Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
5. února 2008 ve 14.04 hodin

Přítomno: 187 poslanců

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobré odpoledne. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji pátý jednací den 27. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a popřípadě mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinil pan poslanec Rafaj - náhradní karta číslo 2.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: pan poslanec Čepelka - nemoc, pan poslanec Dědič, pan poslanec Chytka - nemoc, pan poslanec Kvapil Tomáš - rodinné důvody a paní poslankyně Zubová - nemoc.

Z členů vlády se omlouvají pan ministr Jehlička, pan ministr Julínek a paní ministryně Parkanová.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, na dnešním grémiu jsme se shodli na následujícím postupu při projednávání zbývajících bodů naší 27. schůze. Z důvodu trvající nemoci ministra zdravotnictví Tomáše Julínka navrhuji již pevně zařazené body 38, 39, 45 a 15 přeřadit z úterý 5. února na úterý 12. února jako první čtyři body našeho jednání.

Dále bych vás chtěl informovat, že hejtman Jihomoravského kraje požádal o vyřazení sněmovního tisku 334, což je bod 55 schváleného pořadu, první čtení.

Dále zde mám přihlášené kolegyně a kolegy, kteří se přihlásili k návrhu změn schváleného pořadu. První vystoupí pan poslanec Prosek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

(V sále je stále velmi hlučno.)

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, milé dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych navrhl zařazení dvou bodů z programu této schůze na pevný termín, a to na středu třináctého jako první dva body. Jedná se o bod 100, sněmovní tisk 295, jímž je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o některých opatřeních souvisejících se zákazem chemických zbraní, a dále bod 103 programu, jímž je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání. Je to sněmovní tisk 354.

Důvodem je časová zaneprázdněnost pana ministra Římana a snaha projednat řádně a včas oba tyto návrhy na této schůzi Poslanecké sněmovny.

Děkuji vám za podporu tohoto návrhu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji vám. Pane poslanče, já se jenom zeptám: jsou to třetí čtení?

 

Poslanec Zdeněk Prosek: Ano, jedná se u obou případů o třetí čtení, proto navrhuji zařadit pevně na středu třináctého jako první dva body.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano. Dále se přihlásil pan poslanec Krupka. Pane poslanče, máte slovo.

Mezitím - pan poslanec Paroubek má náhradní kartu číslo 5.

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, já bych si dovolil napřímit vaši pozornost k tisku číslo 259, což je novela stavebního zákona, a to konkrétně pod bodem 94, třetí čtení. Po dohodě s předkladatelem bych si dovolil navrhnout, aby toto třetí čtení proběhlo ve středu 13. února jako pevně zařazený bod hned po obědě. To znamená, že první bod po obědě odpoledne 13. února.

Důvodem je to, aby tento dlouho očekávaný materiál byl ještě řádně projednán na této poslanecké schůzi.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče, ale jaksi mi není jasný ten důvod. Proč po obědě? Proč třeba ne zítra nebo tu středu třináctého dopoledne?

 

Poslanec Jaroslav Krupka: Důvod, proč ne tento týden, je vcelku jednoduchý - protože druhé čtení proběhlo minulý pátek, to je prvého, takže neuplyne zákonná lhůta. A to, že jsme navrhli, že to bude odpoledne, je pouze dáno tím, abychom si případně vytvořili prostor na dojednání určitých nuancí, které vznikly po druhém čtení. To je pouze prostý důvod.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji, ale musím upozornit, že ve středu projednáváme třetí čtení jenom dopoledne. Budeme muset přijmout usnesení, že tady tento bod budeme projednávat i po polední přestávce.

Další přihlášený je pan poslanec Šimonovský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolím si také předložit změnu navrženého nebo schváleného pořadu jednání. Nepřítomný a omluvený pan ministr Jehlička mě požádal, aby smlouvy, které předkládá Parlamentu k souhlasu s ratifikací, byly přeřazeny jako pevné body na příští úterý, a to jako pátý a šestý bod, protože již jsme zaznamenali návrh na přeřazení bodů pana ministra Julínka jako první čtyři body na odpolední jednání v úterý dvanáctého, jestli se nemýlím. Jedná se o body 74, je to smlouva v prvním čtení, sněmovní tisk 366, a druhý bod, u kterého mě požádal pan ministr, abych přednesl návrh na přeřazení, je bod 66. Je to smlouva ve druhém čtení, sněmovní tisk 278.

Doufám, že bude tento návrh akceptován. Děkuji.

(V sále je stále hluk.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP