(16.00 hodin)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Závazné parametry my nezpochybňujeme, nicméně jakým způsobem jich chceme dosáhnout, o tom si chceme rozhodovat sami.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tuto odpověď. Já se tedy ptám ještě pana kolegy Krilla, zda chce doplnit svou interpelaci ještě dotazem.

 

Poslanec Petr Krill: Ano. Děkuji, paní předsedající. Měl bych ještě dva krátké dotazy. Pan premiér se zmínil o možné dostavbě Temelína. Chci se zeptat, jestli padla v diskusi na Evropské radě i otázka jaderné energetiky. A ta druhá otázka je, jestli padla zmínka o přípravě summitu se zeměmi kolem Kaspického moře jako zdroje možné energie.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Pane premiére, prosím o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Velmi rychle, protože je 16 hodin. My jsme prosadili společně se Slovenskem jaderné fórum. Teď v pondělí proběhne třetí jaderné fórum v Bratislavě.

Na evropském summitu a na Evropské radě se mluví o jaderné energetice, i když v poslední době spíše v souvislosti s uzavíráním Ignaliny, litevské jaderné elektrárny. Nicméně jádro se stalo konečně standardní diskusí. To neznamená nic jiného než určité zamezení tabu, které tady figurovalo.

Co se týká summitu Evropské unie Trans Caspian, to znamená trojkového summitu, ten se nám podařilo prosadit. A právě se zeměmi dodavatelskými typu Kazachstán, Turkmenistán, Ázerbájdžán a tranzitními typu Gruzie, Ukrajina, Turecko a dalšími by měla proběhnout trojková, tzn. za účasti Francie, Švédska a České republiky, konference v průběhu příštího pololetí.

Já vám děkuji za pozornost a těším se znovu příště.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo vlády. Upozorňuji tedy všechny kolegyně a kolegy, že jsme vyčerpali čas, který byl věnován pro ústní interpelace na předsedu vlády, a můžeme se začít věnovat interpelacím, které jsou určeny ostatním členům vlády.

Ráda bych ještě oznámila, že bylo celkem předloženo jedenáct interpelací na členy vlády.

Zopakuji omluvy. Z dnešního jednání se řádně omlouvají z ministrů Martin Bursík, Jiří Čunek, Václav Jehlička, na odpoledne též Ivan Langer, Aleš Řebíček, Martin Říman a Karel Schwarzenberg. Před malinkou chvílí jsem dostala upozornění, že pan ministr Kalousek, který počítal s tím, že bude přítomen zde, se omlouvá. V Senátu právě probíhá diskuse na téma státní dluhopisový program, takže on neví, zda se stihne vrátit do doby, než bude projednávána jeho interpelace. Proto upozorňuje, že samozřejmě odpoví písemně. Tolik mé sdělení.

A já zde mám první interpelaci, nebo prvního interpelujícího. Je jím pan kolega Petr Wolf, který vznáší svou interpelaci na ministra životního prostředí Martina Bursíka, a to ve věci ovzduší. Prosím, pane kolego, máte dvě minuty.

 

Poslanec Petr Wolf: Vážený pane ministře, který tu, bohužel, nejste, jak vyplývá z výroční zprávy o životním prostředí, kterou v minulých dnech zveřejnila vláda, stav ovzduší v České republice je skutečně nedobrý. Nejhorší vzduch pak dýchají lidé na Ostravsku. Vaše vyjádření, že se ovzduší v naší zemi zlepšuje, je v poněkud příkrém rozporu s velice závažnými údaji předmětné zprávy. Je všeobecně známo, že největšími znečišťovateli jsou společnosti Mittal, EVRAZ a v poslední době BorsodChem. Sám jsem se informoval na české ochraně životního prostředí v Ostravě. Pokud shrnu jejich odpovědi, odpovědi několika úředníků, pak mi sdělili, že to vědí, ale nemohou s tím nic dělat.

Ptám se, k čemu ten ČIŽP je, jaké má pravomoci. Dodávám, že značné množství rakovinotvorných částic, které v ovzduší je, je nutné řešit. A proto se ptám, jaké konkrétní kroky připravuje vláda pro zlepšování ovzduší, zejména pak jaké kroky hodlá vláda a Ministerstvo životního prostředí učinit v této věci pro občany Ostravska, zvláště Ostravy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Bude vám odpovězeno písemně ve lhůtě, kterou stanovuje jednací řád.

S druhou interpelací byla vylosována paní poslankyně Milada Halíková. Obrací se na místopředsedu vlády Jiřího Čunka ve věci rozložení zvýšeného nájemného. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. K nepřítomnému ministru jsem už hovořila, ale k nepřítomným ministrům v množném čísle ještě ne, takže v tomto smyslu dneska premiéra.

Vážený pane místopředsedo vlády, při projednávání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě minulý týden jste uvedl, že předložení komunistického návrhu zákona o nájemném z bytů a jeho sjednávání - jedná se o návrh, který byl podán 8. října a poslanci ho mají pod číslem tisku 631 - vás vedlo k vlastnímu návrhu na rozložení zvýšeného nájemného vypočteného na rok 2010, a to na další dva roky. Váš návrh by se měl týkat všech krajských měst s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy a dále měst a obcí ve Středočeském kraji. Uznal jste, že by mohlo dojít k tak vysokému navýšení nájemného, které by bylo sociálně neúnosné. Požádal jste při této příležitosti poslance o podporu takového řešení.

Chci se vás proto zeptat, zda je již tento návrh hotový a kdy bude předložen. Jakkoli se může zdát, že rok 2010 je ještě daleko, považuji za důležité, aby občané, kteří žijí v nájemním bydlení, věděli, jak se budou jejich platby za nájemné vyvíjet. K dalšímu zvýšení nájemného přece dojde opět k Novému roku. Byla bych samozřejmě ráda, kdyby prošel návrh z dílny komunistických poslanců, ale pokládám za potřebné znát i podobu vámi avizovaného návrhu zákona.

Dále se vás chci zeptat na způsob naplnění dalšího vašeho slibu, a sice: Když jste v předvolebním období hovořil o tom - a tento návrh je publikován na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj a týká se přípravy podpory osob a rodin, které nejsou schopny hradit zvýšené nájemné, popř. (upozornění na čas) si jakékoliv náhradní bydlení zajistit. Očekávám odpověď na položené otázky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Bude vám též odpovězeno písemně ve stanovené lhůtě.

Zahajuji projednávání třetí interpelace. Prosím o slovo pana kolegu Břetislava Petra, který se obrací na ministra zemědělství Petra Gandaloviče ve věci nedovolené podpory. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, mezi billboardy, inzeráty a plakáty z předvolební kampaně bylo možno vidět celou řadu billboardů a inzerátů, kterými vláda nebo její jednotlivá ministerstva oznamovala, čeho bylo dosaženo v uplynulém období, co případně bude následovat v dalším období - jako že Česká republika bude předsedat půl roku Evropské radě nebo kampaň, pane ministře Gandaloviči, vašeho ministerstva, která zdůrazňovala v billboardech s názvem KLASA podporu konzumace českých, možná že už i nečeských potravin. Na uvedenou kampaň, jak jsem si zjistil u agentury, vynaložilo ministerstvo 180 milionů korun. Obdobně je to s reklamou Žiju bio, jejíž náklady představují 28 milionů korun. Dále je to kampaň Ryba je dobrá, zdravá a především domácí, která je určena na podporu konzumace sladkovodních ryb, s náklady 150 milionů korun. Sečteno a podtrženo, jedná se o 300 milionů korun.

Otázka první. Obecně platí, že se vyhodnocuje přínos reklamní kampaně, která může být přínosná, indiferentní nebo také záporná. Co víte o přínosu těchto kampaní a jakým způsobem jste to nechal, pane ministře, zjišťovat? Podle názoru odborníků se jedná o kampaň, která narušuje výrazným způsobem hospodářskou soutěž, o které tak rád hovoříte, že ji nesmíme narušovat, zejména v případech, kdy zemědělci žádají zásah proti monopolnímu chování nadnárodních prodejních řetězců. Další zajímavostí je skutečnost, že tyto prostředky -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane kolego, i vás musím upozornit na čas. Uplynul čas.

 

Poslanec Břetislav Petr: Ano. Děkuji. Já ještě budu mít minutu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za pochopení. Pan ministr Gandalovič má pět minut na odpověď na tento první dotaz.

**




Přihlásit/registrovat se do ISP