(14.20 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. O slovo se přihlásil pan místopředseda Filip. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážené paní a pánové, krátkou reakci. Pane premiére, kdybyste byl co k čemu, tak tu zprávu tady máme, ať máme podle čeho posuzovat vaše ústní uvedení takové zprávy. My jsme to požadovali s písemnou zprávou. Vy nejste ochoten ji předložit, tak nám tady nelžete! (Poslanci KSČM tleskají.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. Nyní budeme hlasovat o návrhu pořadu 44. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Zagonguji.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 2, z přítomných 196 poslankyň a poslanců pro 99, proti 94. Návrh byl přijat.

 

Proběhne kontrola hlasovacích listin. (Děje se.) Kontrola hlasovacích listin proběhla. Vše je v pořádku. Konstatuji, že program 44. schůze byl schválen. (Potlesk z řad koalice.)

 

Prvním bodem je

 

1.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Italské republiky
o ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Italskou republikou
o podpoře a ochraně investic, podepsané dne 22. ledna 1996 v Římě,
která bude sjednána formou výměny verbálních nót
/sněmovní tisk 630/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Vážené dámy, vážení pánové, dvakrát se na tento návrh nedostalo, teď byl zařazen na program schůze, proto jsem požádal, aby byl zařazen jako první bod na program této mimořádné schůze, abychom nejitřili velmi dobré vztahy mezi Českou republikou a Itálií. Jedná se o vypovězení bilaterální smlouvy dohodou. Vypovězení proto, že Evropská unie doporučila svým členům, aby bilaterální smlouvy na ochranu investic ukončili a řídili se primárním právem, což je výhodné. Obě dvě země se v rámci dobrých vztahů dohodly tak, že ukončí tuto smlouvu vzájemnou dohodou, aby se nepřistupovalo k nástroji, že jedna to vypovídá druhé.

Vzhledem k tomu, že tato dohoda by měla podle původních předpokladů vstoupit v platnost 15. prosince, dovoluji si požádat zpravodaje, aby v rámci podrobné rozpravy navrhl zahraničnímu výboru a Poslanecké sněmovně zkrácení lhůty. V opačném případě si tak dovolím udělat já jako poslanec Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka - ale mám zde poznámku, že by mělo dojít ke změně zpravodaje, že by měl tento návrh zpravodajovat pan Tomáš Dub. Je tomu tak. Musíme ale o tomto návrhu hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí se změnou zpravodaje, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3, z přítomných 196 poslankyň a poslanců pro návrh 154, proti nula. Konstatuji, že pan Tomáš Dub byl ustanoven zpravodajem pro první čtení.

 

Pane poslanče, poprosím vás, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Tomáš Dub: Já vám děkuji, pane předsedo, za možnost zpravodajovat místo paní poslankyně Mallotové tento tisk. Jedná se o vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Italské republiky o ukončení platnosti Dohody mezi Českou republikou a Italskou republikou o podpoře a ochraně investic, podepsané dne 22. ledna 1996 v Římě, která bude sjednána formou výměny verbálních nót.

Myslím, že se jedná o standardní dohodu, tak jak probíhají procesy v Evropské unii. Souhlasím s panem předkladatelem, s tím, co tady bylo řečeno. Dovoluji si konstatovat, že tato dohoda nebude mít žádné zvláštní nároky na státní rozpočet ani není v rozporu s právem naším, ani s právem Evropských společenství. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Poprosím vás, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám zatím žádnou písemnou přihlášku, ale vidím - z místa se hlásí pan poslanec Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, nevidím sice tuto dohodu tak naléhavou, jsou věci, které se mně zdály být naléhavější, nicméně do programu dnešní schůze zařazeny nebyly.

Pokud jde o tisk 630, tak vzhledem k "úspěchům" ve sporech, které v oblasti ochrany investic vedla a vede Česká republika, vidím jako rozumné spolehnout se na právní vztahy, které v této oblasti jsou v rámci Evropské unie, ačkoli v důvodové zprávě nejsou vůbec specifikovány. Myslím, že je i rozumné souhlasit s ukončením dvoustranných smluv s členskými státy Evropské unie, a to včetně ustanovení o ochraně již uskutečněných investic v době ukončení platnosti příslušné smlouvy. Myslím si ale, že je nutné požadovat aspoň pro jednání ve výborech - a kromě výboru zahraničního se domnívám, že je třeba, aby se smlouvou zabýval také rozpočtový výbor, což navrhuji - podrobnou specifikaci toho, jak je věc zajištěna právem Evropské unie, a to i pro další případy, které jako návrhy týkající se dalších zemí lze očekávat.

Za nepřípustné ale pokládám jednání o návrhu v Poslanecké sněmovně, který obsahuje jen neoficiální překlad nějakého dokumentu. To se bohužel vyskytuje opakovaně. V daném případě jde o nótu ministerstva zahraničních věcí Italské republiky. Znění této nóty má být jako text převzato do navržené nóty, kterou se chystá odpovědět naše velvyslanectví v Římě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP