(15.00 hodin)
(pokračuje Urban)

Ale pan ministr financí s jistotou ví, jakéže mají být výdajové rámce pro příští rok. Proto jsem dospěl k závěru, že je to pro něho modla, nepřekročitelný bod, který ovšem může být velkou zmýlenou ve světě, který se pohybuje mnohem rychleji, než je zřejmě dynamika uvažování Ministerstva financí.

Já bych si velmi přál, pane ministře, aby ty vaše výdajové rámce byly dodrženy. Já bych si velmi přál, abychom nezadlužovali další generace, jak o tom hovoříte. Ale v této chvíli je to mystický bod, ty vaše výdajové rámce, ve chvíli, kdy skutečně nevíte nic a trváte na něčem, co pravděpodobně dodrženo nebude.

Myslím, že určitá flexibilita, narušit to schéma uvažování, připustit, že ten svět se vyvíjí bohužel jinak, než bychom si přáli, že taková fiskální představivost v této chvíli bude zřejmě nutná. Jestliže dneska trváte na svém bodu fiskálních rámců, dobře, trvejte, ale v lednu začnete měnit rozpočet, zřejmě dramaticky, ten rozpočet bude plovoucí zřejmě celý rok, vy ho nebudete upravovat a korigovat s Poslaneckou sněmovnou, budete to dělat na bázi exekutivní a my máme obavy, že budete škrtat něco, co nebude ku prospěchu občanů v České republice. Já mohu mít obavy, že budete škrtat například investice, škrtat investice ve chvíli, kdy domácí poptávka posílená o investice z veřejných financí jistě bude žádoucí - ale my to nevíme. Jestliže vy nevíte, jaký bude růst nebo pokles hrubého domácího produktu, nevíte, jaký bude deficit, nemůžete ani nic vědět o tom, jak budou vypadat v příštím roce výdajové rámce.

Zkuste, podle mého názoru, překročit svůj stín a přemýšlet ponovu, ne podle těch starých schémat.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Je další přihláška do obecné rozpravy? Žádnou takovou přihlášku nevidím. Končím obecnou rozpravu a přistoupíme k rozpravě podrobné. Má někdo zájem vystoupit v této rozpravě? Není tomu tak.

Táži se ministra financí, respektive zpravodaje, zda si přejí využít možnosti přednesení závěrečného slova. Ani pan ministr, ani pan zpravodaj si to nepřejí.

Protože někteří kolegové nemuseli předpokládat rychlý průběh této rozpravy, tak prostřednictvím zvukového zařízení oznámím, že se blížíme k hlasování o návrhu usnesení.

Návrh usnesení byl přednesen zpravodajem a vyplývá z doporučení rozhodnutí rozpočtového výboru, který se tímto sněmovním tiskem zabýval na své 32. schůzi. Zopakuji tedy, o čem budeme hlasovat.

Usnesení zní: "Poslanecká sněmovna stanoví střednědobý výdajový rámec na rok 2010 ve výši 1126,5 mld. Kč a na rok 2011 ve výši 1171,1 mld. Kč."

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přistoupíme k hlasování s pořadovým číslem 133, které tímto zahajuji, a táži se, kdo souhlasí s předneseným usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 186 poslankyň a poslanců pro návrh 89, proti návrhu 83, návrh nebyl přijat.

 

Hlásí se pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Vážená paní předsedající, paní a pánové, ačkoli jsem se pokoušel hlasovat pro, nepodařilo se mi to, přestože jsem zaregistrovaný. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Na žádost z pléna vás odhlašuji, žádám všechny o novou registraci. Počkám, až se všichni ti, kteří se chtějí zúčastnit hlasování o vznesené námitce, zaregistrují.

 

Rozhodneme tedy o námitce, jak ji přednesl pan poslanec Vidím.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 134. Kdo souhlasí s přednesenou námitkou? kdo je proti této námitce?

Z přihlášených 176 poslankyň a poslanců pro námitku 137, proti 18, námitka byla schválena.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o střednědobých výdajových rámcích na léta 2010 a 2011. Ještě jednou přečtu usnesení: "Poslanecká sněmovna stanoví střednědobý výdajový rámec na rok 2010 ve výši 1126,5 mld. Kč a na rok 2011 ve výši 1171,1 mld. Kč."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 135 a táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti? Děkuji.

Z přítomných 178 poslankyň a poslanců pro návrh 92 proti návrhu 89, návrh byl přijat.

 

Nikdo si nepřeje kontrolovat výsledek hlasování? Nikdo.

 

Přistoupíme k dalšímu dnes projednávanému bodu a je jím bod 4 našeho schváleného programu, tedy

 

4.
Návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2009
/sněmovní tisk 620/

 

Tento materiál uvede ministr dopravy pan Aleš Řebíček. Vážený pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, Státní fond dopravní infrastruktury sestavil návrh rozpočtu SFDI na rok 2009 se zapracovaným střednědobým výhledem na roky 2010 a 2011. Výbor SFDI schválil návrh 20. 8. 2008, dozorčí rada SFDI projednala návrh 21. 8. 2008. Na základě usnesení vlády č. 1195 ze dne 22. 9. 2008 předkládám tento návrh Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky ke schválení.

Základní prioritou rozpočtu v létech 2009 až 2011 je podpora čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie. Tomuto záměru je podřízen celý návrh rozpočtu a střednědobého výhledu, který by měl zajistit odpovídající národní zdroje pro akce, u kterých se předpokládá spolufinancování. K tomu se využívá i schválený úvěr ve výši 34 mld. Kč pro roky 2008 až 2010 od Evropské investiční banky.

Rozpočet je sestaven jako vyrovnaný s příjmy a výdaji ve výši 38 mld. Kč, dále je na straně příjmů i výdajů bilancováno zálohové financování akcí spolufinancovaných ze zdrojů Evropské unie ve výši 36,4 mld. Kč. Současně se předpokládá použití prostředků z úvěrů od Evropské investiční banky na pokrytí národního podílu u akcí spolufinancovaných z fondů ve výši 10 mld. Kč. Celkem se tedy bilancuje na straně příjmů a výdajů 84,422 mld. Kč s tím, že výdajový rámec rozpočtu SFDI činí 38 mld.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP