(16.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane poslanče. To byly všechny přihlášky do rozpravy podrobné. Já se ještě jednou pořádně rozhlédnu..., pozorně rozhlédnu... Nikoho nevidím, končím tedy podrobnou rozpravu. Zeptám se ještě, než přistoupíme k hlasování a předtím požádám pana zpravodaje, aby nás ještě jednou prováděl hlasováním, pana ministra, zdali si přeje přednést závěrečné slovo. Není tomu tak.

Prosím všechny přítomné paní poslankyně a pány poslance, zdali by byli tak velmi laskaví a ztišili, respektive snížili hladinu hluku v této místnosti, abychom věděli, o čem hlasujeme. Děkuji vám.

Pane zpravodaji, prosím, řekněte nám vždy, o jakém návrhu budeme hlasovat.

 

Poslanec Karel Sehoř: Já bych si dovolil vás tedy provést hlasováním. První bychom hlasovali o návrhu hospodářského výboru. Samozřejmě že doporučuji. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 136 a táži se, kdo souhlasí s unesením hospodářského výboru. Kdo je proti? Děkuji vám. (Hlasy ze sálu: Kdo to řídí? Poslanec Sehoř sděluje, že řídí on. Veselost v sále.) Děkuji vám.

Z přítomných 186 pro návrh 170, proti 4. Návrh byl přijat. Další návrh, vážený pane zpravodaji.

 

Poslanec Karel Sehoř: Jako druhý návrh je to, o čem jsem mluvil, že nám tam skutečně technicky vypadla jedna cyklostezka Hluboká-Poněšice, druhá etapa, 16,25 mil. Já bych vás chtěl poprosit, abyste to přijali jako pozměňovací návrh, protože by to byla moje chyba. Děkuji. Samozřejmě že doporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vy jste se odkázal na tisk, ve kterém tato akce byla uvedena, a sdělil jste nám, že pouhým přepisem tohoto tisku tato akce vypadla. Můžeme to tedy vzít jako jistou legislativně technickou úpravu a nemusíme rozporovat oprávněnost hlasovat o tomto návrhu.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 137 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 188 poslankyň a poslanců pro návrh 163, proti 1. I tento návrh byl přijat. Další, pane zpravodaji.

 

Poslanec Karel Sehoř: S určitými rozpaky pod tlakem státního rozpočtu budeme hlasovat o příjmech a výdajích snížených z 38 miliard na 36,65 miliardy. Pod tlakem doporučuji. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 138 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 188 pro návrh 111, proti 56. I tento návrh byl přijat. (V sále je neustále obrovský hluk a neklid!)

 

Poslanec Karel Sehoř: Jako čtvrté hlasování budeme hlasovat o návrzích paní poslankyně Jakubkové o všech najednou. Bohužel neprošly nějakou odbornou verifikací a já to nemůžu doporučit. (Ministr má stanovisko neutrální.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 139. Táži se vás, kdo souhlasí s těmito návrhy. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 188 poslankyň a poslanců pro návrh 12, proti 63. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Karel Sehoř: Jestli jsem na nic nezapomněl, tak jsme odhlasovali všechny pozměňovací návrhy a můžeme hlasovat o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Souhlasím s vámi. Tedy usnesení bude znít: "Poslanecká sněmovna schvaluje Návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2009 ve znění přijatých pozměňovacích návrhů."

Je tomu tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Karel Sehoř: Je to tak. Doporučuji. (Ministr rovněž doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 140 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 182 poslankyň a poslanců pro návrh 118, proti 46. Usnesení bylo přijato.

 

Budeme pokračovat. Ano, pane ministře, máte prostor.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji. Paní předsedající, kolegové a kolegyně, děkuji ctěné Poslanecké sněmovně za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Budeme pokračovat v dalším bodu této schůze. Tím je bod

 

5.
Návrh rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2009
/sněmovní tisk 623/

 

Tento materiál uvede místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj pan Jiří Čunek. Vážený pane ministře, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, současná situace z veřejných rozpočtů mě vedla k tomu, že ačkoliv jsem vládě předložil rozpočet státního fondu, vláda nemohla schválit tento můj návrh na posílení zdrojů pro Státní fond rozvoje bydlení dotací ze státního rozpočtu. Příjmová stránka rozpočtu na rok 2009 proto vychází pouze z vlastních příjmů fondu generovaných z vlastního portfolia. V roce 2009 je rovnováha rozpočtu zajištěna možností doplnit zdroje na výdaje roku 2009 úvěrem. Pro rok 2010 a další léta bude nezbytně nutné zajistit další finanční zdroje, aby mohl dál fond plnit svou funkci. Ale to je věc, kterou budu navrhovat vládě až příští rok.

Stěžejním programem fondu je podpora rekonstrukcí a zateplování panelových bytových domů, tedy program Panel, a ten pro rok 2009 počítá se zdroji ve výši 3,5 mld. korun. Tento program plní jeden z nejdůležitějších úkolů státní bytové politiky. Bylo by dobře, abychom učinili všechno pro jeho průběžnou realizaci. Pomoc investorům rekonstrukcí má formu úrokové dotace. To znamená že jistinu úvěru musí soukromí vlastníci celou splatit ze svých zdrojů a my pomáháme pouze dvouprocentní úhradou úroků.

Druhým důležitým nástrojem je podpora mladých lidí při pořízení bytu. Na tuto dotaci počítáme v rozpočtu s 1,5 mld. korun. Tento objem je dostatečný na úvěry pro tyto mladé domácnosti.

Podobně jako v letošním roce ovšem nepočítáme již s realizací některých dalších, dřívějšími vládami nastartovaných dotačních programů. Připravujeme návrhy na zrušení dotačních titulů, které již dnes neplní svou funkci. Na druhé straně připravujeme návrhy nových opatření, která potřebujeme jako nástroj k pozitivnímu řešení negativních dopadů zvyšujícího se nájemného. Návrhy samozřejmě nejsou zcela předmětem tohoto rozpočtu, ale budou předloženy v zákonné předloze v brzké době vládě.

Vzhledem k tomu, že návrh rozpočtu fondu je za daných podmínek maximem možného, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna rozpočet fondu na rok 2009 schválila. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Předložil záznam z jednání, který vám byl rozdán jako sněmovní tisk 623/Z. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Tomáš Kvapil, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Vážený pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP