(14.40 hodin)
(pokračuje M. Svoboda)

V zákoně výslovně upravit, že na příspěvek z FKSP ani na jiná plnění z něj není právní nárok s výjimkou příspěvků odborové organizace, a to ve výši alespoň 5 % ze základního přídělu.

To ostatní v podstatě z navrhovaného zákona řekla paní předkladatelka. Já v tuto chvíli nebudu zdržovat, jen chci říci, že racio tento zákon má. Proto doporučuji Poslanecké sněmovně, aby ho propustila do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které je zatím přihlášen jediný poslanec a tím je pan poslanec Šustr. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, navrhuji zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Stručné, výstižné. Děkuji. Dalším přihlášeným je ministr financí pan Miroslav Kalousek. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Jenom velmi stručně, dámy a pánové, proč nemohu souhlasit s tímto návrhem a proč si dovolím připojit se k návrhu na zamítnutí.

Samotný institut fondu kulturních a sociálních potřeb v rozpočtové soustavě, to už samo o sobě je filozofická otázka, zda by tam měl, či neměl být, ale dobře, to teď neřešíme. Je tam. Je stanovován pevným poměrem 2 % z mzdových prostředků. Jinými slovy, přeneseně si platí tento fond z výše svých platů zaměstnanci sami. Rozšiřovat okruh osob, které mohou z fondu čerpat, i na ty, které do fondu, byť fiktivně, nepřispívají, nevidím jako systémové.

Rozhodně nemohu souhlasit s tím, že by mělo být stanoveno nějaké pevné procento odborové organizaci. Omezuje se tím právo zaměstnavatele, který rozhoduje o fondu kulturních a sociálních potřeb.

Nechci, aby to znělo asociálně, ale nemohu souhlasit ani s tím, aby se to rozšířilo i na důchodce, kteří odešli do důchodu od organizace, jejímž právním nástupcem se stala příspěvková organizace. Tato právní úprava je neopodstatněná, v tomto konkrétním případě se školy, kterých se to týká především, nestaly právními nástupci jiného zaměstnavatele, takže není důvod tam odvozovat žádnou právní kontinuitu.

Pokládám tento návrh za mimořádně nesystémový a nemohu doporučit nic jiného než jeho zamítnutí.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane ministře. Neregistruji žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Ještě jednou se rozhlédnu. Není tomu tak. Obecnou rozpravu tedy končím.

Nyní má prostor paní předkladatelka, respektive pan zpravodaj k eventuálnímu přednesení závěrečných slov. Přejete si této možnosti využít? Není tomu tak.

V průběhu obecné rozpravy byl předložen jeden jediný návrh, o kterém můžeme hlasovat, a to je návrh na zamítnutí. Já tedy zahájím hlasování pořadové číslo 58.

Omlouvám se. Prohlašuji toto zahájení hlasování za zmatečné, neb jsem v okamžiku tohoto zahájení zaregistrovala požadavek na odhlášení. Všechny vás tedy odhlašuji. Poprosím vás o novou registraci... Domnívám se, že všichni, kteří se chtějí účastnit tohoto hlasování, jsou na svých místech a zaregistrováni.

 

Zahajuji tedy hlasování pořadové číslo 59. Táži se, kdo z vás souhlasí s předneseným návrhem na zamítnutí, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 133 poslankyň a poslanců pro návrh 67, proti 47. Tento návrh byl schválen.

 

Přeje si někdo provést kontrolu? Je tomu tak, takže vás poprosím o chvilku strpení. (Probíhá kontrola hlasování.) Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážená paní místopředsedkyně, nestalo se mi to doposud, ale tlačil jsem tlačítko ne, a mám tam ano. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: O této námitce rozhodneme bezprostředně v hlasování pořadové číslo 60, které tímto zahajuji, a táži se vás, kdo souhlasí s takto přednesenou námitkou, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti této námitce? Děkuji vám.

Z přítomných 142 poslankyň a poslanců se pro námitku vyslovilo 114, proti námitce 3. Tato námitka byla schválena.

 

Budeme tedy opakovat hlasování na zamítnutí. Ještě předtím dám slovo panu poslanci Šimonovskému. Máte slovo, vážený pane poslanče.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Vážená paní místopředsedkyně, prosím o deset minut na poradu klubu KDU.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nezbývá mi, než vám vyhovět. Vyhlašuji přestávku pro jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL, to znamená přestávku do 15 hodin.

(V sále je velký hluk a neklid. Poslanci diskutují ve skupinách.)

Pane poslanče (k panu poslanci Rathovi), vyhlásila jsem přestávku, takže nevím, jak se vypořádat s vaší přihláškou do diskuse. Já tuto námitku respektuji, ale bohužel k této praxi zde došlo již několikrát, že před takzvaným závěrečným hlasováním bylo vyhověno poslaneckému klubu, aby mohl projednat to, co potřebuje. Považovala jsem několik rozhodnutí za precedentní. Je vyhlášena přestávka, nemůžu bohužel k tomuto otevřít rozpravu.

 

(Jednání přerušeno ve 14.48 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP