(10.30 hodin)

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, součástí projednávání tohoto návrhu zákona je pozměňovací návrh, který jsem předložil se svým kolegou Břetislavem Petrem. Tento pozměňovací návrh má strategický charakter. Jeho přijetí či nepřijetí bude znamenat, zda budeme mít pozitivní energetickou budoucnost v České republice, tedy dostatek elektrické energie, či nikoliv.

Vysvětlím: V současné době existuje platná státní energetická koncepce, kterou schválila vláda České republiky v roce 2004. Tuto energetickou koncepci bohužel k mé lítosti nikdo neaktualizuje, bohužel ji nikdo nerespektuje, tedy ani vláda, natož instituce, které mají v energetice odborný charakter. Nerespektují ji proto, protože vládní prohlášení současné vlády České republiky je v přímém rozporu s touto platnou státní energetickou koncepcí. Návrh Břetislava Petra a můj spočívá v tom, aby Sněmovna převzala zodpovědnost za energetickou budoucnost České republiky, protože vláda nekoná, protože nekonají na základě této nečinnosti ani ostatní instituce v České republice.

Já myslím, že Poslanecká sněmovna se musí v této chvíli rozhodnout, jestli přebere na sebe zodpovědnost za strategické rozhodování v České republice. Pokud tak neučiníme, tak vám garantuji, že není za pět minut dvanáct, ale je dvanáct a pět minut, a nečinnost v energetice bude znamenat, že někdy v roce 2012, 2013, 2014 dojde zcela určitě k rozevírání nůžek, a to tak, že již nebudeme soběstační ve výrobě elektrické energie, ale naopak, budeme nuceni odkudsi tuto elektrickou energii dovážet. Velký otazník je odkud, protože ve všech zemích okolo České republiky je již dnes deficit při spotřebě elektrické energie, tedy tyto země dovážejí elektrickou energii a nerýsují se možnosti výstavby nějakých nových zdrojů, nových kapacit. Jestli se tedy vystavíme riziku nějakého dovozu s otazníkem odkud, tak minimálně se vystavujeme riziku při obrovském nedostatku elektrické energie v celé Evropě, že bude cena několikanásobně vyšší, než je dnes. To zasáhne nejen všechny firmy v České republice, ale také všechny domácnosti.

Já bych si přál, aby Sněmovna přijala pozměňovací návrh, přijala kompetenci rozhodovat o energetické budoucnosti České republiky, a eliminovala tak rizika, která v současné době vláda neřeší. Prosím vás tedy o rozum do hrsti. Podpořte tento pozměňovací návrh. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Ptám se, kdo dál ještě se hlásí ve třetím čtení k návrhu zákona o hospodaření energií. Nehlásí se už nikdo, můžeme tedy uzavřít a ukončit rozpravu. (K řečnickému pultu kráčí poslanec Pavel Kováčik.)

Copak to je, pane poslanče? (Oživení v sále.) Vy chcete vstoupit do naší rozpravy?

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, kdybyste koukal i vlevo, tak jste mě viděl, ještě než jste ukončil rozpravu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Aha, takže vy jste chtěl dokonce ještě se přihlásit do rozpravy. Co teď s tím? Vy můžete vystoupit kdykoliv. Kterýkoliv ministr může rozpravu znovu otevřít. Je zde tedy několik možností, ale v zásadě můžete vystoupit i bez otevření rozpravy.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Je to poskytnutí mi slova, pane předsedající?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, je tomu tak, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za ně. Chtěl jsem jenom na podporu pana kolegy Milana Urbana jednu takovou drobnou zkušenost - a to drobnou je v uvozovkách.

V uplynulých letech se Česká republika připravila o soběstačnost ve výrobě potravin, a podívejte se, kolik dnes stojí kostka másla. Prosím, nedopusťme, abychom se připravili o soběstačnost ve výrobě energie, protože ten kilowatt potom bude stát podstatně více než ta dnešní kostka másla. Tolik jsem chtěl k tomu říci. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně, ano. A nyní se zeptám pana ministra Martina Římana, jestli nechce využít možnosti, nebo zpravodaje pana poslance Špiky. Nechtějí. Zpravodaj ale bude muset mluvit v každém případě. Dobře.

Nyní bychom měli přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Proto poprosím pana poslance Jana Špiku, aby nám sdělil, jak si představuje, že bychom měli postupovat kupředu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Špika: Vážený pane předsedající, vážení přítomní členové vlády, kolegyně a kolegové. Dovolte mi navrhnout postup k našemu hlasování k pozměňovacím a jiným návrhům k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů.

Doporučuji tedy následující postup: Vzhledem k některým úpravám doporučuji hlasovat nejprve o odstavci A, tedy o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení výboru pro životní prostředí, jako o celku, druhým hlasováním o odstavci B, tj. o usnesení hospodářského výboru, též jako o celku, a následně potom jednotlivě o pozměňovacích návrzích poslanců pod body C, D a E. Pak doporučuji hlasování o návrhu zákona jako celku a v následujícím hlasování potom hlasovat o doprovodném usnesení pana poslance Jana Klase.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Teď ještě, jestli někdo nemá jiný názor na tento váš návrh, takže se zeptám, jestli to někdo zpochybňuje. Nikdo. Nevím, jestli raději odhlasovat tento postup hlasování, protože bylo to trošku složitější. Budeme tedy hlasovat o návrhu procedury, který přednesl pan poslanec Jan Špika.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout postup tak, jak jej pan poslanec Špika navrhoval, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 106, přítomno je zde v této chvíli 180 poslanců, pro hlasovalo 172, proti žádný. Návrh procedury byl přijat.

 

A nyní požádám pana poslance zpravodaje Jana Špiku, aby nám postupně sděloval, o čem budeme hlasovat. Prosím, první hlasování.

 

Poslanec Jan Špika: Jako první bychom měli hlasovat o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení výboru pro životní prostředí pod bodem A, tzn. A1, A2, A3 a A4. Doporučuji. (Ministr rovněž souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 107 a přítomno je 181 poslanců, pro hlasovalo 178, proti žádný. První návrh byl přijat. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jan Špika: Jako druhé hlasování navrhuji hlasování o bodu B jako celku, tzn. o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení hospodářského výboru č. 104. Ovšem tady prosím upozorňuji, že je irelevantní (?) hlasování uvedeno pod bodem 21 a pod bodem legislativně technické návrhy. Všechny tyto body jsou již obsaženy v návrhu, který jsme schválili pod bodem A, tzn. jsou nehlasovatelné.

Budeme tedy hlasovat o bodu B1 až B20. Doporučuji. (Ministr také doporučuje.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP