(15.30 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře, za úvodní slovo. Poprosil bych teď zpravodaje ústavněprávního výboru. I když teď si uvědomuji, že možná teď ani slovo pro vás není, protože vy dostanete slovo až se závěrečným vystoupením. Pokud chcete vystoupit, tak můžete.

 

Poslanec Jiří Polanský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Podám stručnou informaci o stavu nebo o změnách mezi druhým a třetím čtením. (Předsedající souhlasí.) Informace spočívá v tom, že bylo podáno 12 pozměňovacích návrhů od jednotlivých poslanců plus rozsáhlý pozměňovací návrh ústavněprávního výboru. Dvanáct návrhů, to jsou všechny, které zazněly při minulém druhém projednávání z úst jednotlivých poslankyň a poslanců, všechny tyto návrhy jsou zapracovány ve sněmovním tisku 410/3, který byl rozdán, nebo distribuován všem poslancům včas, čili lhůta 72 hodin byla dodržena.

Jinak pro informaci: byl podán návrh na zamítnutí při druhém čtení, ale to budeme řešit procesně až na začátku hlasování. Tolik jenom na úvod projednávání této normy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji za ten přehled. Teď otevírám rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Jaromír Tejc jako první. Písemné přihlášky tady nevidím, nemám. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych krátce vystoupil stejně jako ve druhém čtení se stanoviskem sociální demokracie k tomuto návrhu zákona.

Dovolil bych si navázat na pana ministra spravedlnosti a vyslovit souhlas s tím, že nový trestní zákon Česká republika potřebuje a že potřebujeme kvalitní novou normu, která nebude novelizována v takovém počtu, jak tomu bylo u zákona, který platil mnoho desítek let. Potřebujeme nový trestní zákon a uvědomovali jsme si to v této sněmovně a uvědomovaly si to i minulé vlády sociální demokracie, které připravovaly zákon a které v roce 2006 podle mého názoru alespoň z 80 % shodný co do obsahu zákon předložily do Poslanecké sněmovny. Nicméně tehdy v předvolební vřavě zákon nebyl přijat, a proto je tady dnes přepracovaný a s částečnými změnami.

Sociální demokracie si je vědoma své odpovědnosti toho času druhé největší politické strany právě za tak zásadní oblast, jako je úprava trestního práva. Proto jsme byli a jsme i v tuto chvíli ochotni ke kompromismům, které nakonec s největší pravděpodobností povedou ke schválení tohoto zákona již dnes a povedou k dohodě napříč politickým spektrem.

Trošku mě mrzí, že pozměňovacích návrhů, které byly k tomuto návrhu zákona předloženy, je poměrně velké množství s ohledem na dobu, kterou tento zákon procházel Poslaneckou sněmovnou, a nepodařilo se je vypořádat, případně se nepodařilo přesvědčit předkladatele, aby dojednali tyto návrhy prostřednictvím ústavněprávního výboru. Nicméně pevně věřím stejně jako ostatní kolegové z ústavněprávního výboru - i když bych nechtěl samozřejmě hovořit za všechny - že to velké množství pozměňovacích návrhů nakonec v případě jejich přijetí či nepřijetí nepovede k ohrožení zákoníku jako celku.

Myslím, že ta vzácná shoda, která tady, alespoň doufám, bude panovat při přijímání zákona, povede k tomu, že bude mít nejméně stejnou životnost, jako to bylo u trestního zákoníku ze 60. let, a že povede k tomu, že české ulice budou bezpečnější a v bezpečí budou čeští občané. Budu si to přát a budeme na tom společně pracovat i teď při hlasování o pozměňovacích návrzích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Hlásí se pan poslanec Grospič do rozpravy ve třetím čtení. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych rovněž vystoupil se stanoviskem Komunistické strany Čech a Moravy k navrženému trestnímu zákonu.

Chtěl bych tady úvodem říci, že Komunistická strana Čech a Moravy se nebránila a nebrání diskusím o novém trestním kodexu. Je si vědoma problematiky téměř 62 novelizací stávajícího trestního zákona. Základní výhrady vůči novému trestnímu zákonu se odvíjejí u Komunistické strany Čech a Moravy z pohledu toho, že předložený návrh trestního zákona je obalen značným nánosem ideologického balastu a kriminalizuje určité myšlenky spojené s komunistickou stranou a s naší minulostí, které zásadně odmítáme. Vadí nám zejména, že se tyto věci promítají do skutkových podstat trestných činů obsažených v § 353, jako je podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, že jde i o skutkovou podstatu v § 397, genocida, nebo skutkovou podstatu v § 399, jako je apartheid a diskriminace skupin lidí, skutkovou podstatu v § 400, založení a podpora propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, v § 402, popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy, anebo v § 410, perzekuce obyvatelstva. Myslíme si, že v moderním trestním právu by tyto předpojatosti a tato ideologizace neměly být.

My se dále domníváme, že je ke škodě trestního kodexu, že upouští váhu materiálního korektivu a přechází na formální posuzování trestného činu. Vítáme, že se navrhuje v předloženém kodexu zpřísňovat hranice trestní odpovědnosti pro nejzávažnější trestné činy. Na druhou stranu upozorňujeme, že se snižuje hranice trestu pro většinu majetkových trestných činů, tedy u kriminality, která nejvíc dopadá na většinu obyvatel této společnosti.

My z těchto důvodů jsme navrhli zamítnutí trestního zákona ve druhém čtení. Myslíme si, že má své opodstatnění a že by se diskuse nad novým trestním zákonem měla odvíjet v jiném smyslu slova.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci. Prosím paní poslankyni Šojdrovou, která je další přihlášená do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, dovolte, abych v zastoupení předsedy klubu podala krátké vyjádření.

My jsme si vědomi toho, že nás čeká velmi závažné hlasování. Mezi pozměňovací návrhy byly předloženy takové návrhy, jejichž schválení či neschválení bude rozhodující pro náš další postup při závěrečném hlasování. Proto prosím, aby byla předtím, než bude hlasováno o návrzích ve třetím čtení, umožněna porada klubu KDU-ČSL. Děkuji. Upřesním - na dobu 15 minut.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Takže já jenom uvažuji, jestli uprostřed této rozpravy ještě. Před hlasováním, takže můžeme dokončit. Takže pokračujeme v rozpravě. Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy. Zdá se, že jsme rozpravu vyčerpali. V tom případě rozpravu končím.

Připadá mi, že navrhovatel, pan ministr, už svoje řekl, takže o závěrečné slovo už nebude usilovat, ani zpravodaj. V podstatě máme pouze hlasování. Takže tady zazněl návrh, abychom před hlasováním přerušili sněmovnu na 15 minut. Tomu vyhovím. Trochu to zaokrouhlím. Jestli dovolíte, vyhlásím pauzu tak, že budeme pokračovat v 16 hodin. V 16 hodin se sejdeme k hlasování.

 

(Jednání přerušeno v 15.39 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP