(Jednání pokračovalo ve 12.12 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vážené dámy a pánové, čas pro jednání klubu sociální demokracie vypršel, takže vás prosím, abyste se posadili. Prosím, aby přišel pan zpravodaj a pan ministr - pan ministr je zde.

Dámy a pánové, prosím pěkně, abyste se posadili na svá místa.

Se stanoviskem poslaneckého klubu sociální demokracie je přihlášen pan poslanec Jiří Paroubek, takže mu dávám slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Pane předsedající, ještě než přistoupím k tomu, že tady přečtu stanovisko klubu sociální demokracie, tak bych se chtěl jenom vyjádřit k tomu poslednímu hlasování. Já jsem hlasoval proti, ale objevilo se pro. Protože to neovlivnilo - tento můj počin neovlivnil, nebo spíše počin hlasovacího zařízení - výsledek hlasování, tak ho nezpochybňuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za tuto informaci, je zaznamenána.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, letošní debata ke státnímu rozpočtu na rok 2009 nabyla poněkud surrealistických rozměrů nejen na půdě Poslanecké sněmovny, ale také odborné veřejnosti. Poprvé v dějinách České republiky máme tak nerealistický rozpočet, že ani vláda, která ho předkládá, není schopna předstírat, že věří vlastnímu návrhu. Ne že by v historii České republiky nebyly napjaté rozpočty, ne že by v nich občas nebyly nějaké dílčí, více či méně skryté rezervy či vaty v řádu miliard korun na straně výdajové, ne že by občas některá z vlád tu a tam nebyla v pokušení přihodit na příjmové straně miliardu, aby rozpočet takzvaně vyšel. Nikdy však nebyl státní rozpočet takříkajíc mimo jako letos.

Topolánkova vláda běžnou praxi nějaké té miliardy sem tam zvedla o řád na desítky miliard českých korun. Můžeme bez uzardění říci, že Topolánkova vláda je v tomto naprosto avanturistická a nezodpovědná.

Státní rozpočet na rok 2009 je sestaven na základě prognózy hospodářského růstu ve výši 4,8 %. Tomuto číslu už dnes nevěří ani sám ministr financí, vlastně mu těžko kdo věřil už tehdy, když rozpočet vznikl. Ministerstvo financí má prognózu růstu v roce 2009 ve výši 3,7 % HDP, guvernér České národní banky pan Zdeněk Tůma již před časem připustil, že růst může být pod 3 % hrubého domácího produktu, Mezinárodní měnový fond již pracuje s odhadem 2 % růstu, americká banka JPMorgan Chase již pracuje s odhadem záporného růstu hrubého domácího produktu České republiky v roce 2009 ve výši minus 1 %. A sama vláda již pracuje s modelem, kde, jak jsem se dozvěděl v nedělních otázkách Václava Moravce, jedna varianta pracuje s poklesem, nemýlím-li se, 1 %. Takže v příjmech rozpočtu bude chybět 40, ale možná až 70 miliard korun.

Jaké jsou důsledky těchto prognóz pro státní rozpočet pro rok 2009. V případě, že vezmeme jako nejvěrohodnější prognózu Mezinárodního měnového fondu, dnes již zřejmě překonanou, chybí ve státním rozpočtu, jak jsem naznačil, kolem 36 miliard korun. Ale pokud vezmeme, že má pravdu, že může mít pravdu JPMorgan Chase, že varianta, projednávaná vládou, může se jednat o vyšší deficit o nějakých 66 až 70 miliard korun.

Topolánkova vláda tedy předkládá naprosto nevěrohodný rozpočet, naprosto explicitně lže občanům. Ještě nikdy nebyl státní rozpočet sestaven tak nevěrohodně jako právě v letošním roce.

Dramatický vývoj na světových finančních trzích v minulém a letošním roce se v návrhu rozpočtu vůbec neobráží.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP