(14.30 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Já bych jen potřeboval, abyste mi svůj návrh bodu předal písemně.

Dále vystoupí pan Václav Mencl. Připraví se pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Dámy a pánové, dovolte, abych jako zpravodaj bodu 51, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 62/1988 Sb., o geologických pracích, požádal o vyřazení z programu schůze. Důvod je takový, že o tomto zákoně jedná tripartita. Jednání nejsou ukončena a domnívám se jako zpravodaj, že by bylo vhodné, abychom závěry tripartity znali už v prvním čtení. Děkuji. (V sále je obrovský hluk!)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, bod je číslo?

 

Poslanec Václav Mencl: Je to bod číslo 51.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. 51.

Dále vystoupí pan poslanec Exner. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, já mám dva návrhy.

Za prvé. Na minulé schůzi jsme velmi zrychlili projednávání prvního čtení tisku 606, vládního návrhu, kterým se překládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s přístupem Smlouva mezi státy, které jsou stranami Úmluvy o založení Evropské kosmické agentury, a Evropskou kosmickou agenturou o ochraně a výměně utajovaných informací. Tento bod je nyní zařazen do návrhu programu jako bod 71. (Hluk v sále trvá!) Vzhledem k tomu, že je to spojeno s potřebou schválení pokud možno do konce listopadu v obou komorách Parlamentu kvůli velké naději na umístění úřadu této agentury, který je spojen s kosmickou navigací, do České republiky, navrhuji, aby to, co se nepovedlo -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, promiňte, já vás přeruším. Požádám Sněmovnu o klid. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Václav Exner: … na poslední schůzi, abychom napravili ještě dnes. A proto navrhuji, aby tento bod byl zařazen na dnes odpoledne mezi body, které navrhl pan ministr Schwarzenberg, smlouvy, za bod č. 70. Byl by to tedy devátý bod a ostatní navržené body by se posunuly. Jednání v zahraničním výboru proběhlo naprosto bezkonfliktně a návrh je předkládán ve shodě s předsedou vlády a ministrem školství, mládeže a tělovýchovy, který byl v prvním čtení předkladatelem tohoto zákona.

Za druhé. Pan ministr Schwarzenberg navrhl, abychom z dnešní schůze vyřadili bod č. 68, kterým je Dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými o zpracování údajů jmenné evidence cestujících leteckými dopravci a o jejich předávání Ministerstvu vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických, podepsaná za Evropskou unii v Bruselu 23. července 2007 a za Spojené státy ve Washingtonu 26. července 2007, ale zároveň navrhl, abychom přednostně dnes projednali bod č. 79, který se týká stejného problému s Austrálií, a sice Dohodu mezi Evropskou unií a Austrálií o zpracování údajů jmenné evidence cestujících ze zdrojů Evropské unie leteckými dopravci a o jejich předávání Australské celní správě, podepsanou v Bruselu 30. června letošního roku. Vzhledem k tomu, že jde o stejnou problematiku, že ministr navrhuje vypuštění bodu 68, ale zároveň navrhuje předprojednání bodu 79, já naopak, pane předsedo, navrhuji, aby bod 79 byl také vypuštěn z programu dnešní schůze, pokud snad pan ministr neuvede nějaké zvláštní důvody.

Jde o to, že smlouva, kterou bychom měli uzavřít jménem Evropské unie a členských států s Austrálií, je odnoží smlouvy, která vlastně je v projednávání se Spojenými státy americkými již daleko přes rok, a jedná se vlastně o podřízenou problematiku. Bylo by nesmyslné, abychom základní smlouvu vyloučili z programu a naopak urychlovali projednání této podřízené smlouvy.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan ministr Liška. Připraví se pan ministr Bursík. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Vážená Sněmovno, já bych chtěl požádat o pevné zařazení bodu 10, tisku 573, vládního návrhu zákona o předškolním, základní, středním a vyšším odborném a jiném vzdělávání, a to pevně druhé čtení jako první bod tento pátek 28. To znamená v pátek ráno 28. bod 10, tisk 573. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí pan ministr Bursík. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Vážený pane předsedo Sněmovny, dámy a pánové, rád bych požádal o pevné zařazení čtyř bodů, a to v pátek jako první pevně zařazené po právě načteném bodu pana kolegy ministra Lišky. Jedná se o sněmovní tisk 652, návrh zákona o ochraně zemědělského půdního fondu; sněmovní tisk 550, vyslovení souhlasu Návrh na ratifikaci Protokolu o registrech, úniku a přenosu znečišťujících látek, a nakonec sněmovní tisk 633 - vyslovení souhlasu s ratifikací Protokolu o ochraně a udržitelném využívání biologické a krajinné rozmanitosti. Prosil bych pěkně tyto tři tisky zařadit pevně v pátek po přede mnou načteném návrhu za pevně zařazený tisk ministra Lišky. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, byly to tři tisky? (Ano.) Vy jste na začátku říkal čtyři, proto jsem jaksi znejistěl, když jste říkal jenom tři.

Nyní vystoupí pan poslanec Krupka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi z důvodu nepřítomnosti pana ministra Langera celý tento týden požádat o pevné přeřazení bodů. Budou to dvě skupiny. První skupina je celkem osm mezinárodních smluv, které jsou označeny pod jednotlivými body. S dovolením pro krátkost bych načetl jenom číslo bodu a sněmovní tisk.

Bod 71 - sněmovní tisk 606, bod 80 - sněmovní tisk 600, bod 81 - sněmovní tisk 601, bod 82 - sněmovní tisk 602, bod 83 - sněmovní tisk 603, bod 85 - sněmovní tisk 614, bod 92 - sněmovní tisk 635 a bod 95 - sněmovní tisk 654. Všech těchto osm smluv aby bylo přeřazeno na úterý 2. prosince po již pevně zařazených pevných bodech, předpokládám po skupině bodů, které tady načetl před chvílí pan ministr Pospíšil.

Vedle toho, vlastně ze stejného důvodu, přeřadit bod 19 - sněmovní tisk 598, vládní návrh zákona o základních registrech, na pátek 5. prosince s tím, že tady není vyžadováno nějaké pevné hodinové zařazení a nechat tady spíš prostor pro nějaké urgentnější případy, čili někdy v průběhu dne, ale na 5. prosince. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Šimonovský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já se na vás obracím také s žádostí o pevné zařazení bodu 32, kterým je tisk 658, návrh novely o elektronických komunikacích. Já jsem pro první čtení zpravodajem tohoto zákona a požádal mě pan ministr Říman z důvodu toho, že odjíždí na zahraniční cestu do Bruselu, tak by rád prosadil a požádal Sněmovnu, aby pevně zařadila tento bod na pátek 28. 11., nejlépe jako první bod po případných třetích čteních. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Marková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Dámy a pánové, dovolte mi předložit dva návrhy. Tím prvním je návrh na zařazení nového bodu do programu schůze, a to sněmovního tisku 504, poslanecký návrh zákona, kterým se mění zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP