Začátek schůze Poslanecké sněmovny
3. června 2008 ve 14.10 hodin

Přítomno: 191 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 32. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Organizační výbor Poslanecké sněmovny stanovil návrh pořadu 32. schůze 22. května 2008. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 23. května 2008.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinili paní poslankyně Konečná - náhradní karta č. 2, pan poslanec Raninec - náhradní karta č. 3, pan poslanec Tluchoř - náhradní karta č. 7, pan poslanec Paroubek - náhradní karta č. 10, pan poslanec Hasil - náhradní karta č. 11, pan poslanec Vojíř - náhradní karta č. 24, pan ministr Pospíšil - náhradní karta č. 15, pan poslanec Šenfeld - náhradní karta č. 32, paní poslankyně Zubová - náhradní karta č. 5.

 

A nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Petra Bratského a pana poslance Karla Korytáře. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1, z přítomných 164 poslankyň a poslanců pro návrh 142, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 32. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Petra Bratského a poslance Karla Korytáře.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Kratochvíle - zahraniční cesta, paní poslankyně Mazuchová - dlouhodobě plánovaná lékařská vyšetření, pan poslanec Snítilý a pan poslanec Šustr.

Z členů vlády se omlouvá pan ministr Julínek a paní ministryně Parkanová.

 

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 32. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce.

Nejdříve bych vám chtěl sdělit, že se na mne obrátili se žádostí o vyřazení bodů 50 a 51 návrhu pořadu, sněmovní tisk 64 a 297, hejtmani Zlínského a Libereckého kraje Libor Lukáš a Petr Skokan.

 

Dále bych vás chtěl informovat, že mě písemně požádali:

ministr zdravotnictví Tomáš Julínek o pevné zařazení bodů 4, 5, 87 a 48 návrhu pořadu na středu 4. června jako první až čtvrtý bod odpoledního jednání;

dále pan ministr vnitra Ivan Langer požádal o pevné zařazení bodů 21, 22 a 23 návrhu pořadu, sněmovní tisky 445, 446 a 488, na středu 4. června jako první až třetí bod dopoledního jednání;

dále ještě pan ministr Langer požádal o pevné zařazení bodů 27, 30 a 54, jsou to sněmovní tisky 519, 507 a 512, návrhu pořadu zařadit pevně na úterý 10. června jako první až třetí bod;

dále pan ministr Langer požádal zařadit pevně body 75, 76 a 77, jsou to třetí čtení, sněmovní tisk 445, 446 a 488, návrhu pořadu zařadit pevně na středu 11. června jako třetí až pátý bod v bloku třetích čtení, a to po třetích čteních neprojednaných na minulé schůzi;

dále pan ministr Pospíšil požádal o pevné zařazení bodů 15, 16 a 29 návrhu pořadu, sněmovní tisky 390, 425 a 498, na středu 4. června jako pátý až sedmý bod odpoledního jednání;

volebními body bychom se zabývali v úterý 10. června od 18 hodin, a to v pořadí 79, 78, 80 až 84. S těmito návrhy vyslovilo grémium souhlas.

To je z mé strany vše. Prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. Mám zde písemné přihlášky. Jako první pan poslanec Tlustý, jako druhý pan poslanec Bičík, pan poslanec Koníček, Tejc, Sobotka, Mlčák, Benda, Zaorálek, Hašek, paní poslankyně Konečná, pan poslanec Rath.

Nyní vystoupí pan poslanec Tlustý. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Než pan poslanec Tlustý přijde k řečništi - pan poslanec Zajíček má náhradní kartu č. 34.

Pane poslanče, prosím, ujměte se slova. A poprosím vážené kolegyně a vážené kolegy, aby se ztišili, abychom všichni slyšeli návrhy, které budou čteny na mikrofon. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi přednést dva návrhy týkající se pořadu právě zahajované schůze.

Za prvé bych chtěl navrhnout zařazení nového bodu, a to před stávající bod 39, a to bod následujícího znění: Zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi.

Krátké zdůvodnění. Domnívám se, že projednávání tohoto textu je ve stadiu, kdy je zcela evidentní a prokázané, že vládní předloha zákona týkající se tohoto tématu nedokáže obstát při požadavku doložení zejména výše poskytované finanční náhrady a neobstojí ani při porovnání tohoto textu s ostatními restitučními zákony, které byly přijaty na počátku devadesátých let.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP