(14.50 hodin)

Poslankyně Jana Rybínová: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, vážená vládo, myslím, že pan ministr detailně uvedl změny, které se týkají novely, proto považuji za nadbytečné, abych cokoliv dodávala.

Nicméně jenom stručně bych chtěla upozornit na to, že ano, jedná se o technickou novelu zákona. Tento zákon o návykových látkách byl od jeho přijetí v roce 1998 mnohokrát novelizován a převážná většina provedených změn reagovala na nutnost uvedení našeho právního řádu v soulad s povinnostmi, které České republice vyplývají z jejích mezinárodněprávních závazků, ať na úrovni dohod a smluv přijatých v rámci OSN nebo závazků vyplývajících nám z členství v Evropském společenství.

Také já bych vás chtěla požádat o podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji zpravodajce, paní poslankyni. Otevírám obecnou rozpravu. Prosím, rozmyslete si, kdo se chce přihlásit do obecné rozpravy k návykovým látkám, k zákonu č. 167. Já tady písemnou přihlášku nemám. Není nikdo, kdo by se hlásil do obecné rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí do obecné rozpravy, obecnou rozpravu mohu ukončit.

Asi už není nic, co by nám sdělil navrhovatel nebo zpravodajka. Můžeme se zabývat pouze návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví. Má někdo jiný návrh než výbor pro zdravotnictví - návykové látky? Pokud nevidím žádnou ruku, budeme hlasovat o tomto návrhu.

 

Kdo tedy souhlasí, aby předložený návrh byl přikázán výboru pro zdravotnictví? Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 88. Přihlášených 168. Pro hlasovalo 155, proti žádný. Takže bylo přijato. Návrh byl tedy při prvém čtení přikázán zdravotnímu výboru.

 

To je vše, co jsme mohli udělat. Děkuji navrhovateli i paní zpravodajce a končím projednávání bodu číslo 34.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

83.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda o účasti Bulharské republiky a Rumunska
v Evropském hospodářském prostoru, podepsaná v Bruselu dne 25. července 2007
/sněmovní tisk 579/ - prvé čtení

 

Tady bych požádal ministra zahraničí Karla Schwarzenberga a prosím ho, aby se ujal téhle věci. I tady samozřejmě jsme u smlouvy v prvém čtení. Pane ministře, prosím, máte úvodní slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Pane předsedající, dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vláda předkládá Parlamentu žádost o vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody o účasti Bulharské republiky a Rumunska v Evropském hospodářském prostoru. Tato dohoda byla podepsána 25. července v Bruselu na jednání Výboru stálých zástupců. Vláda České republiky schválila předmětný návrh k ratifikaci dohody v březnu 2008. (V sále je stálý hluk.)

Dohoda o účasti Bulharské republiky a Rumunska v Evropském hospodářském prostoru se sjednává na základě členství České republiky v Evropském hospodářském prostoru.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, pane ministře, ale já bych také rád slyšel, co říkáte, a nedokážu se spokojit s tím, že to prostě zaniká. Zaniká to.

Já bych požádal opravdu všechny poslance, které nezajímá dohoda Bulharska a Rumunska v Evropském hospodářském prostoru, aby šli debatovat jinam. A tady se budeme věnovat pouze tisku 579 a vystoupení pana ministra Schwarzenberga.

Prosím, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Dohoda o účasti Bulharské republiky a Rumunska v Evropském hospodářském prostoru se sjednává na základě členství České republiky v Evropském hospodářském prostoru, respektive na základě článku 128 Dohody o Evropském hospodářském prostoru, který stanovuje, že každý nový členský stát Evropského společenství má povinnost se stát zároveň smluvní stranou Dohody o Evropském hospodářském prostoru. Evropský hospodářský prostor vznikl 1. ledna 1994 dohodou uzavřenou mezi Evropským sdružením volného obchodu, Evropským společenstvím a jeho členskými státy. Vytvoření Evropského hospodářského prostoru umožnilo rozšířit vnitřní trh Evropského společenství.

Evropská komise zahájila vyjednávání s Bulharskem a Rumunskem 6. července 2006. Rozhovory byly úspěšně dokončeny po vstupu Bulharské republiky a Rumunska do Evropské unie, a to 29. března 2007.

Dohoda o Evropském hospodářském prostoru je založena na teritoriálním rozšíření účinku komunitárního práva v oblasti vnitřního trhu. Po obsahové stránce jde v Dohodě o účasti Bulharska a Rumunska v Evropském hospodářském prostoru převážně o adaptaci smluvních podmínek rozšíření počtu smluvních stran.

Vlastní jednání o přistoupení Bulharské republiky a Rumunska se zaměřuje zejména do oblasti finančních instrumentů, vyrovnání sociálních a ekonomických nerovností. Státy Evropského společenství volného obchodu poskytnou 41,5 milionu eur pro Bulharsko a 98,5 milionu eur pro Rumunsko prostřednictvím finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru a Norska. Tyto finanční příspěvky se poskytují na základě čtyř souvisejících právních instrumentů, které byly Evropským společenstvím společně s dohodou dojednány. Jejich uzavření spadá do výlučné pravomoci Evropského společenství, a nejedná se tudíž o mezinárodní smlouvy uzavírané Českou republikou.

Vzhledem k stěžejnímu charakteru dohody pro plnohodnotné fungování Bulharska a Rumunska, tedy členských zemí Evropského hospodářského prostoru, a z důvodu vhodnosti co nejdřívějšího ukončení ratifikačního procesu členskými státy Evropské unie si dovoluji Poslaneckou sněmovnu požádat o zkrácení lhůty pro projednávání dohody ve výborech o 35 dní.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vám také děkuji, pane ministře. Poprosím pana poslance Petra Krilla, který je zpravodajem pro prvé čtení, aby přednesl svou zpravodajskou zprávu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP