(Jednání pokračovalo ve 14.34 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám příjemné odpoledne. Je 14 hodin 34 minut, dovolte mi, abychom pokračovali v jednání naší schůze, a to bodem číslo čtyři schváleného programu, kterým je

 

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné
kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie
a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 361/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Vážený pane ministře, prosím vás, ujměte se slova.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, já vám jenom v krátkosti připomenu projednávanou materii, sněmovní tisk 361, který se týká návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 18/2004, o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů, například zákon o uznávání odborné kvalifikace, ve znění pozdějších předpisů, a dalších souvisejících zákonů.

Jenom připomenu genezi mého předkladatelství. Předkladatelství tohoto zákona jsem se ujal proto, že nebyl k dispozici svého času ministr školství. Jinak tohle je původní materiál a jedná se o euronovelu, kterou musíme přijmout, v gesci Ministerstva školství, ale protože určitou část tvoří zákony o vzdělávání ve zdravotnictví, které jsou podstatné pro praxi ve zdravotnictví, tak jsem se ujal předkladatelství. Také projednávání v Poslanecké sněmovně a ve výborech ukázalo, že je nejpodstatnější, nejvíc byla diskutována, právě ta část ve zdravotnictví. A ty části, které byly předkládány, týkající se harmonizace, proběhly v podstatě bezproblémově. V dnešním jednání druhého čtení budou tudíž načteny pozměňovací návrhy především výboru pro zdravotnictví, samozřejmě i školského výboru, a budou se majoritně týkat zdravotnictví.

Chci připomenout, že k této euronovele se připojilo řešení některých aktuálních situací ve vzdělávání lékařů i nelékařů a řeší se tím aktuální nedostatky zákona, který byl přijat, zákonů 95 a 96/2004, které byly přijaty, a pak se ukázalo, že jsou tam problémy.

To, co tam je úplné novum v předkládaných pozměňovacích návrzích, je financování vzdělávání zdravotníků, což je historicky poprvé, kdy se navrhuje vzdělávání a finanční podpora zdravotníků ze strany státu. Ministerstvo zdravotnictví tyto návrhy podporuje a prosí o jejich přijetí. Byly vytvořeny ve spolupráci se zdravotním výborem a jsou konsensuální a povedou k daleko zásadnějšímu posunu v podpoře vzdělávání.

Jak jistě víte, někteří lékaři, ale i zdravotní sestry měli často problém se vůbec dostat do vzdělávacího procesu. V interpelacích a v jiných vystoupeních jste kladli dotazy na vzdělávání praktických lékařů a na financování. Víte, že my jsme vytvořili na Ministerstvu zdravotnictví nouzové financování od roku 2006 a v roce 2007, a toto už by byl přechod do řádného financování vzdělávání. Ministerstvo zdravotnictví se snaží vyčlenit pro rozpočtovou kapitolu v roce 2009 částku okolo 500 milionů korun, které by mohly dostat z často trapné situace některé lékaře, kteří se nemůžou například dostat do vzdělávání praktického lékaře, protože nemocnice nechtějí jeho školení a vzdělávání přijmout, a často dokonce za něho platí nebo se to řeší sponzorskými dary. Takže v tomto případě jde o velmi pozitivní průlom v této záležitosti. Prosím o podporu té části pozměňováků, na kterých se podílelo Ministerstvo zdravotnictví, týkajících se financování vzdělávání.

Potom k některým pozměňovacím návrhům mi dovolte jenom krátké poznámky.

Když se podíváte na usnesení zdravotního výboru, tak chci upozornit na bod osm, kde je velmi nestandardní institut, kdy Ministerstvo zdravotnictví by mělo vydávat vyhlášku po dohodě s univerzitami, Českou lékařskou komorou a odbornými společnostmi. Je to naprosto bezprecedentní způsob vydávání vyhlášek a takhle by se mohlo stát, že nebude vůbec vydána vyhláška týkající se lékařských odborností. Proto budou kolegy načteny pozměňovací návrhy, které slovíčka "po dohodě" budou měnit na "po projednání", což je standardní mechanismus. A samozřejmě Ministerstvo zdravotnictví by těžko mohlo vydat seznam oborů, aniž by to projednalo především s odbornými společnostmi. Ale tady tenhle text, který tam zůstal a propašoval se do pozměňovacích návrhů zdravotního výboru, by vlastně zamezil vůbec vydat vyhlášku, protože těžko bychom k té dohodě došli. Popřípadě by byla tato vyhláška opakovaně zpochybňována třeba jednotlivými odbornými společnostmi, protože každý má svou představu. A je tam už z minulosti známá nedohoda a soutěž mezi jednotlivými obory. Proto také máme přes 80 oborů, což je naprosto extrémní a nikde na světě to není. Moje kolegium ministra, odborné společnosti už za ta léta od platnosti zákona o vzdělávání pochopily, že je potřeba nastolit podobný systém, jako jsme měli předtím, když byla jednostupňová atestace. A na tom jsme se ale taky se zdravotním výborem shodli.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP