

Pravidlo de minimis bohužel mělo být vyjednáno s Evropskou unií v roce 2006. To byla doba, kdy se vyjednat dalo bez problémů, a dneska bychom nemuseli být omezeni pro podporu výstavby jenom těmi 200 000 eury. Faktem také je, že tato podpora je naprosto nevýznamná pro města, významná je jenom pro malé obce.

Je jisté, a já tomu skutečně věřím, že z jakýchkoli finančních příjmů, které budeme mít, ať už to budou výsledky privatizace v příštím roce nebo cokoli jiného, vláda také v rámci řešení krize tento fond posílí a výrazně navýší. Tento fond měl v roce 2006 na program Panel, o kterém nejvíc mluvíme, 1,5 mld. Plánovaných ale bylo 700 mil. V roce 2007 z plánovaných 700 mil. jsem aktivoval všechny rezervy a tento fond vrhl ten rok pro občany našeho státu více než 4 mld. 300 mil. korun. V tomto roce, tedy v roce 2008, jsme již tyto zdroje neměli. Pro rok 2009 počítáme tedy s financemi 3,5 mld. korun, což by bylo dostatečné, bohužel z tohoto roku kvůli tomu, že ty příjmy byly menší, tam přejde zřejmě kolem 800 mil. korun, které jsme nemohli alokovat, protože jsme je neměli.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane ministře. Jako další vystoupí pan poslanec Zdeněk Škromach, připraví se pan poslanec Snítilý. Vážený pane poslanče Škromachu, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Krátce. Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěl upozornit na jednu skutečnost, která dlouhodobě je myslím problémem v bytové politice a obzvláště dneska s růstem nájemného a nákladů na bydlení, a to že si myslím, že svým způsobem právě oblast sociálního bydlení dost nekoncepčně spadá právě pod Ministerstvo pro místní rozvoj, protože dlouhodobě není schopno se s touto koncepcí vypořádat. A jsem přesvědčen o tom, že by bylo dobré do budoucna uvažovat o tom, aby tato problematika přešla pod Ministerstvo práce, protože úzce souvisí se sociální politikou, souvisí se zaměstnaností a se schopností určitého pohybu v oblasti bytové.

Osobně mě velmi mrzí, že tato vláda nenašla zdroj finančních prostředků pro podporu měst a obcí právě pro to, aby mohly budovat alternativně sociální bydlení a pomáhat lidem, kteří z objektivních důvodů třeba mnohdy nejsou schopni platit nájemné nebo vysoké náklady na bydlení. V této souvislosti bych očekával, že Ministerstvo pro místní rozvoj bude iniciovat jednání s Ministerstvem práce o přehodnocení např. příspěvku na bydlení tak, aby byly pokryty i potřeby lidí, kteří z objektivních důvodů, i když se snaží, tak prostě nejsou schopni pokrýt náklady na bydlení a dostávají se do těžkých situací, kdy v jejich městě nebo obci prostě žádné možnosti levného bydlení nejsou a program, který by to měl podporovat, je fakticky na nule.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Škromachovi. Slova se ujme zatím poslední přihlášený, pan poslanec Evžen Snítilý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Děkuji vám. Pane předsedající, dámy a pánové, vážená vládo, z těch příspěvků, které tady zazněly, se dá myslím spousta věcí podepsat a je spousta věcí pravdivých. Ale jenom paní kolegyně se zmínila jenom letmo o tom základním problému.

Já jsem byl totiž zpravodajem tohoto zákona v roce 1997, už něco pamatujeme tady s kolegou Kvapilem, a ten zákon v té politické atmosféře, která tenkrát byla, prostě doznal omezení, a to dost významné. Nedostal žádný příjem. Na rozdíl od všech jiných státních fondů tento fond nedostal žádný pravidelný příjem, se kterým by se dalo kalkulovat, s kterým by se dalo počítat, na jehož příjmech bychom mohli plánovat další činnost fondu. Jestliže si někdo myslí, že tomuto fondu pomohou nějaké injekce ze státního rozpočtu, nějaké injekce z nějaké privatizace, hluboce se mýlí. Tou cestou jsme šli až do roku 2005.

Já jenom chci reagovat jakoby na ten údiv, že fond, který intenzivně pracoval a vlastně sám sobě tou intenzivní prací podřezával stoličku, protože ty peníze prostě byly někdy vyčerpatelné - přišlo to teď. Přišlo to teď. Ano, je pravda, že jestliže nezískáme příjmy do fondu, fond bude muset patrně v roce 2010 omezit svoji činnost, v roce 2011 už bude mít prakticky příjem zhruba k 1 mld. 300 mil. korun z těch akcí, které má rozjeté. Ale chtěl bych tady varovat před tím, abychom šli dál tou cestou jako do roku 2005. Nezabývejme se touto myšlenkou. Zabývejme se výhradně myšlenkou napravit tu chybu z před jedenácti let a dát tomuto fondu stálý příjem. A já si myslím, že to může být i poslaneckou iniciativou, že se nemusíme schovávat jenom za pana ministra místního rozvoje.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Evženu Snítilému. Má ještě někdo zájem v obecné rozpravě? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Ptám se pana zpravodaje, jestli je něco k hlasování po obecné rozpravě. Myslím, že ne, ale závěrečné slovo po obecné rozpravě? (Zpravodaj mimo mikrofon.) Tu já určitě zahájím, jenom jestli chcete nějaké vyjádření. Nikoliv.

Přistoupíme k podrobné rozpravě. Do podrobné rozpravy je přihlášena paní poslankyně Milada Halíková - ale pan zpravodaj má přednost. Čili nejdříve pan poslanec Tomáš Kvapil. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP