(15.20 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Chce pan poslanec Tluchoř a předseda klubu ODS tohle osvětlit? Chce, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Beru to jako oslovení od pana kolegy Kováčika, a já to jistě rád osvětlím, přestože všichni víme, oč jde.

Jedná se o usnesení, které stanoví počet místopředsedů Poslanecké sněmovny, a usnesení, které stanoví počty členů ve výborech.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže stačí tohle vysvětlení? Pane předsedo (k posl. Kováčikovi), stačí tohle vysvětlení? (Posl. Kováčik dává najevo souhlas.) Stačí.

 

Takže nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Tluchoře, který navrhuje, aby byly zařazeny nové dva body na středu 4. 6., a to na odpolední jednání, a to tak, že by to byl šestý bod. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 20 z přítomných 189 poslankyň a poslanců pro bylo 101, proti 82. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále budeme hlasovat… Dojde ke kontrole hlasovacích listin, podle pohybu předsedů poslaneckých klubů tomu tak je. Chvíli vyčkám.

O slovo se přihlásil pan poslanec Jičínský. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedo, je to dost výjimečné, protože se většinou v hlasování nemýlím, ale bohužel se mýlilo hlasovací zařízení. Mám tam A, nehlasoval jsem pro návrh.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zpochybňujete hlasování?

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Žádám tedy o zpochybnění hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Slyšeli jsme námitku. Dávám hlasovat o námitce. Kdo souhlasí s námitkou, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 21 z přítomných 189 poslankyň a poslanců pro návrh 165, proti 2. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

 

Budeme tedy hlasovat znovu o návrzích pana poslance Tluchoře. Ten navrhl zařadit dva nové body: je to návrh na změnu usnesení Poslanecké sněmovny č. 8 z 1. schůze 14. srpna a další - návrh na změnu usnesení Poslanecké sněmovny č. 14 z 1. schůze 15. srpna.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 22 z přítomných 189 poslankyň a poslanců pro návrh 96, proti 91.

 

Dochází ke kontrole hlasovacích listin, chvíli počkám.

Kontrola proběhla, vše v pořádku? (Předsedové klubů dávají najevo souhlas.)

Takže konstatuji, že body 5 a 6 návrhu pana poslance Tluchoře byly zařazeny.

 

Dále budeme hlasovat o návrhu pana poslance Mlčáka, a ten navrhuje, aby bod 91, sněmovní tisk 466, byl zařazen jako první bod po obědě 6. 6. Je tomu tak? Ano je tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 23 z přítomných 189 poslankyň a poslanců, pro návrh bylo 141, proti 10, konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále zde mám návrh, který přednesl pan poslanec Benda. O jeho první části jsme již hlasovali. Nyní přednesl druhý návrh, a to zařadit body, nové body, druhá čtení bod 24, 25, sněmovního tisku 439 o policii a související zákony s policií, s tím, že nemohou být projednány dříve než 5. 6., třetí čtení pak jako bod 78, 79.

 

Dosavadní praxe to neumožňovala. Vždy se nejprve samostatně zkrátily lhůty, další den se pak samozřejmě nové body zařadily. Podle našeho, podle mého soudu si myslím, že tento návrh není hlasovatelný.

Pan poslanec…

 

Poslanec Jan Vidím: Jmenuji se Vidím, pane předsedo.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pan poslanec Vidím, Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Pane předsedo, domnívám se, že váš názor je chybný, že tento návrh je hlasovatelný, zpochybňuji, resp. namítám proti vašemu rozhodnutí.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Pan předseda Hašek má slovo. Prosím.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, určitě hodina a půl jednání Sněmovny a stálý maraton o tom, že vesměs schvalujeme, jak budeme pracovat následující dva týdny, není nic povznášejícího - možná i tři týdny, jak slyším tady za mnou - ale řekněme si, o co jde teď u tohoto hlasování.

Navrhuje se zařadit do programu policejní reforma. Docela klíčová věc, klíčová věc z pohledu resortu Ministerstva vnitra, a každý zákon má podle zákona o jednacím řádu k projednání lhůtu. Ta lhůta - je to velká smůla - nekončí dnes, ale zítra. To znamená, že teprve zítra skončí zákonná lhůta pro projednávání ve výborech. A byť je pravdou, že se příslušné výbory materií zabývaly, nikdo toto nezpochybňuje, tak skutečně dosavadní praxe Poslanecké sněmovny byla taková, že pokud zákon ještě neměl prošlou celou lhůtu, protože kdyby se dnes například rozhodl některý z výborů Poslanecké sněmovny dobrovolně projednat v té 60denní lhůtě, prodloužené lhůtě takový návrh zákona, tak Sněmovna by takovým rozhodnutím upřela takovéto konání.

Takže já si myslím, že námitka pana kolegy Vidíma není v pořádku. Je to pokus ohnout parlamentní praxi, je to pokus ohnout jednací řád Poslanecké sněmovny, a řekněme si, jak to je dál - bojíte se toho, že pokud bude zkrácena lhůta a zákon bude navržen k projednání zítra, tak podle jiné části jednacího řádu má opozice právo zablokovat zařazení těchto pro vás klíčových zákonů na program schůze.

Bojujme, dámy a pánové z koalice, férově, bojujme v rámci jednacího řádu Poslanecké sněmovny. (Potlesk poslanců opozice.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pan poslanec Vidím. Dále se přihlásil pan poslanec Benda. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, paní a pánové, chtěl bych upozornit, že tady neohýbám nic, pan poslanec Hašek se jako obvykle mýlí. Já zpochybňuji rozhodnutí předsedajícího schůze přesně v souladu s příslušnou literou zákona o jednacím řádu a žádám Sněmovnu, aby o tomto rozhodla hlasováním.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP