Začátek schůze Poslanecké sněmovny
2. prosince 2008 ve 14.10 hodin

Přítomno: 196 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych poprosil, abyste se posadili, ztišili a já mohl zahájit další naši schůzi.

(Po chvilce:) Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych poprosil, abyste se posadili, ztišili a já mohl zahájit 44. schůzi.

(Po další chvilce:) Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, potřetí vás žádám o ztišení a usazení.

(Opět se čeká na klid v sále.)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 44. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Poprosím vás o to, abyste se ztišili.

(Z lavic zaznívá: Ššš! V sále je nadále hluk.)

Ještě jednou se pokusím, abyste se ztišili, vážené poslankyně, vážení poslanci, abych mohl pokračovat.

(Další odmlka vzhledem k ruchu v sále.)

Schůzi jsem svolal podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 59 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána přes poslanecké kluby ve středu 26. listopadu 2008.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, oznámili, kdo má náhradní kartu nebo žádá o její vydání. Doposud tak učinili: pan poslanec Tluchoř - náhradní karta číslo 35, paní poslankyně Konečná - náhradní karta číslo 2, pan premiér Topolánek - náhradní karta číslo 31, pan poslanec Dimitrov - náhradní karta číslo 32, pan poslanec Martínek - náhradní karta číslo 38, pan poslanec Rafaj - náhradní karta číslo 40, pan poslanec Doktor - náhradní karta číslo 41, pan poslanec Šťastný - náhradní karta číslo 42. A paní poslankyně Jakubková - náhradní karta číslo 43.

 

Nyní přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Ladislava Mlčáka a poslankyni Lucii Talmanovou. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1. Z přítomných 196 poslankyň a poslanců pro návrh 191, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 44. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Ladislava Mlčáka a poslankyni Lucii Talmanovou.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Hojda, pan poslanec Hrnčíř - ale toho jsem zahlédl. (Hlas z lavic.) Pan poslanec Hrnčíř je omluven. Pan poslanec Michalík je taktéž omluven.

Z členů vlády se omlouvají pan ministr Jehlička, pan ministr Schwarzenberg a pan ministr Vondra.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 44. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhovat změnu nebo doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený program.

O slovo před hlasováním požádal pan místopředseda Filip, poté pan premiér Topolánek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo. Prosím, pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane předsedo vlády, členové vlády, paní a pánové, já si dovolím jen odůvodnit nejen stanovisko své, ale stanovisko klubu Komunistické strany Čech a Moravy k návrhu pořadu schůze a k našemu postupu.

Když jsme v úterý minulý týden neschválili program řádně svolané schůze Poslanecké sněmovny podle harmonogramu, bylo jasné, že jednotlivé politické kluby mají určité druhy priorit, které by měla schůze Poslanecké sněmovny zahrnovat. Proto mě výrazně překvapilo, že schůze je svolána na základě žádosti jednoho politického klubu. Ještě ve středu při jednání organizačního výboru jsem navrhoval, že by případný program schůze, aby nezkolabovala schůze, měl být určen na formátu buď předsedů poslaneckých klubů, nebo když už by nějak nedošlo k dohodě, na formátu předsedů politických stran. K ničemu takovému nedošlo.

My máme zájem, aby Poslanecká sněmovna projednala nejen předložené návrhy zákona o referendu, ať už jde o Lisabonskou smlouvu nebo o smlouvy mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými. My máme zájem a vyjádřili jsme to naším pozitivním návrhem, aby Poslanecká sněmovna jednala o bezprecedentním zvýšení cen elektrické energie. Máme zájem, aby se projednávala otázka poplatků ve zdravotnictví, abychom toho byli schopni dosáhnout alespoň k 1. lednu, aby jednotlivá zdravotnická zařízení měla jasno. Nic takového do programu neprošlo.

Nezlobte se, stanovený program v podstatě vyjadřuje preference pouze jedné politické strany. Není ani preferencí koalice. Klub KSČM nebude hlasovat pro takto stanovený program.

Děkuji vám. (Tleskají poslanci KSČM.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo.

Pan premiér se odhlásil z rozpravy, ale zase se přihlásil pan místopředseda Zaorálek. Takže prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrý den, dámy a pánové. Já nebudu nic moc vysvětlovat to hlasování, protože od posledního pokusu, aby zasedala Sněmovna, se příliš mnoho nezměnilo. Já bych možná jenom udělal takovou poznámku, že jsem mluvil s jedním známým, který mi říkal, že navštívil psychiatrickou léčebnu a viděl tam takový zajímavý obraz. Seděli tam kolem jednoho stolu a hráli karty čtyři chovanci. A říkal mi, že co ho docela šokovalo, že oni sice hráli karty, ale každý měl v ruce úplně jiné karty. Jeden měl ferblové, druhý žolíkové, třetí měl nějaké večerníčky z pexesa apod. A oni jako kdyby se jeden stáhl, praštil a řekl, bouchl a řekl "a já to beru" jako. A ti nevzrušeně každý si házel ty svoje karty a tak si hráli tuhle podivuhodnou hru. Mně připadá, že tohle byl docela dobrý obraz toho, co někdy vidím tady ve Sněmovně. Prostě to, že si tady jedna strana přijde se svými kartami a hraje si je tady úplně bez ohledu na to, co dělá ta druhá. A hodlá takto i vítězit, i se radovat z porážek a z vítězství.

Já si myslím, že to, oč nám šlo, když jsme také odmítli minulou schůzi, bylo, aby pokud se někomu nedostává hlasů, aby se sedlo a jednalo se o tom, jak by měl vypadat program schůze. Od minulé schůze se nic takového nestalo, takže dneska tu budeme zase hrát každý jeden ferbla, druhý kanastu a budeme pokračovat jako minule. (Tleskají poslanci ČSSD.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. O slovo se přihlásil premiér Mirek Topolánek. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, já jsem bral to hlasování minule jako signální, když jste chtěli prokázat, že vás nezajímají některé zákony. Nicméně mezi těmi, které byly na pořadu schůze, byly takové, které vás zajímat musí a zajímají českou veřejnost. To není jenom rozpočet pro příští rok. Zkuste potom vysvětlovat svým starostům, občanům, když budeme v rozpočtovém provizoriu, že jste neschválili rozpočet, že jste nebyli ochotni vůbec ho ani projednávat.

Dnes je na vaši žádost zařazen bod číslo 2, bod informace předsedy vlády o finanční krizi a případných ekonomických dopadech na Českou republiku. Já samozřejmě, když tato schůze nebude, tak na internetu nebo jiným prostřednictvím budu informovat vás i veřejnost. Ale připadá mi škoda, že se ochudíme o tuto diskusi, kterou vy jste sami požadovali a sami vyvolali.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP