(15.30 hodin)
(pokračuje Vidím)

Není pravdou, že Poslanecká sněmovna nemůže tento bod zařadit. Může ho pochopitelně zařadit na tu dobu, kdy uplyne lhůta pro projednání ve výborech. Prosím neplést dvě lhůty. Jedna lhůta říká, že Sněmovna vůbec nemůže projednávat na zahájené schůzi materiál, který nesplňuje lhůtu 10 dní pro doručení do Sněmovny do zahájení zasedání Sněmovny, a druhá lhůta je lhůta pro projednání ve výborech.

Čili zpochybňuji rozhodnutí předsedajícího a žádám Sněmovnu, aby o tomto zpochybnění rozhodla hlasováním.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Pan poslanec Benda ještě se k tomu chce vyjádřit jako navrhovatel.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, k vyjádření pana poslance Haška. Já jsem ho prosil, když jsem tady vystupoval, aby bylo řečeno, o jaké ustanovení jednacího řádu se jeho výklad opírá. Já se domnívám, stejně tak výklad pana předsedajícího, je pouze konsensem této Sněmovny, který je nesprávný, který - říkám na rovinu - je nesprávný. Je samozřejmě nezbytně nutné, aby lhůta, kterou Sněmovna stanovila pro jednání ve výborech, byla kvůli opozici zejména, a já jsem vždycky citlivý na to, protože vím, co to je být v opozici také občas, byla kvůli opozici dodržena, aby se nezačalo jednat dřív, aby každý měl 60 dní, aby se mohl nad tím zamyslet. Ale nevidím žádný důvod, proč by bod nemohl být zařazen v okamžiku, kdy podmínka jeho zařazení, kterou jsem řekl, je, že jednání nebude zahájeno dříve než ve čtvrtek ráno, kdy lhůta bude splněna. Zkuste mi vysvětlit, které ustanovení jednacího řádu nám v tomto brání. Já tomu opravdu nerozumím!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. O slovo se přihlásil předseda klubu KSČM pan poslanec Kováčik. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, možná by bylo jednodušší a efektivnější, kdybychom místo přetlačovacích snah o obejití jednacího řádu a následného obviňování, kdo a jak obchází či neobchází jednací řád, o zařazení těchto bodů hlasovali až v době, kdy jim lhůta uplyne, to znamená ve čtvrtek ráno, a už jsme mohli dávno dělat něco dalšího. Děkuji. (Projevy nesouhlasu v lavicích ODS.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Pan poslanec Vidím vznesl námitku. Nechám hlasovat o této námitce.

Zahajuji hlasování. Kdo s touto námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 24 z přítomných 190 poslankyň a poslanců pro návrh 96, proti 89.

 

Proběhne kontrola hlasování. (Čeká se.) Proběhla kontrola hlasování. Pan poslanec Zgarba zase nedával pozor. (Pobavení.) Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Děkuji, pane předsedo, za slovo a dodám k vašemu úvodu, že zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem ne, a na sjetině mám ano.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Slyšeli jsme námitku proti hlasování. Zahajuji hlasování o námitce. Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 25 z přítomných 191 poslankyň a poslanců pro návrh 165, proti 3. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

Budeme nyní hlasovat znovu o námitce pana poslance Vidíme. Předtím, než budeme hlasovat, vás odhlásím. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Až se kvorum ustálí, zahájím hlasování o námitce, kterou vznesl pan poslanec Vidím. Zdá se, že tomu tak pomalu je.

 

Zahajuji hlasování o námitce pana poslance Vidíma. Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 26 z přítomných 189 poslankyň a poslanců pro návrh 96, proti 89.

 

Dochází ke kontrole hlasovacích listin. (Čeká se.) O slovo se přihlásila paní poslankyně Marková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Pane předsedo, dámy a pánové, zpochybňuji hlasování. Na sjetině mám ano, a hlasovala jsem proti.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, slyšeli jsme námitku proti hlasování. Zahajuji hlasování. Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 27 z přítomných 190 poslankyň a poslanců pro návrh 144, proti 9. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

 

Budeme nyní hlasovat znovu o námitce pana poslance Vidíma.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Vidíma, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 28 z přítomných 190 poslankyň a poslanců pro návrh 97, proti 91.

 

Dochází ke kontrole hlasovacích listin. Chvíli počkám. (Čeká se.) O slovo se přihlásil pan poslanec Šplíchal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, na každého jednou dojde. Došlo na mě. Já jsem byl proti, na sjetině mám pro, takže zpochybňuji hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Slyšeli jsme námitku proti hlasování. Zahajuji hlasování. Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 29 z přítomných 190 poslankyň a poslanců pro návrh 150, proti 7. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

 

Nyní budeme hlasovat znovu o námitce pana poslance Vidíma.

Kdo s touto námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je pro, mačká tlačítko ano, kdo je proti, mačká tlačítko ne. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 30 z přítomných 191 poslankyň a poslanců pro návrh 98, proti 93.

 

Dochází ke kontrole hlasovacích listin. Podle kvora si někdo evidentně hraje s hlasováním.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP