(14.46 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Přátelé, ještě jednou vás poprosím, kdybychom zasedli do lavic. (Zvoní.)

 

První bod, který máme nyní projednat podle schváleného programu, je

 

34.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 575/ - prvé čtení

 

Tento zákon by měl z pověření vlády předložit ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Vidím ho, je tady. Jsme v prvém čtení a prosím pana ministra Julínka, kdyby se ujal slova, a já bych pro něj požádal, aby ve Sněmovně byl klid. Děkuji.

Prosím, pane ministře, udílím vám slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovolte, abych krátce uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů. Dochází k technické novele, jak jsme již zvyklí u tohoto zákona. Dovolte, abych uvedl tento vládní návrh.

Důvodem pro dnes předkládanou novelizaci zákona o návykových látkách je nutnost reagovat na rozhodnutí komise OSN pro omamné látky o zařazení látky oripavin na seznam omamných látek jednotné úmluvy o omamných látkách. Dále bylo potřeba reagovat na rozhodnutí Rady Evropského společenství zařadit do seznamu psychotropních látek látku benzylpiperazin.

Dále bylo rovněž nutné reagovat na změny v legislativě Evropského společenství zavádějící nový režim pro zacházení s prekurzory drog. Jedná se zejména o nový režim povolování při zacházení s prekurzory u osob provozujících lékárnu, veterinární ordinaci, u orgánů veřejné moci, ozbrojených sil a výzkumných pracovišť a laboratoří uvedených ve vyhlášce č. 83/2002 Sb. Podle platné legislativy Evropských společenství již nelze nadále zachovat dosavadní režim podle stávajícího zákona, tj. zacházet s prekurzory bez povolení k zacházení. Jak z výše uvedeného vyplývá, je v současné době problematika prekurzorů drog již plně pokryta výše uvedenými přímo použitelnými předpisy Evropských společenství. Stávající znění zákona, tak jak bylo koncipováno při nabytí jeho účinnosti v roce 1998, však s touto skutečností nepočítalo, a došlo proto k propojení problematiky prekurzorů drog s problematikou omamných a psychotropních látek, jejichž právní úprava vychází především z jednotné úmluvy o omamných látkách a úmluvy o psychotropních látkách.

Závěrem bych vás chtěl požádat, vážený pane předsedo, dámy a pánové, o podporu předkládaného vládního návrhu zákona při jeho následném legislativním projednávání, aby mohl nabýt účinnosti s ohledem na to, kdy je v něm obsažena transformace právních předpisů Evropského společenství, a to možná co nejdříve.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. (Stálý hluk v jednací síni.) Stejně bych si představoval, že by tady mělo být tišeji. Kolegyně a kolegové, já vás moc prosím o klid. Vím, že tady byla zjitřená atmosféra, ale myslím, že jsme to vyřešili, takže nyní bychom se měli zase znovu soustředit na ty zákony, které máme před sebou. Proto vás prosím, kdybyste hovory přesunuli mimo tuto síň, aby se tady dalo řádně v klidu jednat.

Nyní bych poprosil, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Jana Rybínová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP